sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:32/101)

Schab w sosie z kaszą gryczaną 203

Kasza gryczana stanowi idealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :)Składniki:500 g schabu,1 cebula,1 kostka grzybowa,1 garść suszonych grzybów,2 łyżki mąki,sól, pieprz,2 woreczki kaszy gryczanej.Przygotowanie:   Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy(...)złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną

Aga w kuchni
Piersi kurczaka w sosie bami goreng (po chińsku) 213

ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu 1/2 opakowania makaronu chow mein sos słodko-pikantny

IMPRESJA SMAKU
Polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi w sosie ziołowo-śmietanowym 165

pełni sezonu grzybowego (wczoraj ponad 80 prawdziwków zebranych!) - zapraszam na pyszne polędwiczki z sosem grzybowym z dodatkiem śmietany i świeżych aromatycznych ziół :) Poza sezonem możemy skorzystać oczywiście z grzybów mrożonych lub suszonych (te oczywiście wcześniej namaczamy). SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 266 kcal) 450 g polędwiczek wieprzowych   300 g leśnych grzybów 1 biała cebula(...)samym tłuszczu szklimy cebulę.  Dodajemy i grzyby i 2-3 minuty razem przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.  Wlewamy bulion, dodajemy mięso,przykrywamy i dusimy około 20 minut. Śmietanę mieszamy z i kilkoma łyżkami wywaru  z rondla. Dodajemy szczyptę kurkumy. Dodajemy do sosu i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do garnka

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapusta faszerowana mięsem mielonym, a la gołabki 179

samą patelnię na której smażyła się kapusta wrzucić pokrojone na pół pieczarki i suszone grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzybki zmienią kolor. Wlać wodę od gotowania kapusty, dodać jarzynkę, przecier pomidorowy. posiekaną natkę pietruszki, zagotować, Doprawić do smaku. Wylać sos do kapusty. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut

Kuchnia Pokoleń
Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem 183

marchewka 1 łyżeczka startego imbiru 1 jajko 2 ząbki czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane około 6-7 min) Przygotowanie: Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek, imbir, startą(...)około 2-3 minuty. Dodać mieśo i smażyć aż do całkowitego usmażenia. Wystudzić i przełożyć do dużej miski. Ugotować makaron, ostudzić, osuszyć oraz drobno pokroić. Do miski dodać natkę, sos sojowy, olej sezamowy, posiekne grzyby mun, makaron, jajko i wymieszać.  Papier ryżowy wkładać na około 15 sekund do ciepłej wody, wykładać na deskę. Na naleśnik układać około 1-2 łyżek

cooklife
Zapiekanka ze schabem i sosem beszamelowo serowym 111

Następnie ugotować. Ziemniaki muszą być prawie miękkie. Pieczarki obsmażyć na patelni z odrobiną masła. Woda z grzybów musi całkowicie wyparować. Formę delikatnie wysmarować masłem i rozłożyć plastry mięsa. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki. Na mięsie rozłożyć obsmażone pieczarki. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Nie czekać aż zbrązowieje. Wlać mleko, dodać pokruszoną

Kuchnia Pokoleń
Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie 132

wieprzowej 2 cebule garść suszonych grzybów leśnych kawałek boczku wędzonego ( około 20 dag ) 1 korzeń pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 szklanka ciemnego piwa 2 łyżki miodu sól do smaku natka pietruszki do przybrania mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec wieprzowy do smażenia Mięso płukamy , osuszamy(...)usmażeniu przekładamy do mięsa , a patelnię zalewamy piwem , mieszamy i całą zawartość przelewamy do mięsa . Korzeń pietruszki siekamy drobniutko , dodajemy do pozostałych składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wrzucamy także suszone grzyby , cząber , miód i sól do smaku . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu , aż mięso będzie tak miękkie ,że łatwo je dzielić widelcem . W razie potrzeby podczas duszenia dolewamy wody

Ogrodnik w podróży
Wołowina z warzywami 157

mąki pszennej 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego 200 ml wody 3 łyżko oleju roślinnego   Mięso z obu stron przypraw

kuron.com.pl
Karkówka po karkonosku 158

zawierające warzywa, które po zblendowaniu go zagęszczają. Ten sos jest wtedy bardzo bogaty w smaku oraz kremowy. Świetnie łączy się z innymi dodatkami. Ja dzisiaj użyłam gotowych gnocchi marki Hilcona. Były przepyszne. Potrzebujemy: 600 g karkówki wieprzowej 200 g cebuli (po obraniu) 1 ząbek czosnku kilka plasterków suszonych grzybów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki(...)samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w plasterki. Dodajemy również czosnek, suszone grzyby, przecier, sól oraz wędzoną paprykę. Na lekko przesmażone składniki układamy nasze mięso i całość zalewamy wodą (około 400 ml). Dusimy mięso do miękkości, po czym ponownie je wyjmujemy. Cebulę wraz z innymi dodatkami blendujemy na gładki sos, w którym zanurzamy nasze soczyste kawałki mięsa. W razie konieczności

MamaOskarka
Ramen - zupa o wielu obliczach. 172

Choi lub 2-3 młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi  morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1-2 papryczki chilli 4 jajka ugotowane na twardo olej kukurydziany Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. My wrzucamy(...)zawsze klasyczny zestaw warzyw: por, pietruszka, seler bulwa, marchewka, cebula, czosnek, liść laurowy, pieprz, klasyczną kostkę warzywną i nieco oliwy z oliwek, dodajemy również grzyby mun. Gotujemy wszystko ok. 30 min. Warzywa wrzucamy w dużych kawałkach, żeby łatwo było je wyłowić. Zostawiamy tylko grzyby mun. Dość łatwe do zrobienia, bo grzyby osiadają na dnie. Teraz dodajemy algi morskie, sos sojowy

vegetanie
Klopsiki z indyka w sosie grzybowym 195

Na obiad przygotowałam delikatne klopsiki zanurzone w bardzo aromatycznym sosie z suszonymi podgrzybkami . Danie zimowe, ale obiecujące rychłe wyprawy w knieje i zachęcające do nowych

Smaczna Pyza
Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 205

polędwiczka wieprzowa 2 cebule 1 czerwona papryka 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść suszonych grzybów łyżka mąki pszennej oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól, pieprz KROK 1: Mięso popieprzyć, oprószyć dokładnie mąką KROK 2: Na wolnym ogniu, w około 300 ml wody gotować grzyby przez około 20 minut KROK 3: Na rozgrzaną brytfankę lub patelnię wlać około(...)oleju Podsmażyć dokładnie mięso z obydwóch stron, po około 5 minutach podlać winem Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami   Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania. KROK

smacznieinatemat
ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI 153

Składniki: 30-4 0 dag łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule, 3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 1/2 l wody), majeranek, ostra papryka, sól, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody (do zagęszczenia sosu), 2 ząbki czosnku. Przygotowanie: Mięso kroję w mniejsze kawałki, cebulę w ćwierćplasterki, czosnek siekam. Razem podsmażam

JejKuchnia
Ryż smażony z grzybami shiitake 172

jajka 3 łyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany  pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry(...)omlet, dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej olej i upiec klasyczny omlet. Upieczony omlet zsuń na talerz, zroluj, ostudź i pokrój w wąskie paski. 2. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut, wyciśnij, wytnij i wyrzuć nóżki, a kapelusze pokrój w paski. 3. Rozgrzej wok lub patelnię, wlej 1 łyżkę oleju i smaż czosnek

Apetyczna babeczka
Proszek grzybowy - mączka grzybowa. Jak przygotować i jak używać ? 209

Proszek grzybowy czy mączka grzybowa to nic innego jak zmielone drobno suszone grzyby. Skoro już wiecie jak suszyć grzyby to z części możecie zrobić sobie właśnie taki proszek przyprawowy. Doskonały dodatek do zup, sosów, mięs albo zapiekanek. To bardzo intensywna przyprawa i warto mieć ją w swoim zestawie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania