skorupka za młodu nasiąknie... :) Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy(...)wędzonego łososia, 2 duże pomidory, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanego oregano, 1 łyżka posiekanej macieżanki lub tymianku, łyżka masła klarowanego lub oliwy, sól i pieprz do smaku. Sos jogurtowy 400 ml gęstego jogurtu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, 2 łyżki
SzczyptaSmaQprzed nimi żadnych tajemnic. Doceniają je za uniwersalność: można używać ich do zup, sosów, jako przystawkę, dodatek a nawet najważniejszy element dań głównych. Czy jajko może czymś jeszcze zaskoczyć w kwestii smaku? Okazuje się, że zdecydowanie tak. Technika, która zostanie poniżej omówiona, to tak zwane suszenie żółtek, znane po angielsku jako cured yolk. Podczas tego procesu, żółtko jajka ze składnika(...)zamienia się niemal w… bardzo intensywną przyprawę o smaku umami. Jak przygotowuje się suszone żółtko i do jakich dań w restauracji można zaproponować ten dodatek? Suszone żółtko – skąd się wzięło? Suszenie żółta nie jest nowym rozwiązaniem. Stosuje się je już od wieków, głównie w krajach dalekowschodniej Azji – stąd mniejsza popularność tej techniki w Europie i w Polsce. Jest
codojedzeniabrokuł 1 puszka kukurydzy 4 jajka 2 pomidory 1 szalotka 1 papryczka chili liście bazylii Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cukru szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Brokuły umyć i podzielić(...)ułożyć brokuły, na nim pomidory i jajka. Wszystko posypać szalotką i papryczką chili oraz odsączoną z puszki kukurydzą. Na koniec ułożyć listki bazylii. Do słoika przełożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż składniki się połączą, tworząc jednolitą płynną masę. Tak przygotowanym sosem, polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Gosia gotujechili (u mnie płatki) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 limonka 3 łyżki oleju kokosowego 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 - 3 suszone liście kaffiru (dzika limonka; opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 200 g makaronu ryżowego(...)kokosowym, pod koniec dodać oskrobany ze skórki i pokrojony w cienkie słupki imbir. Następnie zalać bulionem, dodać mleczko kokosowe, liść kaffiru, pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, chili, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować. Dodać sok z 1/2 limonki i sól do smaku oraz kawałki łososia i gotować na małej mocy palnika około 5 - 7 minut. Makaron ugotować według przepisu
Kuchcik gotujekurczakiem i cukinią w sosie śmietankowym. Jest to bardzo proste danie zresztą jak każdy przepis na makaron. U mnie sos do makaronu powstają na ogół z tego co akurat mam pod ręką. Kawałek fileta z kurczaka , zielona cukinia i suszone pomidory to kolejny letni standard. Pyszny, smaczne i pożywne penne z kurczakiem i cukinią zadowoli każdego! Penne z kurczakiem
codojedzeniawpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy Składniki: Marynata: - 1/2 szklanki gorącej wody; - 4 łyżki oleju; - 1 łyżka sosu sojowego; - 1 łyżka miodu; - 1 łyżeczka pieprzu; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 1 łyżeczka suszonego tymianku; - 1 łyżeczka bazylii i oregano; Wszystkie składniki łączymy. Do rękawa foliowego wkładamy umytego kurczaka i dokładnie nacieramy go marynatą
dom-agi.plpomocą zwykłego nożyka do obierania warzyw. Całość zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Mięso mielone z cukinią, duszone w winie. Danie zalane pastą pomidorową. W czasie gdy sos nabiera gęstości i łączy wszystkie smaki, gotujemy makaron. Najlepiej wybierajmy ten, który wykonany jest z pszenicy 100% durum i gotujmy
Mój Smak na Życieoraz przyprawami. Odsączyć z resztek wody i dodać śmietany, wymieszać. Sos nałożyć na grzanki. Szynkę dojrzewającą pokroić na min. 4-5 mm i obsmażyć z dwóch stron na patelni, bądź włożyć do piekarnika na parę minut. Następnie położyć na szpinaku. Na szynkę ułożyć plaster mozzarelli, a na niej suszonego pomidora. Smacznego
KreatywnePinySkładniki / Ingredients: 500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast mix sałat / mix lettuces sos winegret miodowy / honey vinaigrette przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken szczypta soli / pinch of salt 2 pomarańcze / 2 oranges 35 g kiełków / 35 g sprouts 100 g orzechów pekan łuskanych / 100 g shelled pecan nuts 250 g borówki amerykańskiej / 250 g blueberries Sposób przygotowania(...)nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 40 minut. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Mix sałat myjemy i suszymy. Borówki myjemy i osuszamy, a orzechy kroimy na połówki. W misce mieszamy mix sałat, kawałki pomarańczy, borówki, kiełki, orzechy i pokrojonego kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret miodowym. Gotowe! ***** First we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces
Projekty ze smakiemwygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :( Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie owinąć folią aluminiową. Składniki: 1 polędwica wieprzowa Zioła suszone: 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka otartej bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej(...)ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się sos podczas pieczenia nie "uciekł". Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commoim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu(...)jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwieczór tej smakowitej sałatki. Jest w niej kilka składników, które doskonale komponują się ze sobą - kurczak, seler, kukurydza, suszone śliwki. Seler nawet występuje w dwóch wersjach - czyli korzeniowy marynowany oraz seler naciowy. Nie mieszałam jej z majonezem, tylko zrobiłam lżejszy sos, który podałam w osobnym słoiczku, by każdy mógł polać swoją porcję bezpośrednio na talerzu. Zazwyczaj na imprezach sałatki
Obiad gotowyłyżki oliwy z oliwek2 łyżki przegotowanej zimnej wody1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli1 zmiażdżony ząbek czosnkuszczypta suszonego oreganoszczypta suszonej bazylii1 łyżeczka ostrej musztardypieprz do smakuSposób przygotowania:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Dressing schładzamy w lodówce, następnie polewamy sałatkę przygotowanym sosem, mieszamy i podajemy.Dressing jest naprawdę pyszny!Smacznego!Źródło: Dzikowiec od kuchni
Kuchnia domowa Animama. Żeberka z tego przepisu zawsze rozpływają się w ustach. Sos możemy zrobić w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem grzybów leśnych. W obydwu wydaniach są one wyśmienite, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. pasek żeberek sól pieprz oregano (opcjonalnie) grzybki suszone Pasek żeberek pokroić na kawałki (po 1-2 żeberka). Przyprawić solą, pieprzem oraz(...)garnka i dolewamy wody, tak by przykrywała ona mięso. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i solimy do smaku. Jeśli przygotowujemy żeberka tylko dla dorosłych możemy dorzucić kilka grzybków, wtedy sos będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok półtorej godziny. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy mięso jest już dość miękkie i czy odchodzi od kości. Możemy
Dieta bez mlekapomidorów lub 500 ml pasaty sol pieprz bazylia suszona odrobina cukru w razi potrzeby oliwa ocet balsamiczny parmezan PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek siekamy drobno-podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy mielone. Do podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, smażymy kilkanaście minut, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, octem balsamicznym, bazylią oraz parmezanem. Sos łączymy ze świeżo ugotowanym makaronem. Można dodać kukurydzę
Kopystką po garach