sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:17/101)

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI 146

którym polędwiczka jest idealnie upieczona, soczysta , wprost rozpływa się w ustach. Wypróbujecie? Składniki: polędwiczka wieprzowa 0,7 kg sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki olej sos: kubek śmietany 12 % kubek bulionu warzywnego 30 dag grzybów kurek pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą , pieprzem, ziołami i suszonymi pomidorami w płatkach. Odkładamy do lodówki(...)pieczemy jeszcze 15 minut *Cebulę siekamy i szklimy, dokładamy obgotowane wcześniej kurki ( 10 minut w osolonej wodzie). Kiedy grzyby się przyrumienią dolewamy bulion, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy, sos się zagęści. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki z pęczakiem i grzybami 213

płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 2 łyżki oleju do podsmażenia cebulki sos : Zlany wywar z pieczenia gołąbków woda pozostała po gotowaniu grzybów 1 cebula posiekana i podsmażona na złoty kolor garść grzybków suszonych – ugotowanych 2 kostki , rosołowe grzybowe 1 łyżeczka maggi w płynie sól , pieprz do smaku mąka do zagęszczenia(...)między czasie nastawiamy 4 szklanki wody i gotujemy w niej nasze suszone grzyby , aż zmiękną – odcedzamy ( nie wylewamy wody w której się gotowały , będzie niezbędna ) Grzyby drobno siekamy .Grzyby dodajemy do cebulki, wsypujemy pęczak i zalewamy 1/2 wody pozostałej po gotowaniu grzybów ( resztę zostawiamy do sosu ) , wkruszamy kostki grzybowe , gałkę muszkatołową ,pieprz,sól i czosnek, mieszamy . Gotujemy

Ogrodnik w podróży
Pizza wg Jamiego Olivera 201

zapraszam na domowy fast food ;-) Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy. Proporcja na 4 cienkie spody 0, 5 kg mąki pszennej 0,5 łyżki soli 1 suszone drożdże pól łyżki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 325 ml ciepłej wody Wymieszać drożdże z cukrem, wodą i oliwą. Odstawić na parę minut. Do miski przesiać mąkę(...)ktoś inny grzybów. Zawsze ciasto smaruje sosem pomidorowym (kupuję pomidory w kartoniku już rozdrobnione lub robię go sama blindując świeże pomidory). Do sosu dodaje zazwyczaj zioła prowansalskie lub oregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj  wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem). kukurydza świeża papryka czerwona i żółta świeże pomidory/ pomidory suszone grzyby leśne

Humanistka w kuchni
Zupa z suszonych borowików 236

przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego(...)Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka

Poezja smaku
Aromatyczna pieczeń z karkówki 178

chudej karkówki ( o ile tak można powiedzieć ;) ) 2 łyżki przyprawy ( kolendra, kumin, chilli, cynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 selera Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pałeczkami do sushi lub innym długim

Jemy Pijemy
Sos grzybowy z suszonymi pomidorami 274

wiem jak on to zrobił, ale jest - brawo informatycy z policji !!! Bardzo dziękuję :D A to jeden ze staroci, czyli przepis na pyszny sos grzybowy z suszonymi pomidorami: Składniki: około 800 g grzybów (u mnie podgrzybki, borowiki, maślaki), ½ słoiczka suszonych pomidorów (użyłam bardzo aromatycznych z zalewy ziołowej), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie, liść(...)szczypiorek, natka pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, większe okazy pokroić.  Włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Ugotowane grzyby przecedzić na sicie. W międzyczasie pokroić obraną cebulę i czosnek oraz odcedzone z zalewy pomidory. Wrzucić na rozgrzany olej i krótko przesmażyć. Ugotowane wcześniej grzyby przełożyć do garnka, dodać podsmażoną

Nie tylko w kuchni
Barszcz prawie ukraiński 258

mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa(...)ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem jabłkowym.  Na koniec dorzucić posiekany czosnek , natkę pietruszki, koperek i chilli. Doprawiając pamiętaj, że to twoje kubki smakowe ustalają smak więc nie musisz

Jemy Pijemy
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 240

Zima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam kurki w zalewie naturalnej. Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami komponowały się idealnie.  Pulpeciki:  250g mięsa mielonego 2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej) 1 małe jajko

Szefowa kuchni
Suszone grzyby 172

półtoralitrowych. Takie grzyby są niezastąpione do dań wigilijnych, ale nie tylko. Sosy czy zupy dzięki nim nabierają innego wymiaru i nawet najprostsze danie, smakuje wybornie. Jak suszyć grzyby? Metod jest kilka, promienie słoneczne, suszarka, piekarnik czy kaloryfer. Ja nie mam suszarki więc moje grzybki suszyłam na kaloryferze. Grzyby starannie oczyściłam suchą ściereczką, pokroiłam w 1 centymetrowe plastry i nanizałam(...)grubą nitkę, następnie  umieściłam na długim kiju, a kij na kaloryferze. Dzięki zawieszeniu grzybów na kiju, można je łatwo obracać. Wysuszone grzyby muszą być sztywne i łatwo się łamać.      Słoiki do przetrzymywania grzybów, muszą być bezzapachowe, najlepiej nowe, czyste i idealnie wytarte. Zakręcone solidnie, nie stracą swojego aromatu i będą nam  wspaniale służyć

Gosia gotuje
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 219

ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym, który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania(...)chili w młynku Kotanyi sól  do smaku 1łyżka oleju do smażenia na sos: 25 dag kurek 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku, może być suszony Sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym 281

pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie

Buniabaje w kuchni
Tarta z grzybami szmaciakami gałęzistymi 137

Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste  ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków),  w Polsce są one pod ochrona więc nie radzę ich zbierać w lesie. 1 młoda cebula 3 łyżki jasnego sosu sojowego pół szklanki wody 2 łyżki

Jemy Pijemy
Spaghetti po azjatycku 204

składników przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 1-2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 200 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 100 g suszonych grzybów 3 łyżki syropu klonowego 4-5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego papryczka chili 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól, pieprz do smaku Przepis na spaghetti po azjatycku Makaron ugotuj al dente

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron w sosie grzybowym 148

Składniki na sos: 50 g masła 1 cebula 2 garści suszonych grzybów 3 łyżki śmietany 12% 1.5 łyżki mąki 600 ml  wody natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy 500 ml wody i odstawiamy na 2-3 godziny.  Grzyby z wywaru kroimy na kawałeczki i gotujemy w tej samej wodzie w której(...)Podczas smażenia cebuli dodajemy na patelnię 150 ml grzybowego wywaru, bez grzybów.  Z gotującego się wywaru grzybowego odlewamy 1/2 szklanki tego własnie wywaru. Dodajemy do tego 1.5 łyżki mąki i 3 łyżki śmietany. Mieszamy tak aby nie było grudek.  Gotujący się wywar z grzybami dodajemy na patelnię gdzie mamy już cebulę. Mieszamy i po chwili dodajemy

ClauditteMissCooking
Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem 178

Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy lub oliwa z oliwek Suszone pomidory – 5 sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną(...)plastry oscypka i pieczemy, aż ser się roztopi. Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie – pesto: Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy w blenderze, dodajemy

Kuchnia Bon Appetit