sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:6/101)

Udka z kurczaka pieczone w sosie grzybowym 278

pyszne. Więc póki co suszcie, wyczarowujcie dania ze świeżych grzybków, a przepis sobie zapiszcie gdzieś w zakładkach i zapraszam zimą :) Składniki: - 3 ćwiartki z kurczaka - dwie garści suszonych grzybów (namoczonych kilka godzin wcześniej) - duża cebula - mała główka czosnku - pęczek natki pietruszki - 300 g śmietanki 36 % - 200 ml bulionu (opcjonalnie wody) - sól, pieprz czarny - 2 łyżki masła - 2 łyżki(...)cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaję odciśnięte z wody, pokrojone w paski suszone grzyby. Smażę wszystko razem kilka minut. Śmietankę mieszam z bulionem (lub wodą) i wylewam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia, dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki.  Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia

Cook&Love
LENIWE GOŁĄBKI W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI 125

jajka * około 1/3 szklanki bułki tartej * sól do smaku * pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * olej do smażenia * odrobina mąki pszennej do zaklepania sosu (opcjonalnie) * garść suszonych grzybów Wykonanie: Białą kapustę drobno poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego(...)olej, obsmażyć klopsy z każdej strony na złoty kolor. Całość podlać wodą, tyle by klopsy były nią pokryte, dodać suszone grzyby. Mięso dusić około 30 minut na małym ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem.  W razie potrzeby sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą

Zrób to smacznie
sos grzybowy 251

Przepis wg. Wincenty Zawadzkiej „Kucharka Litewska” 1938. Składniki: 1 łyżka masła 1 łyzka mąki pszennej sól garść suszonych grzybów 1 szklanka śmietany

stajnia gołębie od kuchni
Śmietanowy sos grzybowy 145

Jako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku

Milion Smaków
KOTLETY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM 191

papryka ostra i słodka, majeranek pęczek koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do panierowania, 1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej, olej. Składniki na sos: 25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody (u mnie 10 g borowików i 15 g maślaków), mała cebula, duża garść posiekanej natki pietruszki, ciemny sos uniwersalny Łowicz, sól

JejKuchnia
Frykadelki w sosie grzybowym 218

boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów,  łyżka masła, łyżka mąki pszennej,  sól, pieprz,  Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody i zagotować. Do wywaru włożyć zraziki dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem, na małym ogniu(...)między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią sos

Z miłości do słodkości
Kotleciki ryżowo-grzybowe z sosem grzybowym 323

szklanki mleka (można pół na pół z wodą) 40 g suszonych podgrzybków 2-3 jajka + dodatkowe jajo do panierowania 60g masła 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, 1-2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego cebula Sos: sos ciemny uniwersalny Łowicz wywar z gotowania grzybów 1 cebula 1-2 łyżki masła ok. 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Smaki Na Talerzu
Sos ciemny pieczeniowy domowy 207

słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo- można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach - do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy- to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków kiszonych

Basia w kuchni
Spaghetti bolognese 245

przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.Czosnek obrać(...)koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem,  przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos aromatyczny.Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.Odcedzony makaron wymieszać z sosem.Spaghetti podawać

Gospodyni Miejska
Ramen 149

dymki, grzyby shitake i warzywa jakie tylko przyjdą nam do głowy. Składniki: 1,5 kg kości wieprzowych 0,5 kg kurzych skrzydełek 2 marchewki, obrane przekrojone na pół 4 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry biała część pora 2 łodygi selera naciowego 2 szalotki 4 litry wody 150 ml sosu sojowego 6 suszonych grzybów shitake

Smakowity Blog Kulinarny
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 201

Kotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać  Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić ją do garnka i zalać dwukrotną ilością wody

w mojej kuchni
Pieczony udziec indyczy, kasza i sos grzybowy 137

szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól szczypta ogórków kiszonych suszonych szczypta papryki suszonej 1 łyżka łuszczu sos grzybowy 2 garście grzybów suszonych 1 cebula 400 ml śmietany kremówki sól pieprz estragon 2 łyżki oleju Udziec umyć, wyjąć kość jeśli mamy z kością. Zrolować i obwiązać sznureczkiem. Przyprawy wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Kapusta z grochem 151

zabraknąć suszonych grzybów, które nadają potrawie cudownego aromatu. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i bogata w witaminy i minerały. A teraz czas na przepis 😉 Składniki: kapusta biała pół główki, kapusta kiszona 1 kg, groch łuskany 300 g, cebula 1 szt, grzyby suszone pół szklanki, sos sojowy 3 łyżki, m ą ka pszenna(...)łyżeczka, pieprz, sol do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Groch płuczemy 3-4 razy, zalewamy wod ą  i odstawiamy do namoczenia przez noc. Grzyby gotujemy do miękkości. Kapustę śwież ą  ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wod ą  tak, aby kapusta była przykryta i stawiamy na palnik z dodatkiem przypraw

kulinarne odsłony pati
Zrazy mielone w sosie grzybowym. 375

moja dzisiejsza propozycja to zrazy w sosie grzybowym , do tego kopytka, jakaś surówka i królewski obiad gotowy. Obiad jeszcze trochę parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów,  1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz,  1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów, 1 śmietana słodka 18% WYKONANIE: grzyby namoczyć ( 1 godz(...)maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną  w drobną kostkę cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby, zaprawić śmietaną i sos gotowy,  ZRAZY  0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula  łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę

Kuchnia Beaty