kwaśny i dosyć cierpki smak ale dżem z niej jest bardzo smaczny. Szwedzi jedzą go z köttbullar . Co roku robię domowy dżem z borówki . Zawsze do czegoś mi się przydaje, na przykład do schabowych w sosie kurkowym. Schabowe w sosie najlepiej smakują z ziemniaczanym puree lub kaszą. Schabowe w sosie Składniki: na 4 porcje ½ kg schabowego bez kości 1 cebula
codojedzeniaCześć :D Dziś na powitanie macham termometrem :) Nie ma to jak zmiana pogody i kiepskie do tego przygotowanie. W czasie kiedy mogłam zerknąć szerzej otwartymi oczami
Pieprzyć z Fantazjąserka ricotta1 jajoparmezan tartysól, pieprzsos pomidorowypuszka krojonych pomidorówcebula3 - ząbki czosnkuoliwaoregano lub pietruszkasól, pieprzsos beszamelowy 2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej1,5 szklanki ciepłego mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowapłaty makaronu domowego (zużyłam 6 płatów , mniej więcej 2/3 porcji) lub gotowego przygotowaniemasa szpinakowaszpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno(...)wlewać ciepłe mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą . Ciasto makaronowe Gotowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce
Stare Gary4 sznycle wołowe (o grubości 5-10 mm) 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki cukru palmowego (lub trzcinowego) pieprz 2 duże cebule
Świat Domowej KuchniPorcja zdrowej surówki to nieodzowny składnik naszego obiadu. Taka sałatka zawsze mieści w sobie nasz domowy superfood - kiełki. Dorzucamy do nich warzywa, jakie aktualnie posiadamy, polewamy ulubionym sosem i chrupiemy na zdrowie. W dzisiejszej propozycji tylko 4 składniki: por, kiełki słonecznika, seler i daktyle suszone. To wszystko polane wyrazistym dressingiem z musztardy, octu balsamicznego i oliwy. Od razu odpowiem
Jeść, by żyć w zdrowiufasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan - ok 50 g bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane
Wylizany RondelSkładniki: 6 sztuk chleb tostowy, 6 łyżek sos pomidorowy, 6 łyżeczek oregano, 6 sztuk szynka konserwowa, 12 talarków cebula, 1 nieduża papryka słodka, 2 nieduże pomidory
W Mojej Kuchni LubięPieczeń z szynki i ciemny sos pieczeniowy , obiad doskonały Szynka to bardzo smaczny kąsek , ale też bardzo trudne mięso . Łatwo spitolić to naprawdę genialne mięsko. Pieczeń
Ogrodnik w podróżyPieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu Pieczone przepiórki goszczą u nas ostatnio tak samo często jak kurczak . Hodowla tych malutkich ,bardzo smacznych , sympatycznych ptaszków jest
Ogrodnik w podróżymetodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy. Składniki 1 kg udek z kurczaka 4 łyżki sosu kebab-gyros od Folwark 200 g pieczarek 1 cebula 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 marchew 500 g ziemniaków 2 łyżki domowej kostki bulionowej 1 cukinia 100 g groszku cukrowego 125 ml śmietany kremówki 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz
R'n'G Kitchengotowy po ok. 1 godz. – upieczony pasztet ma złoty wierzch, a jego boki odstają od formy. Pasztet wyciągamy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego! Domowy pasztet jest świetnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania. Doskonale smakuje z chrzanem lub zimnymi sosami
Korniszonkiszybko sycą. Domowe krakersy z solą i rozmarynem są supercieniutkie i bardzo aromatyczne – sprawdzą się nie tylko jako przekąska na imprezę czy na domowy wieczór z Netflix’em, ale będą też świetnym dodatkiem do przeróżnych dipów, sosów, sals, past, zup kremów, grillowanych sałatek czy hummusu . Odmierzamy sobie potrzebną ilość ciepłej, ale nie gorącej wody (w temperaturze 45-50°C), wsypujemy
Karo in the KitchenWypatrzyłam ten przepis na cincinie. W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go
Kulinarne przygody GatitySmażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką Cukinia to wielce uniwersalne warzywo , można z niego zrobić prawie wszystko. Dżem , pastę,pasztet,zapiec, nadziewać,smażyć , panierować i
Ogrodnik w podróżyśledzie w occie. Pyszne marynowane śledzie w zalewie octowej z cebulką o wyrazistym smaku i aromacie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Prawdziwe, domowe śledzie w occie, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Absolutnie rewelacyjne z sosem chrzanowym, w towarzystwie cebulki i posiekanego koperku. Jak zrobić śledzie w occie ? Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać
Moja Książka Kucharska