sosy - 72734 przepisów (strona:2964/4849)

Schab gotowany w sosie z warzywami 1386

dodaje marchewkę i pietruszkę. Całość zalewam wodą. Dodaje liść laurowy i ziele angielskie. Duszę przez 40 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Zagęszczam mąką rozrobioną w mleku. Gdy sos się zagustuje dodaje natkę pietruszki i zdejmuje z gazu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!                         Zapraszam na film

Kulinarne przygody
Mule w sosie z gorgonzolą i białym winem. 221

minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan i mascarpone. Rozpuszczamy, mieszając. Na końcu przyprawiamy Tabasco, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze minutę. Do wrzącego sosu wrzucamy małże. Przykrywamy pokrywą i gotujemy, od czasu do czasu ruszając rondelkiem. Czas gotowania małży to ok. 5 minut, do momentu, aż wszystkie się otworzą. Podajemy posypane szczypiorkiem, pietruszką i skropione

DominikaDolci
Maccheroni al ferretto w sosie Alfredo z indykiem i szynką Serrano. 190

Alfredo. Składniki: 1/2 kostki masła 2 ząbki czosnku 250 g kremowego serka 1 szklanka startego parmezanu 250 ml śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czosnek niedźwiedzi 2 chluśnięcia sosu Chipotle Mad Dog 900 g filetu z indyka sól pieprz  oliwa z oliwek  6 plastrów szynki Serrano drobno pokrojony szczypiorek świeża bazylia 500 g makaronu Maccheroni al ferretto

DominikaDolci
Karmelowe Tiramisu. 187

Karmel: 120 g drobnego cukru 50 ml wody 150 ml tłustej śmietanki 20 g lekko solonego masła Oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu/ umiejętności można użyć gotowego karmelu lub sosu toffi. II. Całość: 220 g okrągłych biszkoptów 500 g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów

DominikaDolci
Chili con carne z ciemnym piwem. 176

kukurydzy z chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki cynamonu sól  pieprz oregano Tabasco do smaku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 szklanka startego parmezanu odrobina masła Sposób przygotowania: * Przygotowujemy głęboki rondel. * Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. Dorzucamy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze

DominikaDolci
Warstwowa sałatka z tortellini. 179

kroimy w kosteczkę. Umyte pomidorki kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odcedzamy. W przezroczystej misce układamy kolejno: pomidory, ser, szynkę, ogórek, kukurydzę, lekko odciśniętego pora i pierożki tortellini. Całość delikatnie polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

DominikaDolci
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 192

włoską pizzę, jak wiadomo jest ona sztywna. :D Kucharze bardzo dbają, aby wilgoć ze składników pizzy nie wsiąkła w ciasto, gdyż będzie ono niedobre. Z tego też powodu używany sos jest bardzo gęsty (coś jak nasz przecier pomidorowy), a z mozzarelli (główny ser w klasycznej pizzy, parmezan to tylko dodatek :P) odciska się nadmiar wody. __________________ Bardzo podoba mi się

DominikaDolci
Makaron z boczkiem i groszkiem 210

boczek się zarumieni dodaj odcedzony wcześniej groszek i smaż chwile na małym ogniu następnie dodaj śmietanę i mieszając doprowadź do wrzenia ugotuj makaron i wymieszaj w garnku z sosem. całość posyp posiekaną natką pietruszki i pokrojoną mozzarellą

Studencka Micha
Chili z kawałkami wołowiny 241

czerwoną fasolę.  Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie  miękkie (przez około 2 - 3 godziny), a sos zgęstnieje. Ugotowane chili przyprawić solą i pieprzem do smaku. Chili podawać gorące, z kleksem kwaśnej śmietany oraz oprószone startym, żółtym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą

Gospodyni Miejska
Makaron w pomidorach z anchois i rodzynkami czyli Środowe Rybki odc.70 242

ogniu ok 5 minut. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy rumienimy bułkę tartą. Odsączamy ją na ręczniku papierowym. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy makaron na talerze i posypujemy bułka tartą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Leczo z parówek 1011

również chwilę podsmażać do częściowego odparowania płynu. Wlać pomidory z puszki wsypać suszone pomidory i chwilę podgotować. Dodać parówki doprawić do smaku i całość gotować około 10 minut aż sos lekko zgęstnieje

Ala piecze i gotuje
#15 Schabowe pieczone w warzywach 195

wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę z marynaty układamy na dnie pojemnika żaroodpornego, na to kładziemy kotlety, doprawiamy solą, dużą ilością papryki ostrej, pieprzu. Następną warstwą będzie por, później kukurydza, sos pomidorowy i ser pleśniowy.  Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO

Taste of imagination
TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 184

kolejne 20-25 minut, aż brzegi ciasta będą złote, a masa się zetnie. Tartę podawać ze świeżą sałatką, np. z rucoli, czy sałaty lodowej z dodatkiem warzyw i sosem z TEGO PRZEPISU >> Smacznego

Calzonella.com
zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 227

kurczaka wyjąć ,całość przecedzić i ostudzić .Można przechowywać gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu przydaje się do sosu ,lub do ugotowania zupy jak dzisiaj u mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania