sosy - 72734 przepisów (strona:2553/4849)

6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 358

pokrojona w paski 2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastry pomidor pokrojony w plastry plastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej) cebula pokrojona w krążki musztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam je jeszcze na chwile do rozgrzanego piekarnika (ok.8 min). Kombinacja dodatków jest dowolna i każdy

Symfonia Smaków
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 247

pół pomidorków koktajlowych + 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata:  2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki białego, wytrawnego

Symfonia Smaków
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 256

podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki dodajemy pokrojoną w plasterki mozarellę oraz starty ser. Wszystko energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia serów i zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i przyprawiamy. (Sos ten jest świetną alternatywą dla dipów na bazie serków topionych, mozarella nadaje mu delikatności i nie jest on przesadnie serowy.) Pysznego chrupania! (; W przepisie zostały użyte przyprawy Kamis - życie

Symfonia Smaków
Kebaby z grilla 290

cevapcici. Zresztą mięso można dowolnie modyfikować dodając rożne przyprawy, robiąc je z grilla, z patelni czy w piekarniku. Za każdym razem są udane i pyszne. Podaje je zawsze z sosem czosnkowym albo tzatziki. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leczo 256

Leczo jak zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka po pekińsku 318

domu i zrobić sobie male, chińskie święto. Pyszne święto. Do tej kaczki będę wracać, co jakiś czas, bo jest genialna. Przepis ze strony Jakuba Kuronia . Do tego domowy sos hoisin z tej strony . Zapraszam. A przy okazji, nie wyrzucajcie wyluzowanych kości z kaczki po jej upieczeniu, tylko ugotujcie na niej pyszny bulion, podstawa fajnych zup. Przepis tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Nadziewany mięsem zapiekany kalafior 431

się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety z ryżu 465

obiadu albo kiedy w lod ó wce hula tylko wiatr. Jest tanie, sycące, proste i idealne dla wegetarian i na piątkowy obiad. Polecam te alternatywę domowych kotletów, szczególnie z sosem pomidorowym. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z bobem i kurczakiem 277

chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać ze skórki. Odstawić

Zabawa smakiem
Skrzydełkowy knedel 270

robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane. To jest propozycja podobna. Ugotowane skrzydełka po obraniu rozdrabniam i robię z nich knedel na parze. Podaje z sosem zrobionym na bazie wywaru w którym się gotowały ( trzeba pamiętać by odlać go trochę w czystej formie zanim zacznie się robić zupę). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Domowy majonez 233

wychodzi dość spory słoiczek. Ja najdłużej przechowywałam go w lodówce 10 dni. Przeważnie wystarcza na dwa dni góra , szczególnie gdy robię sałatkę. Zachęcam wszystkich do robienie swoich własnych majonezów , sosów czy ketchupów. Te ze słoika to w większości sama chemia. Składniki

Magiczne Życie Marty
Jogurtowy i meksykański dip do nachos-ów 217

nikogo kto by nie uwielbiał chipsów bądź nachos-ów? Fajnie jest pochrupać coś przed TV, szczególnie gdy pogoda za oknem nieciekawa. U mnie dzisiaj propozycja na dwa dobre sosy. Idealnie pasują do nachos-ów. Warto też przygotować chipsy samemu, przepis na nie na pewno pojawi się na blogu. Dip jogurtowy : * pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego * ząbek czosnku * sól, pieprz

Magiczne Życie Marty
Masełkowy Kurczaczek 197

kolejki w przychodniach, masa ludzi chorych. Czosnek jest niezawodny zarówno w leczeniu przeziębień, jak i w profilaktyce zapobiegania przeziębieniom. Mój syn czosnek jak najbardziej dodaje do pieczenia drobiu, w sosach również zjada, jednak na kanapce w czystej postaci nigdy w życiu! Zrobiłam masło czosnkowe, takie na kanapki, do tego w formie sympatycznego kurczaka i co? Udało się! Spokojnie patrzę

Blondynka Gotuje
Spaghetti aglio olio 249

Teraz drugi przepis, który znalazłem. Na pyszny makaron w świetnym sosie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki Olej z oliwek, 4 ząbki czosnku, 2 chili , Pół pęczka pietruszki, Sól, pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Drobno siekamy chili, czosnek i pietruszkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek i papryczkę. Dodajemy ugotowane al dente spaghetti i dodajemy pietruszkę całość

cookpl
Makaron z tuńczykiem i brokułami 228

mój dzisiejszy obiadek, który przygotowuje się  bardzo szybko.  Zobaczcie sami. Składniki: 500 g makaronu penne, 2 puszki tuńczyka ja używam w sosie własnym Jeden  brokuł, 5 łyżek majonezu, można  użyć 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego, Sól pieprz Przygotowanie: W garnku wstawiamy wodę na makaron, solimy ją, a gdy zacznie wrzeć wsypujemy makaron

cookpl

Proponowane wyszukiwania