kcal 1 łyżka majonezu (25 g) – 166 kcal 1 łyżka sosu tatarskiego (20 g) – 79 kcal 1 łyżka oleju (10 g) – 88 kcal 1 szklanka wody smakowej (250 ml) – 47,5 kcal 1 filiżanka cappuccino (115 g) – 55 kcal jogurt suszona śliwka (195 g) – 150 kcal puszka zwykłej Coca-Coli
Powiedz dietom nieMięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 szklanki białego wina(...)łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA : gęsta śmietana 18% lub jogurt naturalny WYKONANIE Mięso opłukujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w 1 cm kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i oregano. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i kiełbaskę w plasterki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 3-4 cm kawałki
cool and mintykażdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą i zagotować. Artykuł ZRAZY WOŁOWE pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniamięsne, możemy je podać z dowolnymi sosami lub gulaszem lub w dowolnie wymyślony przez nas sposób - w każdej postaci z pewnością będą smakować wyśmienicie. Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 1-2 łyżki śmietany 18% ok. 5 łyżek bułki tartej łyżka masła duże jajko sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane(...)bułce tartej. Kotlety ziemniaczane smażymy na niewielkie ilości oleju, z obu stron, na złoty kolor (po ok. 2-3 minuty z każdej strony). Kotlety możemy podać z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronawiększy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na stronie Ottolenghi, niestety nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów - ja miałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato(...)owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać pomidory i delikatnie wymieszać. Posypać
Stare GaryDzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na grzyby z papryką i cebulą w sosie pomidorowym, z dużą ilością przypraw. Jeśli chcecie możecie poeksperymentować z użyciem w tym przepisie innych grzybów bo myślę, że nie tylko kołpaki sprawdzą się doskonale w tej wersji. Płachetki można też suszyć , ale trzeba to robić szybko żeby nie zdążyły przyjąć gości i zrobaczywieć. ROZWIŃ
Smaczna PyzaSPAGHETTI BOLOGNESE ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD
SMYKWKUCHNIśmietanowy zbytnio zgęstniał, można rozrzedzić go odrobiną śmietanki UHT 12%. Podczas pieczenia sos i tak zgęstnieje. Śmietankę UHT 12 % (w kartoniku, taką jak do zabielania kawy) można zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Boczek, w wersji bezmięsnej, można zastąpić pieczarkami, lub namoczonym, suszonymi grzybami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKARMELOWY: 4 łyżki brązowego cukru 1 pełna łyżka masła 3 łyżki śmietany kremówki (plus 1 -2 łyżki w zależności od konsystencji sosu) WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim okręg o średnicy około(...)wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. KREM: Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, oraz cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem. SOS KARMELOWY: W rondelku z grubym dnem rozpuść cukier, następnie
Słodko-Słony Świat Ilonypatelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim szpinak. 3. Dodajemy salami spianata oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i chwilę smażymy. 4. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, a następnie podlewamy winem (opcjonalnie). 5. Gdy nadmiar płynu odparuje zalewamy patelnię śmietanką, gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. 6. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy makaron
W kuchni Katiebędą półtwarde. Doprawiamy do smaku, dodajemy słodką paprykę w proszku i suszone oregano. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, łączymy z warzywami. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można, zamiast słodkiej papryki, dodać ostrą w proszku. Zamiast oregano można makaron z warzywami połączyć z sosem sojowym
Moja smaczna kuchnialepiej się ja kroiło). W większym pojemniku wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, Teriyaki, pastę chilli i wasabi. Polędwicę kroimy w cienkie plastry i wkładamy do pojemnika, dobrze wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki na 2h. Następnie plastry mięsa wyłóż do suszarki (takiej jak suszymy owoce) i suszymy ok 6h co jakiś czas przekręcając. Jeżeli
Niezły Młynekprzerobi go na jakiś sos. Pomyślała chwilę i już się brała do sosu mascarpone z kurczakiem. Wyszedł świetnie, taki delikatny i kremowy. A delikatna pierś z kurczaka dopełniła smaku. Pierś z kurczaka ok. 250 g serka mascarpone 1 cebula 1 ząbek czosnku puszka pomidorów krojonych suszona bazylia (może być też świeża) sól pieprz szczypta cukru mąka Cebulę i czosnek
Marder&Marder ManufacturePomysł na obiad z wołowiny znaleziony u Witaminki. Polecam!Składniki:500 g wołowinygarść suszonych śliwek2 litry wywaru (na kości lub z kostki)1 szklanka wody2
Kuchnia domowa Anipodsmażamy na patelni. Polecam w tym celu wykorzystać olej z pomidorów. Suszone pomidory siekamy i dorzucamy do kurczaka. Gdy kurczak się już podsmaży dodajemy serek mascarpone i czekamy aż się rozpuści. Wszystko razem chwile podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem
Animelka Blog