Rewelacyjne naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami , polane sosem czekoladowym i posypane orzeszkami ziemnymi. Proste składniki tworzą niepowtarzalny smak, do którego z pewnością będziecie wracać. Nie tylko dzieci będą zadowolone z takiego śniadania Bardzo polecam! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki żytniej (niepełna) 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 łyżka cukru 2 łyżki roztopionego masła(...)Dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i układamy plasterki banana. Zwijamy w rulony i przekładamy na talerz. Następnie polewamy sosem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym → Naleśniki → Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem
Oryginalny smakświeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka 2 średnie jajka 60 g masła 10 g soli ciasto 950 g, 12 pizzerinek x 80 g Sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) pulpy pomidorowej odcedzonej na sitku z nadmiaru soku 1/2 łyżeczki cukru sól, czosnek, oregano do smaku Na wierzch: mozzarella tarta oliwki pomidorki koktajlowe cieniutko pokrojone na plasterki surowe(...)placek, naciskając od środka palcami. Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki powinny wyrastać jeszcze ok. 30 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie posmarować je sosem pomidorowym. Brzegi można też posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z odrobiną mąki i posypać sezamem. Rozgrzać piekarnik do 200 °C i piec placki z sosem ok. 10 minut, aż się trochę
Przepisy na domowy ser i chlebteż często inne warzywa, jak tutaj cukinię i marchewkę oraz przyrządzam coś, co byłoby dobrym źródłem białka, tym razem padło na rybkę. Pokusiłam się jeszcze na domowej roboty jogurtowy sos czosnkowy z dużą ilością pietruszki. Wyszedł pycha! ⇨ Dla wszystkich miłośników chrupiących frytek bardzo polecam poniższą formę do ich przyrządzania. Wcześniej nawet nie przeszło mi przez myśl, że coś(...)CHRUPIĄCE FRYTKI Z RYBĄ, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ Składniki (2 porcje): 300 g filetów z mintaja 2 cukinie 2 ziemniaki 2 marchewki 4 łyżeczki oleju rzepakowego ulubione przypraw y Sos jogurtowy z czosnkiem i natką pietruszki: 150 g jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz czarny Przygotowanie: Rybę udusiłam
Zdrowie na języku :Pblisko tej włoskiej wyspy również tam są niezwykle popularne. Arancini to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z resztek risotto. Arancini mogą być nadziewane serem lub sosem typu ragu. Mnie zostało nieco risotto alla milanese i w związku z tym postanowiłam wykorzystać je do zrobienia arancini. Przygotowałam proste arancini nadziewane mozzarellą. Jeżeli lubicie risotto, ale brakuje(...)smażyć przez kilka minut aż będą ładnie rumiane, złociste. Usmażone arancini wyjąć na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Podawać na ulubionej sałacie. Arancini można także podać z sosem pomidorowym, lub z sosem typu ragu. Smacznego
Codzienne GotowanieGotuję około 10-15 minut aż pomidory puszczą sok, wtedy dodaję wszystkie przyprawy i sól do smaku. Gorące leczo przekładam do wcześniej umytych i wyprażonych słoików. Nakładam razem z sosem prawie do pełna, starając się aby warzywa były pokryte sosem. Słoje mocno zakręcam i pasteryzuje około 20-25 minut. Po pasteryzacji słoje na chwilę zostawiam w garnku aż lekko przestygną(...)chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. Ciasto kakaowe z cukinią Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie
Kuchnia z widokiem na ogródPlacki ziemniaczane z sosem kurkowym to pomysł na nieco inną wersję placków z ziemniaków. U nas najczęściej jada się je z cukrem lub cukrem i śmietaną, ale w wersji na wytrawnie z sosem kurkowym również smakują rewelacyjnie. Plac The post Placki ziemniaczane z sosem kurkowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprosty, szybko się je przygotowuje, a same placki są po prostu przepyszne. Wstyd się przyznać, ale zjadamy je w ilościach hurtowych – są zbyt smaczne, by przestać 😉 A jeszcze ten sos, mniam! Wystarczy pamiętać o 3 ważnych krokach podczas przygotowania, by placki wyszły idealnie chrupiące za każdym razem. Szczegóły znajdziecie w przepisie. Placki z cukinii z sosem jogurtowym Pyszne, proste placki(...)cukinii z aromatycznym sosem to fantastyczny pomysł na obiad bez mięsa. Sprawdź przepis 4. Cukinia faszerowana mięsem mielonym z indyka i warzywami Cukinia faszerowana to uniwersalny i prosty przepis, który ekspresowo znika z talerzy zarówno dorosłych, jak i dzieci. Polecam go zwłaszcza mamom, które mają problem z przekonaniem swoich pociech do zjedzenia większej ilości warzyw – tu sprytnie ukryjecie całą zdrową
Na-talerzu.plrukoli opakowanie sera feta – 270 g podwójny filet z kurczaka – 500 g 2 garście słonecznika ok. 12 sztuk suszonych pomidorów 250 g makaronu kokardki Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki cytryny łyżeczka miodu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawimy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią. Słonecznik prażymy(...)patelni. Makaron gotujemy al dente. Ser feta kroimy w kostkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorki suszone kroimy w paseczki. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sałatka warto wstawić do lodówki na ok 1h. Po tym czasie rukola straci na objętości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z Rukolą, Makaronem i Kurczakiem
Przepiski.plsoli 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki oleju ryżowego 50 g orzechów nerkowca 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego wina białego 1 łyżka sosu sojowego dymka do przybrania 1 łyżka czarnego sezamu Wykonanie Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki o długości około 1 – 1,5 cm. Kawałki kurczaka wkładamy do miski(...)odsączamy na sicie. Wok lub głęboką patelnię rozgrzewamy, następnie dodajemy 2 łyżeczki oleju ryżowego. Wrzucamy orzechy nerkowca i smażymy je przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy wino i sos sojowy. Dorzucamy odsączone kawałki kurczaka i cały czas mieszając smażymy jeszcze 2 – 3 minuty. W miseczkach rozkładamy makaron, na wierzch wykładamy kurczaka z orzechami nerkowca. Całość posypujemy czarnym
Tajemnice SmakuŚwietne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko rozbite(...)zalać bulionem warzywnym, przykryć i gotować około 60 minut ( lub do miękkości mięsa). Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu. Przed podaniem posypać siekaną pietruszką. Smacznego:) Artykuł Schab w sosie daktylowo–śmietanowym pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąszklanki mleka 50 g masła przyprawa do kurczaka 2 łyżki mąki olej,sól, pieprz szpinak ok100g przyrumienić na patelni doprawić przyprawami pieczarki 250g obrać ,oczyścić i usmażyć przygotowanie sosu Mąkę zarumienić na roztopionym masełku i mieszać aby się nie przypaliło na małym ogniu ,potem zalać mlekiem w momencie jak zaczyna gęstnieć i nadal mieszamy aż zgęstnieje wtedy zdjąć z palnika(...)doprawić przyprawami . Do naczynia żaroodpornego układamy ryż na to mięso i potem pieczarki . Teraz kalafior i zalewamy sosem z patelni . Na sos kładziemy miejscami szpinak i na całości kładziemy ser żółty zapiekamy 40min . piecz w temp 180st
Moje Wyrobymięsa z karkówki Genialnie proste, niebanalnie ciekawe i mega smaczne Moja męska część rodzinki, po prostu zakochała się w tym daniu. Dodatkowo warto, na bazie wywaru po pieczeniu zrobić sos warzywny, wtedy jest jeszcze lepsze składniki na 3 osoby: 3 grube plastry karkówki 1 mały bakłażan 1/2 małej dyni Hokkaido 3 średnie, ziemniaki 3 małe cebule 1 czerwona papryka majonez(...)łyżki sosu pindżur lub ajwar, można pominąć w ostateczności 3 łyżeczki, mieszanki ziół prowansalskich 3 płaskie, łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki sól, pieprz do smaku dodatkowo: wykałaczki do spięcia całości Plastry karkówki rozklep cieniutko i każdy przekrój na pół. Do jednej porcji będziesz potrzebował dwóch połówek. Wszystkie warzywa obierz i skrój cieniutko w plasterki na mandolinie
Ogrodnik w podróżyPrzepis na to danie idealne pochodzi z książki Yotama Ottolenghii "Cała obfitość". Dynia pieczona mnie osobiście smakuje jak mięso, więc polecam niedowiarkom smaku dyniowego do spróbowania. Sos z kolendry jest pyszny i aromatyczny a jogurt z pikantnym sosem sriracha jest po prostu rewelacyjny, koniecznie wypróbujcie. Dynia z sosami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: (10 małych gofrów) Ciasto na gofry 2 dojrzałe banany 2 jajka 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Sos czekoladowy 40 g. gorzkiej czekolady 40 g. mlecznej czekolady 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżki mleka Oraz ulubione lody Żółtka oddziel od białek. Banany zmiksuj z żółtkami, olejem(...)upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę. W rondelku podgrzej mocno mleko. Wrzuć połamane na kosteczki obie czekolady i dodaj miód. Odczekaj minutę, a następnie mieszaj do czasu, aż sos będzie jednolity. Gofry podawaj z lodami, polewaj ciepłym sosem czekoladowym. Come on? It's still summer! And I would like to keep them as long as possible. That's why today
Delicious Placesałatek. Zapiekam i gotuję. Boczniaki z zieloną fasolką. 250 gram boczniaków cebula 2 garście zielonej fasolki liść laurowy sól i pieprz chili w płatkach 1-2 łyżki sosu tamari lub sos sojowy 2 łyżki wina białego lub łyżka octu jabłkowego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki natki z pietruszki 2 łyżki oleju(...)kawałki. Zblanszować we wrzątku 5 minut. Odcedzić. Boczniaki pociąć w paseczki i usmażyć w wysokiej temperaturze. Pokroić cebulę w plasterki, dodać. Chwilę razem podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać. Dodać sos tamari, białe wino i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Można podlać lekko wodą. Wymieszać i posypać natką
AZgotuj!