sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:27/101)

Błyskawiczny makaron z kurczakiem i pastą chilli hot beans 315

porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein podwójna pierś z kurczaka duża cebula 2 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun szczypior 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru mąka ziemniaczana WYKONANIE Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek(...)ogniu na półtwardo. Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (uprzednio zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty, aż będzie al dente. Przekładamy makaron na patelnię do kurczaka i dodatków. Dodajemy pastę chilli hot beans, 1 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier. Mieszamy, próbujemy

OstryKęs
Grzybki i wołowina 211

sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy  - Nie ma jak w domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów

Sajkofanka smaku
Tom Kha Gai 161

ostrzegam: tylko dla miłośników bardzo ostrych smaków! ;) Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem • 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi(...)mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego • 1 papryczka chili   • kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście

Kuchnia Prezydentowej
Rolady w sosie grzybowym 131

Pewnie sobie teraz siedzicie i myślicie: "Co ona znowu zrobiła? Przecież jak ja to zacznę robić to mnie wieczór zastanie!" Otóż - nie. Moi drodzy ten obiad

MamaOskarka
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 198

plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także, gdy mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać(...)namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny! Składniki ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 163

mięso jest chude, delikatne i smakują niemal wszystkim. Polędwiczki są pieczone, a nie gotowane – dzięki temu nabierają wyjątkowego smaku, a grzyby, które są na wierzchu, pysznie się przypiekają. W sezonie zimowym warto postawić na treściwy sos grzybowy, pieczone ziemniaki (u mnie w formie grzebieni) i zieloną brukselkę – nie każdy ją lubi, za to w takiej formie powinni pokochać(...)czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym: Do niewielkiego rondelka wlewamy bulion i przez co najmniej godzinę moczymy w nim suszone grzyby. Po tym czasie rondelek wstawiamy na ogień i gotujemy grzyby przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę kremówkę. Mieszamy oraz

Poezja smaku
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 154

masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany  Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka śmietany 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą oraz solą(...)wykorzystać do przyrządzenia zupy ⇒ przepis wkrótce).  Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Podsmażamy całość przez około 5-8 min. i przenosimy na podpieczony spód. Jajka rozbełtujemy, mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami 235

okrągła cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g ryżu 1 cebula 250g mięsa mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch i wydrążyć(...)naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami. Piec w 180*C przez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: cukinia , grzyby , pomidory , przecier pomidorowy , ryż

https:KKuchniaMniam
Rosół po chińsku 148

cebule • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • gałązka rozmarynu i lubczyku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion ziela angielskiego • kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować(...)wrzucić do rosołu makaron ryżowy i gotować 2 minuty. Makaron wyjąć z rosołu i pokroić na mniejsze części. • Doprawić rosół do smaku sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą. • Marchewkę, pietruszkę i seler z rosołu pokroić w plasterki, natkę pietruszki posiekać. • Mięso indyka obrać ze skóry i kości, pokroić

To co kocham
Rolada z grzybami i serem pleśniowym 152

łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera pleśniowego. Zawinąć i podsmażyć na mocno brązowy kolor.  Suszone grzyby zalać wodą, dodać odrobinę soli i zagotować (kiedy już będą miękkie pokroić je na mniejsze kawałki). Dodać resztę podsmażonych pieczarek, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym do smaku, włożyć rolady i dusić ok 45 min na wolnym ogniu. Na koniec lekko zagęścić

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 166

Składniki na gulasz (4 porcje): 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 garście suszonych grzybów leśnych (najlepiej podgrzybków) 1 duża cebula 5 łyżek oliwy łyżka masła 300 ml wody od gotowania grzybów 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 6 ziaren jałowca łyżeczka cukru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka mąki pieprz sól(...)Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby leśne odcedzamy (zachowując 300 ml wody od ich gotowania) i dorzucamy do cebuli. Po chwili smażenia przekładamy zawartość patelni do duszącej się łopatki. Od tego czasu podlewamy wodą od grzybów. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec

Kierunekuchnia
Zrazy gryczane 182

grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby(...)kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym

Eli Gotowanie
Faszerowana kapusta z sosem jak do gołąbków 164

pieczarki. Smażyć aż cebulka i grzyby zmiękną. Wlać pomidory z puszki i wodę. Wody można dodać trochę mniej. Dodać suszone grzyby, pokrojone w plasterki marchewki, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę

Kuchnia Pokoleń
Schab w sosie myśliwskim 338

kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin

Czerwona Porzeczka
Wegański bigos z fasolą 141

Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy  Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie: pietruszka, seler  Przygotowanie: Fasolę zalewamy

Czarnawisienka
Poledwiczki w sosie grzybowym 104

Polędwica wieprzowa , to smaczne mięso i mozna przygotować ją na wiele sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa boczek surowy w plastrach sól,pieprz garść suszonych grzybów śmietana 18% słodka 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula bulion zielona pietruszka do dekoracji WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc, polędwiczkę pociąć na 4 cm kawałki

Kuchnia Beaty
Domowa maggi w płynie 399

pęczek świeżego lubczyku (ok. 200 g) 5o g suszonego lubczyku 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach 20 g soli 1 łyżka sosu sojowego 1 duża cebula kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 2 suszone grzyby 250 g wody Przepisy Thermomix. Domowa maggi w płynie. Wykonanie: Lubczyk dokładnie myjemy. Wkładamy do naczynia Thermomix . Wsypujemy sól. Miksujemy czas 30s/obr

Themo przepisy
Stir fry z wołowiną i recenzja tytanowej patelni marki WOLL 191

również zdała egzamin!     2 czerwone papryki     1 papryczka chili lub suszone płatki chili     pęk grzybów Buna Shimeji lub Enoki     1cm korzenia imbiru     4 łyżki sosu ostrygowego     3 łyżki sosu sojowego     sok z połówki cytryny

Spektrum Smaku
azjatycki rosół - a'la Ramen 335

boczkiem rozpływają się na języku jak masło.  Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku do podania

Cook&Love
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 190

Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi(...)Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem ; blog Moje domowe kucharzenie Śledziowa sałatka z fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu 114

danie popisowe mojego narzeczonego. Wyjątkowe, eleganckie, przepyszne. Polecam na romantyczny obiad lub kolację, ale także dla gości. Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu (3 porcje): polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg suszone grzyby 300 g łyżka natki pietruszki tymianek sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku śmietana 18% (2 łyżki) mąka (łyżeczka) whisky 50 ml wino

Karola gotuje
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 150

włoskiej  farsz: 500 g wołowiny 300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego ) 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 suszone grzyby, zmielone sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos: ok 750 ml bulionu  1 puszka  pokrojonych pomidorów  sól, pieprz czosnek przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest

Stare Gary
Jesień w lesie i grzybobranie. 134

celu - jak największego zbioru grzybów. Przywieźliśmy trzy koszyki: głównie maślaków i kozaków, ale trochę było też podgrzybków i borowików. No i mały termos czarnych jagód, które jeszcze uchowały się na krzakach. jeden z 3 koszyków :) reszta w bagażniku Bardziej szlachetne grzyby już się suszą w suszarce. Maślaki oczyszczone, obrane i z części zrobiłam sos na obiad. Reszta poszła

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję