jest tam teraz sporo rzeczy, więc długo patrzyłem… Pomyślałem na co mam smaka i mnie olśniło… Wypasiona kanapka z awokado i tofu, to będzie to! Gdzie dostaniesz sos sriracha? KLIKNIJ i sprawdź. A do czego jeszcze możesz go użyć? Jako pikantny i pyszny sos, zamiast ketchupu. Świetnie smakuje zmieszany z majonezem. W przepisach używałem go m.in. do pieczonego(...)kalafiora , sałatki po tajsku i ryżu w sosie chilli
Blendmanupieczonych winogron i pieczonego kurczaka powstaje pyszny, lekki sos, który dodatkowo aromatyzują upieczone szalotki. Po prostu pycha! Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji: 2 duże Kurczak w winogronach – dobrana para Są takie dni, kiedy człowiek nie ma pomysłu, czasu i ochoty na robienie niedzielnego obiadu, a z drugiej strony odczuwa psychologiczną presję, że w niedzielę godziłoby się(...)składnikiem kurczaka z winogronami jest szalotka, słodka, wrzecionowata cebulka. Jeśli jej nie macie pod ręką możecie ją zastąpić cebulą czerwoną, ale używajcie jej ostrożnie, żeby smak cebuli nie zabił sosu. Z tego też względu raczej unikajcie cebuli żółtej oraz cukrowej, twardych i wyrazistych w smaku. Najlepsza jest szalotki, która po upieczeniu staje się mięciutka i delikatna i rozpływa się
Niedzielny kucharzRoladki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie filetów drobiowych np na świąteczny obiad. Nadzienie z białej kiełbasy świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sosem śmietanowo musztardowym. Jako dodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka(...)łyżek mąki pszennej Sos 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki 2 łyżki musztardy 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Filety delikatnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Filety posolić, posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem. Odstawić na 30 minut. Następnie na każdym filecie ułożyć ser i równo rozłożyć farsz
gotuj ze mnąburaków. 2. Terrina z serków wiejskich to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie. 3. Jajka w szynce pod kiełkową pierzynką podane z sosem chrzanowym . Przystawka na zimno, którą przygotujecie dosłownie w ciągu kilka minut. Gotowane jajka zawinięte wędliną drobiową i nadziane kiełkami rzodkiewki oraz sosem chrzanowym. Prosto i smacznie. 4. Jajka wielkanocne - szynka(...)nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny. 5. Jajka faszerowane awokado i czosnkiem . 6. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym . Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. 7. Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł
UgotowaćDzień dobry :-) Naleśniki na wytrawnie a'la bolognese to pomysł na pyszny obiad. Robi się je szybciutko, są proste w wykonaniu, na wierzch zrobiłam sos beszamelowy, który do nich pasuje idealnie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Naleśniki przepis tutaj ( klik ) Składniki farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka lub z szynki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula(...)ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki zioła prowansalskie szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru starta mozzarella Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 i 3/4 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz 1. Najpierw smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Jak nam się zeszkli, to wrzucamy mięso, smażymy
kruche babeczkiPulpety w sosie meksykańskim to pyszne połączenie mięsa z pomidorowym sosem i dodatkiem warzyw konserwowych. Danie możemy podawać z ugotowanym ryżem, kaszą a nawet ziemniakami. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych :). Smaczny obiad dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500-600 gram mięsa mielonego, 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 2 puszki pomidorów krojonych 800 gram pół(...)małym gazie pod przykryciem co jakiś czas mieszając, na patelni na pozostałym po pulpetach tłuszczu podsmażamy pora wraz z cebulką i czosnkiem, następnie dodajemy do pulpetów, pulpety w sosie dusimy ok 25 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż zmięknie fasola z kukurydzą, na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem słodką papryką lub chili wg upodobania
Blog kulinarny S9.PLrisotto 700ml mleka 600g obranych jabłek utartych na tarce na grubych oczkach 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu SKŁADNIKI NA SOS: 150ml kwaśnej śmietany 15g cukru waniliowego 45g brązowego cukru WYKONANIE: 1. Ryż gotujemy na mleku. 2. Na maśle smażymy jabłka, wraz z cytryną i cukrem, pod koniec dodajemy cynamon. 3. Składniki(...)sos mieszamy razem i odstawiamy na chwilkę. 4. W pojemniku żaroodpornym układamy kolejno : połowę ryżu, jabłka, drugą połowę ryżu, wierzch smarujemy sosem śmietanowym. Całość zapiekamy w temperaturze 180* około 40 minut
Dziś Ja gotujewarzywa strączkowe. Ciecierzycę potrafię jeść bez niczego. Ale czasami nachodzi też ochota by zrobić coś bardziej skomplikowanego. Te wegetariańskie pulpeciki są mięciutkie i bardzo syte. Podane z sosem nie wymagają już innych dodatków w postaci kaszy czy ziemniaków. Chociaż z dodatkami będą równie pyszne. Nadają się także do podania z zupą. Składniki (4 porcje) -2 puszki ciecierzycy -2 marchewki(...)zagotować osoloną wodę (można także użyć bulionu warzywnego lub zupy). Z ciecierzycowej masy formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na wrzątek, obgotować kilka minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Czosnek drobno posiekać lub zmiażdżyć. Zeszklić na oleju. Zalać passatą. Dodać bazylię, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszać i podgrzać. Przygotowane pulpeciki
Zielona KuchniaPapryka czerwona- 50g Masło- 80g Sól, pieprz, papryka w proszku Dodatki Brokuł- 180g Kalafior- 110g Pieczarki- 50g Masło- 20g Papryka w paski- 40g Czosnek- 14g Sól i pieprz Sos Czosnek- 8g Masło- 45g Piersi z kurczaka oczyść i naciąć kieszonki na 3/4 głębokości. Szpinak odmrozić i odcisnąć z wody, przesmażyć z czosnkiem, papryką (kostka) i masłem, przyprawić. Sery(...)farszem szpinakowo-serowym. Na natłuszczonej brytfance ułożyć filety i zapiekać w piekarniku w 170C z termo obiegiem- 20 minut. Dodatki: Warzywa podsmażać do miękkości na maśle z dodatkiem czosnku. Sos Na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek do zrumienia. Całość polać sosem maślano-czosnkowym. Smacznego Makro w 100g 147kcl B- 16,5g T-9g W-0,5g Makro w porcji
serzmiesemwersję moich ukochanych pieczonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale też i samodzielne danie. Wystarczy podać je np. z pyszną surówką i domowym sosem czosnkowym. My je uwielbiamy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A cały proces pieczenia nie musi być aż tak długi. Wystarczy, że wcześniej przez kilka minut obgotujecie ziemniaki. To kto się(...)czerwonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1-1,5 łyżeczki granulowanego czosnku *można dodać również większą szczyptę ulubionych ziół Propozycja podania: ćwikła z chrzanem Moryń domowy sos czosnkowy np. z tego przepisu chrupiące kawałki kurczaka a la kfc (z tego przepisu ) Przygotowanie: Ziemniaki solidnie wyjemy. Najlepiej użyć takich dedykowanych do pieczenia. Następnie kroimy je w ćwiartki
Słodkie okruszkiSmażony brokuł z pieczarkami Składniki: 1 brokuł 2 szalotki 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli kawałek korzenia imbiru (ok 2cm) 400g pieczarek 1 większa marchewka 2 łyżki sosu sojowego oliwa do smażenia Jak zrobić smażonego brokuła z pieczarkami? Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na parze aż zrobi się lekko miękki. Odcedzić i przelać zimną wodą(...)Wszystko smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nic się nie przypaliło. Dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki puszczą wodę. Wlać sos sojowy i dodać uparowane brokuły. Wszystko wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje, a brokuły zrobią się miękkie, ale wciąż będą jędrne. Smażonego brokuła
Codzienne GotowanieCena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 760 g mąki 450 ml ciepłej wody 25 świeżych drożdży (7 g suchych) 1½ łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju SKŁADNIKI SOSY: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii sól pieprz SKŁADNIKI PIZZY(...)chwili będziemy musieli wyrabiać ciasto ręcznie. Dodajemy w trakcie olej i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce . 3. W międzyczasie robimy sosy. Pomidorowy-do passaty dodajemy 1 łyżeczkę oregano i jedną bazylii i dokładnie mieszamy. Czosnkowy- do jogurtu dodajemy majonez, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier
karolgotujesobie je potocznie nazywam. Przyrządź masło czosnkowe: masło (50 g) przełóż do małej miseczki i wyciśnij przez praskę 1 ząbek czosnku – całość dokładnie wymieszaj. Przyrządź szybki sos keczupowy: wyciśnij do miseczki odrobinę keczupu, dodaj szczyptę oregano, ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzu – wymieszaj. Okej, wiem, że przez niektórych to rozwiązanie może nie być dobre, a coś takiego(...)sos keczupowy nie istnieje, ale … skoro domowy fast food, to delikatnie można zgrzeszyć! Poza tym, czy nie wygląda smacznie? Zapiekanka z pieczarkami Posmaruj bagietki masłem czosnkowym i sosem keczupowym. Pieczarki umyj, oczyść , obierz i pokrój w paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść 25 g masła, na którym zeszklij pokrojoną cebulę. Kiedy cebula uzyska delikatnie złotawy kolor
ugotuj-przepis.plstoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić” surówkę na 2 dni z rzędu;) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g już poszatkowanej) 1 marchewka 1 cebula Sos: 2/3 szkl. majonezu (u mnie kielecki) 1/2 szkl. mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu Kapustę szatkujemy(...)drobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obraną marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Składniki na sos mieszamy razem. Łączymy z kapustą, marchewką i cebulą (przed dodaniem sosu, warzywa można lekko ugnieść). Mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Źródło
Smaki Na Talerzu