sosy - 72234 przepisów (strona:1149/4816)

5 sałatek bez majonezu 18867

zajmie wam wiele czasu. Sałatka z camembertem i kurczakiem jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych! Przepis na tę pyszną sałatkę dietetyczną znajdziecie tutaj . 2. Mix sałat z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym Kolejna moja propozycja na sałatkę bez majonezu to chrupiący kurczak w przyprawie gyros i mozzarella z liściami roszponki, rukoli i botwinki. Do tego pomidorki koktajlowe i chrupiąca czerwona(...)papryka, a całość polałam sosem miodowo-musztardowym. Robiłam ją już kilka razy i moim domownikom bardzo smakowała! Przepis znajdziecie w tym miejscu . 3. Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami to jedno z najprostszych tego typu dań. Można ją przygotować dosłownie w kilka minut (nie licząc oczywiście czasu gotowania pierożków tortellini). Tak naprawdę

Danka Pichci
Sałatka z skorzonerą 89

skorzonery   2 ogórki konserwowe   1 cebula czosnkowa   1 mała cebula czerwona   1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych )   natka pietruszki   Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska )   3 łyżki gęstej śmietany ( u mnie wiejska )   3 łyżki oleju   szczypta soli   łyżeczka soku z cytryny        Przygotowanie(...)paseczki, cebulki w pół plasterki, pomidorki w małe cząstki. Jajka ugotowane na twardo podzieliłem na cząstki. Doprawiłem solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, polałem sosem. Wszystkie składniki sosu zmiksowałem. Na koniec sałatkę posypałem pokrojoną świeżą natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Lasagne z domowym orkiszowym ciastem z cukinią i warzywnym sosem 122

niej, ale zamiast kupować gotowe płaty zrobiłam orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy Lasagna jest przekładana warzywnym sosem z cukinią, zapiekana z parmezanem ( płatki drożdżowe dla wegan) Ciasto: 1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania 1 jajo ( weganie bez jaja) 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki letniej wody Na stolnicę(...)weganie więcej wody). Zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut pod przykryciem aby nie wyschło na wierzchu. Rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Odłożyć do przeschnięcia. W międzyczasie zrobić sos. SOS: marchewka cebula 2 ząbki czosnku łodyga selera naciowego papryka chili 1 łyżeczki bazylii i oregano cukinia sól do smaku puszka pomidorów krojonych 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

AZgotuj!
Misa mocy z kalafiorem, halloumi i hummusem 114

dobiega końca zaczynam smażyć halloumi. Ułóż gorący halloumi i kalafior na sałacie. Sałatka będzie na ciepło z zimnymi dodatkami. Na wierzchu połóż kawałki awokado i orzechy. Dodatkowo ugotowałam karmelizowany sos z octu balsamicznego. Pamiętaj, gotuj sos wolno aż zacznie zacznie gęstnieć. Polej sałatkę sosem. Posypałam sałatkę dodatkowo dukkah. Smacznego!       The post Misa mocy z kalafiorem, halloumi

codojedzenia
Murzynek doskonały 98

mniej więcej 1/3  szklanki i odstawia do wykorzystania jako polewa. Ja tak nie robię.   Przy użyciu ręcznego miksera mozna mieszać wszystko w garnku, w którym czekoladowy sos był gotowany, trzeba wówczas pamiętać, żeby był odpowiedniej wielkości. Ja przekładam sos do misy miksera, można go bez dodatków miksować wolniutko, bo pozostałe składniki dodać należy, gdy jest wystudzona. Mąkę(...)pęknięciami, raz keks upiekł mi się bez żadnych i byłam ogromnie rozczarowana. Po wystudzeniu murzynka na kratce pora oblać go polewą. Może to być ta część pozostawiona z gotowanego sosu, a moja propozycja to zagotowana śmietanka i wrzucone do niej posiekane drobno kostki wybranej czekolady. My w domu najczęściej stosujemy gorzką Goplany.  Po wrzuceniu czekolady do gorącej śmietanki, odstawionej

I tu będę miała takie te
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 116

rondelka, zalewamy 1 szklanką wody. Odstawiamy na minimum 1 godzinę do napęcznienia (najlepiej na noc). Odsączamy z zalewy i  kroimy w drobną kostkę. 1/4 grzybów zostawiamy do sosu, pozostałe użyjemy do farszu. Wodę zachowujemy. Kaszę wsypujemy do rondla, stawiamy na ogniu i dodajemy 1 łyżeczkę masła lub oleju. Podgrzewamy 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy grzyby, wlewamy(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy pozostałe 20 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Nie rumienimy.  Dodajemy starte warzywa oraz przyprawy i sos sojowy. Smażymy 7 minut.   Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę i świeży koperek. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Z kapusty

cool and minty
Pieczone placki ziemniaczane z kurczakiem 99

diecie. Do placków dodałam kawałki kurczaka, dzięki czemu są bardziej pożywne i jeszcze smaczniejsze, ale można oczywiście zrobić je w wersji wegetariańskiej. Placki podałam z surówką Colesław z sosem curry (przepis pochodzi z Kwestii Smaku, niżej zostawiam linka, w swojej wersji zmieniłam proporcje składników). Składniki (ok. 8-10 placków): 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej(...)łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 filet z kurczaka Surówka Colesław (link do oryginalnego przepisu znajdziecie tutaj ): 1/4 główki białej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1 czerwona papryka Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu light 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki przyprawy curry Wykonanie: Kurczaka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem

Healthy food explorer
Pikantna grzybowa z pastą curry i kaszą 113

Rozgrzewająca zupa grzybowa z pastą curry i sosem paprykowym. Do zupy dodałam kasze jęczmienną przez co zupa jest jeszcze bardziej syta.                 składniki: 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 2 ziemniaki 1 pietruszka korzeń 40 dkg podgrzybków 1 cebula 3 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz czarny i czerwony(...)łyżeczka majeranku 3 łyżeczki sosu paprykowego ostrego 2 łyżki pasty curry 2 łyżki śmietany 18 % do zup natka pietruszki olej rzepakowy   Cebulę, por kroje i  przesmażam na oleju. Dodaję pastę curry. Marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę kroję w kostkę, i przesmażam z cebulą dalej. Wlewam dwa litry wody, wsypuję kaszę i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie

wesoła kuchnia
Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą 92

ugotować, a potem „poszarpać” widelcami na drobne kawałki. Po dodaniu do bigosu tak zrobione mięso, rozpływa się wśród pozostałych składników, dodając jednak całości charakteru. Jeszcze jedno: duszenie soczewicy w sosie pomidorowym wymaga czasu, gdyż kwas z passaty sprawia, że warzywa w nim zanurzone twardnieją i wolniej się gotują, Jeśli chcesz mieć bigos z kapusty pekińskiej w ekspresowym tempie, ugotuj soczewicę(...)osobno – w przypadku łamanej soczewicy (podzielonej na połówki), zajmie ci to kilka minut (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę ), a następnie dodaj do podduszonych batatów i zalej sosem pomidorowym. I ostatnia kwestia: bigos z kapusty pekińskiej zawiera dość długa listę przypraw – niech to cię nie przeraża, a szczególnie dresing z suszonego pomidora. Możesz go sobie odpuścić, ale jeśli

Niedzielny kucharz
Hiszpańska paella marinera z owocami morza 104

tytanowej, nieprzywierającej patelni z oliwą kilka minut, uważając by nie przypaliły się. Do filiżanki wsyp wędzoną paprykę, szafran i cukier trzcinowy, dolej 50 ml wody i rozmieszaj do powstania sosu. Aromatyczny płyn wylej na ryż, to jemu paella zawdzięcza swój smak. Baza w postaci podsmażonych warzyw z przyprawami nazywana jest sofrito . Odsuń sofrito rozkładając go po krawędzi patelni, na środek(...)/wp-content\/uploads\/2020\/11\/smazenie-na-patelni-750x563.jpg"]},{"@type":"HowToStep","name":"Do fili\u017canki wsyp w\u0119dzon\u0105 papryk\u0119, szafran i cukier trzcinowy, dolej 50 ml wody i rozmieszaj do powstania sosu. Aromatyczny p\u0142yn wylej na ry\u017c, to jemu paella zawdzi\u0119cza sw\u00f3j smak. Baza w postaci podsma\u017conych warzyw z przyprawami nazywana jest sofrito.","text":"Do fili\u017canki

ProstePesto.pl
Perski chleb barbari 113

więcej kuleczka wielkości dużego ziarenka ziela angielskiego dodatkowo otręby pszenne do posypania blatu W oryginalnym przepisie ilość drożdży wynosi 0,16 g, ale jest to dość trudne do odważenia. Sos barbari tzw. roomal przygotuj go na około 1 godzinę przed pieczeniem 5 g mąki 100 g wody Woda i mąka powinny mieć temperaturę pokojową. Rozmieszaj 5 g mąki(...)czym zmniejsz płomień na minimalny. Dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej zawiesinę przez cały czas mieszając trzepaczką. Gdy mieszanina stanie się półprzezroczysta i lepka zdejmij rondelek z ognia i pozostaw sos do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.  Perski chleb barbari przepis 1. Sól rozpuść dokładnie w wodzie. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. 2. Dodaj mąkę i wyrabiaj

Cztery Fajery
Kopytka 87

dlatego nie warto przedobrzyć z ilością mąki. Tradycyjnie kopytka je się z bułką tartą i masłem (chyba każdy zna ten smak z dzieciństwa), ale można też je podać z sosem grzybowym lub jako dodatek do innego dania. Nie ma więc chyba co przedłużać, bo to danie proste i szybkie. Przejdę więc do przepisu. Kopytka (4 porcje) Ziemniaki (ugotowane najlepiej dzień(...)gotujemy (maksymalnie 2 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch). Propozycje podania: bułka tarta i olej kokosowy lub masło (po 30 g) – podsmażamy na patelni i posypujemy kopytka; sos grzybowy; okrasa z cebulką; dowolny sos, na przykład pomidorowo-paprykowy . Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Rabarbarowo

rabarbarowo
Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie 99

przygotowania: 1 DZIEŃ PRZED PIECZENIEM PIERNIKÓW W rondelku umieść masło pokrojone w kostkę, miód, cynamon, goździki i przyprawę do piernika. Podgrzewaj cały czas mieszając, doprowadź do rozpuszczenia i połączenia sosu. Po tym odstaw na bok do ostudzenia. Do kwaśnej śmietany wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj. Odstaw na bok na 30 minut, śmietana w tym czasie zwiększy swoją objętość i napęcznieje(...)u0142o pokrojone w kostk\u0119, mi\u00f3d, cynamon, go\u017adziki i przypraw\u0119 do piernika. Podgrzewaj ca\u0142y czas mieszaj\u0105c, doprowad\u017a do rozpuszczenia i po\u0142\u0105czenia sosu. Po tym odstaw na bok do ostudzenia.","text":"W rondelku umie\u015b\u0107 mas\u0142o pokrojone w kostk\u0119, mi\u00f3d, cynamon, go\u017adziki i przypraw\u0119 do piernika. Podgrzewaj

ProstePesto.pl
Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami 93

rybę przekładaj wprost do żaroodpornego naczynia. Rybę oprósz grubo mielonym pieprzem, gdzieniegdzie ułóż plasterki pokrojonej cytryny, wsyp na wierzch płatki migdałów. W miseczce rozmieszaj miód, musztardę i olej. Przygotowanym sosem polej zawartość naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni (grzanie góra, dół), na 10 minut. Po tym czasie odkryj pokrywkę i zapiecz jeszcze(...)grubo mielonym pieprzem, gdzieniegdzie u\u0142\u00f3\u017c plasterki pokrojonej cytryny, wsyp na wierzch p\u0142atki migda\u0142\u00f3w. W miseczce rozmieszaj mi\u00f3d, musztard\u0119 i olej. Przygotowanym sosem polej zawarto\u015b\u0107 naczynia \u017caroodpornego.","text":"Usma\u017con\u0105 ryb\u0119 przek\u0142adaj wprost do \u017caroodpornego naczynia. Ryb\u0119 opr\u00f3sz grubo mielonym pieprzem, gdzieniegdzie u\u0142\u00f3\u017c

ProstePesto.pl
Zdrowe pulpety szwedzkie z Ikei 112

ugotowanego, zmiksowanego pęczaku i kaszy gryczanej. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów. Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których nie ma w szwedzkich pulpetach – możesz z nich zrezygnować. My dorzuciliśmy je do sosu, bo kilka grzybów zalegało w lodówce i dopominało się, żeby(...)usmażoną cebulkę, wymieszaj, a następnie zalej całość winem, lub wodą. Przykryj i duś na wolnym ogniu 5 minut. Krok 5 Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlej do sosu z pulpetami, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i dobrze popieprz. Posyp pulpety szwedzkie siekaną pietruszką. Podawaj. Smacznego! Artykuł Zdrowe pulpety szwedzkie z Ikei pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania