sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:27/101)

Rolada z grzybami i serem pleśniowym 175

łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera pleśniowego. Zawinąć i podsmażyć na mocno brązowy kolor.  Suszone grzyby zalać wodą, dodać odrobinę soli i zagotować (kiedy już będą miękkie pokroić je na mniejsze kawałki). Dodać resztę podsmażonych pieczarek, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym do smaku, włożyć rolady i dusić ok 45 min na wolnym ogniu. Na koniec lekko zagęścić

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 191

Składniki na gulasz (4 porcje): 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 garście suszonych grzybów leśnych (najlepiej podgrzybków) 1 duża cebula 5 łyżek oliwy łyżka masła 300 ml wody od gotowania grzybów 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 6 ziaren jałowca łyżeczka cukru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka mąki pieprz sól(...)Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby leśne odcedzamy (zachowując 300 ml wody od ich gotowania) i dorzucamy do cebuli. Po chwili smażenia przekładamy zawartość patelni do duszącej się łopatki. Od tego czasu podlewamy wodą od grzybów. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec

Kierunekuchnia
Zrazy gryczane 197

grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby(...)kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym

Eli Gotowanie
Faszerowana kapusta z sosem jak do gołąbków 185

pieczarki. Smażyć aż cebulka i grzyby zmiękną. Wlać pomidory z puszki i wodę. Wody można dodać trochę mniej. Dodać suszone grzyby, pokrojone w plasterki marchewki, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę

Kuchnia Pokoleń
Schab w sosie myśliwskim 359

kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin

Czerwona Porzeczka
Wegański bigos z fasolą 155

Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy  Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie: pietruszka, seler  Przygotowanie: Fasolę zalewamy

Czarnawisienka
Poledwiczki w sosie grzybowym 115

Polędwica wieprzowa , to smaczne mięso i mozna przygotować ją na wiele sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa boczek surowy w plastrach sól,pieprz garść suszonych grzybów śmietana 18% słodka 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula bulion zielona pietruszka do dekoracji WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc, polędwiczkę pociąć na 4 cm kawałki

Kuchnia Beaty
Domowa maggi w płynie 426

pęczek świeżego lubczyku (ok. 200 g) 5o g suszonego lubczyku 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach 20 g soli 1 łyżka sosu sojowego 1 duża cebula kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 2 suszone grzyby 250 g wody Przepisy Thermomix. Domowa maggi w płynie. Wykonanie: Lubczyk dokładnie myjemy. Wkładamy do naczynia Thermomix . Wsypujemy sól. Miksujemy czas 30s/obr

Themo przepisy
Stir fry z wołowiną i recenzja tytanowej patelni marki WOLL 209

również zdała egzamin!     2 czerwone papryki     1 papryczka chili lub suszone płatki chili     pęk grzybów Buna Shimeji lub Enoki     1cm korzenia imbiru     4 łyżki sosu ostrygowego     3 łyżki sosu sojowego     sok z połówki cytryny

Spektrum Smaku
azjatycki rosół - a'la Ramen 354

boczkiem rozpływają się na języku jak masło.  Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku do podania

Cook&Love
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 208

Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi(...)Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem ; blog Moje domowe kucharzenie Śledziowa sałatka z fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu 133

danie popisowe mojego narzeczonego. Wyjątkowe, eleganckie, przepyszne. Polecam na romantyczny obiad lub kolację, ale także dla gości. Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu (3 porcje): polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg suszone grzyby 300 g łyżka natki pietruszki tymianek sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku śmietana 18% (2 łyżki) mąka (łyżeczka) whisky 50 ml wino

Karola gotuje
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 171

włoskiej  farsz: 500 g wołowiny 300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego ) 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 suszone grzyby, zmielone sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos: ok 750 ml bulionu  1 puszka  pokrojonych pomidorów  sól, pieprz czosnek przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest

Stare Gary
Jesień w lesie i grzybobranie. 154

celu - jak największego zbioru grzybów. Przywieźliśmy trzy koszyki: głównie maślaków i kozaków, ale trochę było też podgrzybków i borowików. No i mały termos czarnych jagód, które jeszcze uchowały się na krzakach. jeden z 3 koszyków :) reszta w bagażniku Bardziej szlachetne grzyby już się suszą w suszarce. Maślaki oczyszczone, obrane i z części zrobiłam sos na obiad. Reszta poszła

Pasja Smaku