sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:22/101)

Bitki wołowe w pysznym sosie z miodem 226

Bardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę(...)mieszając. Pod koniec dodać miód i musztardę. Obtoczyć mięso w miodzie i musztardzie, jeszcze chwilkę smażyć , ale nie za długo. Miód nie może się przypalić. Wlać wodę, dodać suszone grzyby i dokładnie wymieszać, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum i bardzo wolno gotować. Mięso musi być miękkie. Podczas gotowania czasami trzeba dolać wody, ale bardzo mało. Nie zróbcie

Kuchnia Pokoleń
Placek ziemniaczany z gulaszem 247

ząbki czosnku, 2 jajka, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, olej do smażenia Na sos gulaszowy: 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego, 1 słodka papryka, 1 papryczka chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 – 3 suszone grzyby, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele(...)sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele

Nie tylko w kuchni
ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 190

ogórki kiszone 8 cienkich plasterków boczku ok. 6 łyżeczek musztardy ze smażoną cebulką Octim 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 suszone grzyby 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu) 500 ml bulionu sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w słupki(...)mące ( 2 łyżki mąki odkładamy do zagęszczenia sosu), smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju po 1-2 min. z każdej strony i przenosimy do garnka. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, suszone grzybki i zalewamy gorącym bulionem. Gdy jest taka

Kuchnia MagdaLeny
Zrazy wołowe – roladki śląskie 278

który przywarł do dna. Wkładamy z powrotem zrazy i zalewamy je wodą lub bulionem tak, aby je przykryć (nie więcej, bo sos będzie mało aromatyczny). Opcjonalnie możemy dodać liście laurowe, ziele angielskie lub kawałki suszonych grzybów (tradycyjnie nie zawsze się je stosuje – ja zawsze je dodaję). Roladki śląskie gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez

Poezja smaku
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 153

kapusty kiszonej 8-10 żeberek (1 większy pasek) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów  1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 szklanki gorącej  wody(...)wkładamy cebulę pokrojoną w ósemki, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone suszone grzyby oraz żeberka w przyprawach. Posypujemy tymiankiem (posiekanym świeżym lub suszonym) W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę bulionową - bulion warzywny Vegeta Natur i przelewamy do naczynia z żeberkami.  Dodajemy sos sojowy, miód oraz whiskey. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  Dusimy

Bon appetit mon amie
Sos z suszonych grzybów 215

wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.   SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.) łyżka masła klarowanego 2 szalotki 200ml śmietanki 30 % sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy

Pyry na Gaz
Sos grzybowy 213

się urlopu. Tak, tak, bierze urlop, by codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się w lesie dobrze

Zasmakuj Kuchni
Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem 193

świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta w słoiczku, którego otwarcie powoduje odurzenie przepięknym zapachem...pomimo zawartości śledzia ;) Słodko- słony, z wyraźnym, pieprznym akcentem smak tych śledzi(...)niezwykle prosta :) Ogromnie polecam, bo to będą jedne z najlepszych śledzi, jakie zrobicie na Święta. (Potwierdzone trzema podniebieniami! :) ) Śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem Potrzebujesz: 1 cebulę 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w wodzie) 1,5 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżkę miodu 3 łyżki wody po namoczeniu grzybów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gołąbki z sosem grzybowym 155

kopertowo.  Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i pokruszonych suszonych grzybów.Posypać z wierzchu vegetą, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć.Gotować(...)niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.  W międzyczasie przygotować sos...pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować  jedną łyżką gotującego się sosu.Wla

Gosia gotuje
Zupa grzybowa Mushroom soup 178

korzenia pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora kilka liści selera natka pietruszki 2 garści suszonych leśnych grzybów 3 suszone chińskie grzyby szmaciaki ( w Polsce pod ochroną) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe woda ok 3l sól  pieprz sos sojowy 2 łyżki masła Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w plastry. Liście selera drobno posiekać. Wrzucić

Jemy Pijemy
Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 173

Przyprawy jak pieprz czy sól należy dostosować do upodobań domowników. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smaczne na gorąco i na zimno! Sos grzybowy: 20-30 dag grzybów, grzyby leśne lub pieczarki cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii świeża natka pietruszki, im więcej tym smaczniej sól pieprz 3 łyżki śmietany 3 łyżki mąki pszennej woda oliwa Grzyby(...)rondlu na złoty kolor. Do podsmażonej masy grzybowej wlewamy ok 1 litra wody, doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy suszoną bazylię i wszystko razem chwilę gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące

Apetyczna babeczka
Borowikowy sos 208

Składniki: 2-3 dag suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki masła 1 1/2 szkl wywaru z grzybów 1/2 szkl śmietany

Gaździnka warzy
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 153

lesie. Chciałabym móc tak częściej.  Składniki (na rodzinny obiad): 1,5 kg schabu  100 gram suszonych śliwek  majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz  oliwa z oliwek do smażenia  Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków  1 czerwona cebula  1 ząbek czosnku  rozmaryn  sól i pieprz  szklanka(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj 5 minut do zgęstnienia. Porcję schabu podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pełnoziarniste pizzerinki z grzybami i jogurtowym sosem curry. 180

domu pachnie suszonymi grzybami. W kuchni wiszą nawleczone na sznureczek brązowe leśne kapelusze, a w głowie kłębi się milion pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś do głowy przyszedł mi pomysł na pełnoziarniste mini pizze z leśnymi grzybami i genialnym sosem jogurtowym z żółtą pastą curry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby(...)szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek sos 250g jogurtu naturalnego 1 łyżka żółtej pasty curry 2 ząbki czosnku 2 łyżi parmezanu dodatki 6 dużych leśnych grzybów (borowiki lub podgrzybki będą najlepsze) 1 cebula sól pieprz 1 kula mozarelli ser z niebieską

DefinicjaSmaku
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 308

gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka(...)ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania