porcje) 100 g łososia 30 g imbiru marynowanego 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka kaparów 15 szt oliwek czarnych + 4 do przybrania sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych pieprz młotkowany kolendrowy lub zwykły ew sól przygotowanie Łososia, kapary, oliwki, imbir drobno posiekać. Wymieszać sok z limonki z sosem sojowym(...)olejem. Posiekane składniki polać sosem, dodać kolendrę, dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Podzielić na indywidualne porcje, przybrać pokrojonymi w plasterki oliwkami, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego
Stare Garyczerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek(...)każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki
OstryKęszaspokoją głód :) Składniki : około 50 dag świeżej ryby, u mnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce" warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku Sos musztardowy : 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny 2 łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie : Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką(...)umytą i przekrojoną na 4 filety Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciem W tym czasie robimy sos musztardowy ; w małym rondelku z 2 łyżkami masła ( najlepiej sklarowanego) wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki, mieszamy energicznie i przesmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia W małym słoiczku mieszamy dokładnie 2 łyżki
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z książeczki "przyślij przepis" z tym, że ja zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 3 kg cukinii 1,5 szkl. octu 1/2 kg cukru 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz(...)dnia odcedzamy. Warzywa przekładamy do garnka. Z cukru i octu gotujemy zalewę, którą po zagotowaniu wlewamy do warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego
IMPRESJA SMAKUMoja ulubiona sałatka brokułowa z jajkiem, szynką, sosem czosnkowym i płatkami migdałów. SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób) 1 ugotowany brokuł 2 jajka ugotowane na twardo 4 plastry szynki sos czosnkowy z torebki lub własnej roboty (u mnie: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 ząbki czosnku + sól,pieprz,chilli płatki migdałowe do posypania 1. Brokuł podzielić na małe różyczki(...)jajka pokroić na "szóstki" lub "ósemki". Ułożyć na półmisku, posolić i popieprzyć. 2. Szynkę pokroić w kosteczkę, wysypać na jajka i brokuły. Całość "pociapać" sosem czosnkowym i posypać płatkami migdałów
1001 Sałatekząbki czosnku i wycisnąć upieczony czosnek do miski z pokrojonymi pomidorami. Dodać pietruszkę, bazylię, masło, pozostałą oliwę i doprawić solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podawać gorący makaron z sosem i posypać parmezanem. PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW is a post from: naRuszcie.pl The post PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciepozostanie tylko 1 szklanka. Mieszając dodać galaretkę z czerwonych porzeczek. Na średnio małym ogniu dodać 2 łyżki masła, po jednej, ciągle mieszając. Nie przegotować! Pokroić mięso i polać sosem. Zobacz również nasz poradnik jak grillować metodą pośrednią z użyciem tacki ceramicznej. UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK is a post from: naRuszcie.pl The post UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM
naRuszciedrzewkiem :) Dlaczego? To już trzeba pytać dzieci do lat 5 :) Przez znawców nazywana też kapustą szparagową :D Sałatka z brokułem Składniki: brokuł pomidor 2 jajka Sos czosnkowy: mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy sól Przygotowanie: Brokuł umyj, pooddzielaj pojedyncze różyczki i ugotuj, tak żeby był miękki, ale nie rozgotowany(...)naczyniu. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na 6 części każde. Ułóż na brokułowych różyczkach. Pomidora trzeba sparzyć, pokroić w półksiężyce i ułożyć na pozostałych składnikach. Całość polewamy sosem czosnkowym. Sos czosnkowy - jogurt naturalny i majonez mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zalewamy nim składniki sałatki. Sałatka jest idealna
Lawendowe Niebofanem mięsa. A co za tym idzie synkowie tatusia naśladują i na równi z nim agitują na rzecz ulubionych mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia wydawała dorszowe kotleciki w sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami. Składniki: KOTLECIKI 60 dkg świeżego dorsza jajko szalotka czerstwa mała bułka 2 łyżki otrębów owsianych pieprz i sól bułka do panierowania oliwa do smażenia SOS łyżka(...)otręby oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam aby powstała zwarta masa. Formuję małe kotleciki, które obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanej patelni przesmarowanej oliwą. SOS w rondlu o grubym dnie topię masło i dodaje mąkę aby powstała zasmażka. Następnie dodaję szklankę mlek energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotuję na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji
Magiczna kuchnia Dariiskórkę z mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając. Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu, gdyby okazał się za suchy. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z ragu. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”, można dodać 2 łyżki wody(...)spotkałam sie z dyskusja na temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu . I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù
Mia Cucina Sofietacebula * kawałek imbiru * 1 papryczka chili * szczypiorek świeży lub suszony * liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej * grzybki shitake * 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej * 1 filet z kurczaka * sos sojowy * sól, pieprz * dowolny makaron pszenny soba, somen... Sposób wykonania Porcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć(...)końcem gotowania włożyć do garnka papryczkę chili oczyszczoną z nasion i pokrojoną w plasterki, grzybki shitake, imbir starty na najdrobniejszej tarce (ok. 2 cm.), kapustę lub sałatę, 2 łyżki sosu sojowego. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać łyżkę sosu sojowego i włożyć
Mix smakużeberek - 1,5 szklanki coca coli - 1 szklanka ketchupu „Z piekła rodem” - sól, pieprz - 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru - chilli w płatkach (dałam sporo) - wędzona papryka - tymianek Sos tzatziki: - jogurt grecki - czosnek - sól, pieprz - świeży ogórek - sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym cukrem, chilli(...)kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia worek rozcinamy, aby żeberka się podrumieniły. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również
mojewypiekiinietylkokażdej strony. Pozostałą marynatę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, miksujemy przy użyciu blendera (żyrafy). Zagotowujemy i studzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka(...)wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego smaku. Wyszło ostre, soczyste i bardzo aromatyczne. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrały. Wykorzystanie marynaty na sosy również było strzałem w 10, oba wyszły przepyszne. Jeden ostry, drugi łagodny – z całym bogactwem smaków. Kolejny eksperyment, tym razem grillowy, uznaję za wyjątkowo udany. Smacznego. Grillowane faworki drobiowe
mojewypiekiinietylkokrajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). Składniki na pastę tahini: - 1 szklanka sezamu - 4 łyżki oleju sezamowego Składniki na sos tahini: - ½ szklanki pasty tahini - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny - szczypta kuminu - różowa sól himalajska Ziarna(...)lekko się zezłocą przesypujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzone mielimy w blenderze dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy. Sos tahini, chlebek pita
mojewypiekiinietylko