tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, wyciśnięty czosnek, 2. Gdy warzywa się zarumienią, ale nie są jeszcze miękkie dodać kurczaka, sól i pieprz. 3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się(...)jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos. 7. Całość posypać startym serem i świeżą posiekaną natką pietruszki Smacznego
KreatywnePinySkładniki: 2 listki nori 100 g ryżu do sushi 1 łyżka octu ryżowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego warzywa/owoce: wedle życzenia (u mnie: awokado, czerwona papryka, marchewka) sól dodatkowo: sos sojowy chrzan wasabi mata bambusowa marynowany imbir Przygotowanie: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie go płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy go w niej(...)się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki). Rozkładamy matę bambusową, na której następnie kładziemy listek nori. Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej strony listka
Weganizm infantylnyłyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić(...)części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką lub ulubionym sosem
Smakołyki Asibędą na spodzie, na papierze, na którym będziemy je piec. Wtedy łatwiej będzie przenieść placek z blatu na blachę. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na spodnim placku rozprowadzić sos, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu. Posypać oregano, a następnie rozdrobnionym serem. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. Przykryć drugim plackiem. Na środku pizzy postawić szklankę i kroić ciasto(...)ciasta skręcać dwukrotnie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut. Zjadać rękoma, odrywając jeszcze ciepłe cząstki ciasta. ----- Podobne: Kanelbullar Zakręcone drożdżówki z serem lub dżemem Pizza z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieblachę posmarowaną olejem i je jeszcze rozciągam dłońmi do wielkości blachy – aby łatwiej było przenieść ciasto na blachę nawijam je na wałek i przenoszę . Teraz pozostało tylko nałożyć przygotowany sos i składniki na pizze i ją upiec . Pizze piekę około 25 minut . Jeżeli przygotujemy większość ilość ciasta lub nie wykorzystamy całego to możemy ciasto na pizze włożyć do pojemnika plastikowego(...)pizze włożyć do lodówki i je wykorzystać na następny dzień . Życzę udanego wypieku pizzy i smacznego :) Link do przykładowego przepisu na domową pizze : Domowa pizza z salami i pieczarkami Pozdrawia Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebpracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, a ja za bardzo nie lubię się przemęczać w kuchni Oczywiście umiem trybować kurczaka z kości i przygotowuję Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką , ale to są dania mało pracochłonne. Polecam Wam się pobawić i przygotować danie z jego pomysłu. Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym(...)szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy, osuszamy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie podcinając mięso, oddzielając je ostrym nożem od kości i chrząstek. Ściągamy mięso ze skórą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrandy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko, masło, cytryna, sól, pieprz Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół a następnie w grube półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Gdy już są podsmażone dodać brandy i smażyć do odparowania płynu. Wymieszać z posiekaną(...)pół, posmarować masłem, położyć dwa plasterki cytryny, na nich rybę, na wierzchu ryby położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos. Rybę ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut. Tak przygotowana rybę można upiec w piekarniku. zastawa
królestwo garówformy wkładamy plaster boczku, układając z niego warstwę na bokach i dnie (patrz: fotka poniżej). Piekarnik nastawiamy na 180°C. 3. Plastry ziemniaków wkładamy do miski, mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i krążkami szczypioru. Układamy w wyłożone boczkiem wgłębienia w muffinkowej formie; układamy równo z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym(...)zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia PrezydentowejPieczarki i cebulę obrać Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki Na dużej patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić cebulę. Dusić aż nieco zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą Dołożyć pieczarki, gdy nieco zmiękną dodać przyprawy i dusić o miękkości Zdjąć z ognia. Dodać kasze i dobrze wymieszać. Przestudzić. Kapusta: Z kapusty wykroić głąb. Wierzchnie liście wyrzucić. Obierać kapustę (delikatnie(...)minuty) W zmiękczone liście nakładać farsz i zawijać gołbki Zwinięte układać ciasno w garnku, podlać wodą Gotować pod przykryciem 20-40 minut (czas gotowania dostosuj do oczekiwanej miękkości) Sos pomidorowy z cytrynowym aromatem: wywar z gotowania gołąbków 200 g koncentratu pomidorowego tymianek, sól, pieprz, kurkuma sok z 1/4 cytryny zioła prowansalskie Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagotować. Jeśli
pyszne zdrowościPizza capriciosa Pizza capriciosa – czyli ‚kapryśna pizza’ nazywana też czasami capri – jedna z najpopularniejszych, obok margherity pizz. Na tradycyjną capriciose składają się: podstawa, czyli pizza margherita oraz pieczarki i szynka. Pizza z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami i mozzarellą Pizza z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami i mozzarellą – przepis na pizze z szynką i zieloną rukolą, która nie tylko(...)Przepis na klasyczną, włoską pizzę margherita z pomidorami, mozarellą i bazylią. Pizza Margherita powstała na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Pizza margherita ma tylko trzy główne składniki: ciasto, sos pomidorowy i ser, którym powinna być mozzarella. Często dodatkowo pizza ta zawiera świeże listki bazylii, ale nie są one koniecznością. Pizza pollo con broccoli Pizza pollo con broccoli to pizza
Kulinarne Przebojełyżkę albo dwie oleju, mieszam i teraz podkręcam trochę ogień, - ziemniaki się smażą a ja szykuję pieczarki - obieram i kroję szybko w plastry, dorzucając cały czas do ziemniaków, - kiedy pieczarki już skrojone (ile? ile chcecie, 6,8,10) posypuję całość ziołami prowansalskimi i łyżeczką soli, mieszam porządnie i teraz zalewam wodą, dość dużo, tak żeby woda sięgała brzegów jedzenia(...)samego dołu na samą górę, dolewam jeszcze wody, znowu przykrywam i znowu idę sobie. Po kolejnych 15 minutach jedzenie jest już gotowe czyli mięciutkie, przesiąknięte przyprawami, z przepysznym sosem. Najlepiej jeść gorące, do tego zimne piwko, jakaś sałata czy papryka na zagryzkę i już. Smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsłodką papryką. W międzyczasie, dwie kromki chleba smarujemy masłem i składamy posmarowanymi powierzchniami do siebie. Z wierzchu układamy warstwowo kolejno: ser żółty, wędlinę, posypujemy ziołami, pieprzem i solą. Nakładamy pieczarki i cebulę, a wszystko nakrywamy drugim plasterkiem żółtego sera. Rozgrzewamy patelnię (nie używamy tłuszczu). Tym sposobem mamy dwie kromki chleba, jedna na drugiej (złożone masłem ku sobie), a na nich(...)masłem ku górze. Przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy ser zacznie się rozpuszczać, obracamy tosta na drugą stronę. Mieszamy majonez z ketchupem w proporcjach 1:1 i podajemy, jako sos. To bardzo fajny sposób na urozmaicenie naszej kolacji:) SMACZNEGO Ania i Marcin
Ania i Marcin gotujątrudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy(...)indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia
Kto ugości moich gości?mniej więcej kształtu prostokąta -sól, pieprz -por, liście -dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy(...)piekarnika pod przykryciem na 60 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji góra - dół. Po tym czasie ściągamy pokrywę i podlewając co jakiś czas mięso z góry wytworzonym sosem trzymamy jeszcze około 30 minut w piekarniku. Puree z bobu: -1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego z łupin -1/4 szklanki bulionu -sezam uprażony około 2 łyżek -łyżka masła
BaRepasdziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik rozgrzewamy(...)lekko płynne i dlatego bałam się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę. Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki
Co na wege obiad?