Sałatka z arbuzem, ricottą, pistacjami… Orzeźwiająca sałatka z ricotty i arbuza, z pikantnym sosem cytrynowo miodowym i chrupiącymi pistacjami. Jest pyszna, a Ty nie daj się zwieść, bo arbuz lubi modę nieść Co łączy skarpetki z arbuzowym deserem? Inspiracje kulinarne nadchodzą z najmniej oczekiwanej strony. Eat That Sock! Składniki na 4 porcje 600 g arbuza 6 łyżek oliwy(...)kawałki arbuza nadziewamy na drewniany krótki szpikulec do szaszłyków. Jeżeli chcemy zaskoczyć gości możemy arbuza nadziać na gałązkę rozmarynu. Szaszłyki odkładamy na talerzyku do lodówki. Przygotowujemy sos. Z połówki cytryny ścieramy skórkę, z całej wyciskamy sok. W miseczce mieszamy oliwę, sok i skórkę z cytryny, miód , rozmaryn i chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Obrane pistacje drobno siekamy
Tajemnice SmakuOwoc ten można jeść na surowo w postaci surówek, smoothie czy sorbetów. W postaci gotowanej wyśmienicie łączy się z mięsem, owocami morza oraz innymi warzywami. Papaja z kurczakiem w sosie z mleka kokosowego to idealne danie na obiad lub lunch. Mięso dzięki dodatkowi papai jest kruche i mięciutkie. Danie nie jest słodkie, gdyż papaja jako owoc nie jest bardzo słodka(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 3 średniej wielkości cebule szalotki 1 duża papryka czerwona 1 łyżka masła ryż do serwowania Jak zrobić kurczaka z papają w sosie kokosowym. Do garnka włożyć masło oraz dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno dodać pokrojoną w 2,5 centymetrową kostkę papaję i mleko kokosowe. Dusić na małym
MeCooksmakaronu spaghetti Sposób przygotowania: Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowanym makaronie pozostaw 1 szklankę wrzątku, który będzie nam potrzebny do sosu. Woda po ugotowanym makaronie ma niezastąpione właściwości. Natkę pietruszki poszatkuj drobno. Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój na cienkie plasterki. Nie przeciskaj przez praskę, nie ścieraj na tarce, koniecznie(...)Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowanym makaronie pozostaw 1 szklank\u0119 wrz\u0105tku, kt\u00f3ry b\u0119dzie nam potrzebny do sosu. Woda po ugotowanym makaronie ma niezast\u0105pione w\u0142a\u015bciwo\u015bci.","text":"Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowanym makaronie pozostaw
ProstePesto.plprzystawkę zamówiliśmy Paneer Tikka Szaslik czyli indyjski ser z papryką i cebulą marynowany w jogurcie i indyjskich przyprawach, grillowany w Tandoor. To aromatyczna przystawka, która podawana jest z dwoma sosami oraz sałatką. Jeżeli macie mniejszy głód, może być nawet potraktowana, jako danie główne 🙂 Na jedną osobę to bardzo duża porcja. Zdecydowanie polecam! Następnie zamówiliśmy zupy, dla mnie Lamb Soup(...)czyli rozgrzewająca zupa z kawałkami jagnięciny i warzywami, a dla męża Hot and Sour Chicken Soup , kwaśno – ostra zupa z kurczakiem i sosem sojowym. Jeżeli miałabym wybierać i wskazać faworyta spośród tych zup, zdecydowanie jest to zupa z jagnięciną, to moje smaki. Od kilku dni chodziły za mną krewetki, dlatego na danie główne zamówiłam Prawns Kadai czyli krewetki
Kuchnia BazyliiPyszny domowy obiad wcale nie musi być skomplikowany Polecam Wam karkówkę duszoną w piwie Karmi, czyli kruche mięciutkie mięso w smakowitym karmelowym sosie Wystarczy podsmażyć pokrojoną cebulę i plastry karkówki, a później gotować w piwie na wolnym ogniu. Jest aromatyczna, soczysta i bardzo smaczna. W czasie gdy karkówka będzie się dusić, możesz przygotować ulubione dodatki do obiadu, np. zrobić mizerię(...)Wyłów” mięso z rondla, ułóż na talerzu. Weź pół szklanki wody, wymieszaj w niej łyżeczkę mąki lub skrobi – wlej do rondla i delikatnie zamieszaj (gotując się sos powinien nieco zgęstnieć) . Posmakuj i dopraw solą i ostrą papryką/pieprzem. Włóż mięso z powrotem do sosu – po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia. Duszoną karkówkę podawaj
Kulinarny S.O.S.drodze, a czasem zupełnie na opak, kulkami nigdy nie gardzą Wręcz przeciwnie jak tylko pada hasło o brokulkach, natychmiast mam odzew, żebym tylko nie zapomniała jeszcze o wampirzym sosie czyli w naszym rodzinnym sloganie „sosie czosnkowym ” Taki zestaw uszczęśliwia wszystkich i odgania złe grypowe moce w chłodne jesienne dni ..że o wampirach już nie wspomnę(...)wstaw do lodówki na około godzinkę, wtedy nie będą się rozpadać podczas smażenia. Smaż na średnio głębokim oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Serwuj na gorąco, najsmaczniejsze z sosem czosnkowym Smacznego ! Artykuł „Brokulki” chrupiąca alternatywa dla ziemniaków do obiadu pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyObiadowy Burger Taki Burger nie tylko skusi dzieci, każdy dorosły też sięgnie po niego. Kotlety drobiowe z warzywami, polane sosem. 5 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · Podwójny filet z kurczaka · 1 łyżka przyprawy do kurczaka · Sól(...)ogórka · ½ papryki czerwonej · 5 liści sałaty · Dowolny sos · 5 plastrów sera topionego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, najlepiej żeby weszły nam nie za duże, rozbijamy i doprawiamy przyprawą oraz solą. Panierujemy
Kulinarna Chwilaprzyprawy i dobrze wymieszać. Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną fasolkę a po minucie śmietanę. Zagotować. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Od razu podawać. Czytaj więcej: Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką The post Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaporami, dodaj gałązki tymianku i masło. Gdy masło się roztopi, wlej wino, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień. Przykryj patelnię, zostawiając mały otwór. Podgrzewaj przez 12-15 minut (sos ma delikatnie bulgotać) do czasu aż pory zmiękną, ale nie utracą kształtu. Aby sprawdzić czy pory są miękkie, wbij nóż w środek najgrubszego (ma się wbić bez oporów). Jeśli sos będzie(...)zbyt wodnisty, możesz odkryć patelnię na 5 minut przed końcem , aby namiar płynu odparował. Wyłóż pory na talerz, posyp uprażonymi orzechami laskowymi i posyp natką pietruszki. Polej sosem pozostałym z duszenia porów. Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb. Ja podałam w towarzystwie “Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą ” i “ Pieczonych ziemniaczków z chilli i kurkumą “ . źródło: “Gordon Ramsay
Moja DelicjaJedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też 🙂 Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Jeśli szukacie przepisu na Sałatkę z surowego brokuła polecam również bardzo(...)różyczki poodcinać łodygi, aż do samego kwiatu (te najmniejsze łodyżki też). Kwiaty brokuła podzielić na małe kawałki. Włożyć do miski. Dodać żurawinę, zblanszowane migdały oraz drobno pokrojoną szalotkę. Przygotować sos: Jogurt wlać do miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem
Moja DelicjaChrupiące naleśniki polane gorącym, pysznym sosem powstałym z przesmażenia miodu, odrobiny masła, cynamonu i goździków z brzoskwiniami, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają dania na słodko, pomimo braku dodawania białego, niezdrowego cukru. Do tego kleks bitej śmietany lub odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju 🙂 Naleśniki z brzoskwiniami polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla małych(...)ósemki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i sokiem cytrynowym, cynamonem i goździkami. Wrzucić brzoskwinie. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. W między czasie usmażyć naleśniki: Nieprzywierającą patelnię (a najlepiej specjalną patelnię do naleśników) rozgrzać, wlać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem. Gdy tłuszcz się zagrzeje wlać
Moja Delicjaodkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać krojone pomidory z puszki wraz z sosem ( jeśli pomidory są w całości, to je pokroić na mniejsze kawałki ). Mieszanką zalać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać(...)minut , aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części kurczaka ) Czytaj więcej: Frango na púcara – Prosty
Moja Delicjatemu przedłużymy nasze wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające wakacje ! Dzisiaj proponuję przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny sos z pieczonej papryki, bakłażana z dodatkiem pomidorów . Lutenica (lub ljutenica) to danie pochodzące z kuchni bałkańskiej, w szczególności popularne w Bułgarii. Mnie Bułgaria zawsze kojarzyła się z papryką i słodziutkimi(...)Wszystkie wieczka powinny się zassać po ostudzeniu. (W tym celu najlepiej używać nakrętek typu”klik”, wtedy łatwo sprawdzić, które się zassały, a które nie.) Czytaj więcej: Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami The post Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaszkoda! Sałatka z tuńczyka okazała się tak pyszna, że po jej zjedzeniu razem z Mężem ubolewaliśmy, że tak mało jej było 🙂 Sałatkę zrobiłam z gotowej mieszanki sałat, tuńczyka w sosie własnym, pomidorków koktajlowych, paru oliwek i makaronu pomidorowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego dressing na bazie delikatnej oliwy z oliwek extra vergine z octem jabłkowym. Ogólnie(...)Polecam! Sałatka z tuńczyka – Składniki: (2 porcje) 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g) 5 zielonych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicato 1 łyżka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki świeżo
Moja Delicja