wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z sosem czosnkowym
upichcicKlasyczny zapiekany misz masz. No, może nie do końca, bo poukładałam składniki warstwami ;)To taki obiad, który robi się z tego co akurat pod ręką, bo
bistro mamapieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu. Kiedy mięso będzie już miękkie doprawić sos do smaku solą
Mix smakupożywnym sosem. Po wtóre, polędwica wołowa nie należy do mięs najtańszych i według mnie, akurat w tym daniu można ją śmiało zastąpić piersią z kurczaka . Zamana taka jeszcze podkreśli delikatną naturę tego dania, no i oczywiście będzie nie bez znaczenia dla stanu naszej kieszeni. składniki dla sześciu osób 1 kg piersi z kurczaka 0,5 kg pieczarek
Miód i pieprzpieczarkami i cebulą cieszyła się dużą popularnością, dlatego dziś przedstawiam kolejny przepis na to pyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji. SKŁADNIKI: 70 dag szynki Przyprawa Cygańska Rafex Marynata Staropolska Skworcu olej 2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior* 1 l bulionu 2 łyżki mąki 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka sosu sojowego
Kto ugości moich gości?drobno pieczarki i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak
Proste Potrawyplastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła,wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia [ można również od razu rozwałkować ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo
Moje domowe kucharzeniePo wstępnym rozeznaniu stwierdzam - kurki świeże są dostępne nawet w lutym. Bez wyrzutów sumienia dodaję więc przepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie potrzebne
bistro mamaczarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną(...)cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniagotujemy w osolonej wodzie, gdy woda odparuje zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem. Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości. Do miski przełożyć kaszę, pieczarki z cebulę, koncentrat pomidorowy ( można pominąć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kapustę umyć, odkroić dół głąba. Oddzielić liście i z każdego ściąć twarde części. Następnie sparzyć(...)zahartować. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy w rulonik. Gołąbki wkładamy do rondla, podlewamy wywarem/wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko
W mojej kuchnipieczarki z cebulą. Dobrze wymieszać masę, nabierać niewielką ilość, w dłoni formować kulki mocno ściskając masę. Po zrobieniu wszystkich pulpetów, rozgrzać olej w niedużym garnku lub małej patelni. Najlepiej żeby pulpety były zanurzone do połowy w oleju, dlatego najłatwiej smażyć w małym garnku. Smażymy do czasu, aż będą złote, odkładamy do odsączenia. Ja zjadłam je z sosem pomidorowym
Co na wege obiad?kilka pieczarek przekrojonych na cztery części. Wlać wywar wołowy i wodę, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak nie macie wywaru można dolać tylko wodę. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Trwa to dosyć długo, to wszystko zależy jak jest wołowina. Podczas gotowania trzeba kilkakrotnie podlać wodą i zamieszać.Sos można zagęścić
Kuchnia Pokoleńpieczarki czy szyneczkę, a może oliwki albo salami. Ile pomysłów tyle przepisów. Składniki na ok. 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży lub 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka 4 łyżki oleju 1 jajko 3 duże cebulę 1 szklanka starego sera Sól, pieprz, czosnek sypki ,zioła i papryka ostra Sos pomidorowy
Pelusiowa Kuchnia