Ossobuco, czyli dosłownie kość z dziurą, to danie rodem z włoskiej kuchni. Domowy przepis nie ustępuje ani trochę restauracyjnemu daniu . To kawałki giczy cielęcej pokrojonej w poprzeczne, grube plastry razem z kością szpikową, duszone albo wolno pieczone z warzywami , białym winem i pomidorami. Delikatne mięso z aromatycznym, jarzynowym sosem jest bardzo smakowite i na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo
Smaczna Pyzapikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2 cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka(...)patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe.Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
kulinarnyJaDziś proponuję danie obiadowe, z rodzaju tych, które robią się praktycznie same. Schabowe pieczone w pysznym sosie na bazie pomidorów z cukinią z pewnością sprawdzą się
karmelowyznajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy(...)migdałów blanszowanych - 4 marchewki - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki miodu - szczypta cynamonu - 15 daktyli bez pestek - 1 puszka soczewicy brązowej - 3 łyżki sezamu - 4 łyżki oleju z orzechów włoskich - 2 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżka oliwy z oliwek - sok z 1 cytryny - sól do smaku Marchewki obierz, przekrój na pół ułóż na blaszce, posyp kolendrą, cynamonem polej miodem
SMYKWKUCHNIpołowy cytryny 2 łyżki włoskich orzechów garść rukoli Ugotuj makaron al dente w lekko solonej wodzie. Odcedź ale zachowaj 100 ml wody od gotowania. Wymieszaj odcedzony makaron z oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść mascarpone w małym garnku. Dodaj wodę, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej
codojedzeniafilety z kurczaka1 młoda cukinia1 czerwona papryka2 pomidory malinowe2-3 ząbki czosnku3-4 łyżki oleju1 płaska łyżka mąki2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%2 łyżki koncentratu pomidorowegołyża słodkiej paprykiłyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry(...)minutach dodać koncentrat pomidorowy. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić ziołami, słodką papryką, cukrem, solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem
Czerwień i błękitDzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami, który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine?Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz. Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedy(...)Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz. Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego, podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek. Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak
Chilli Czosnek i Oliwaproponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę do makaronu - pamiątkę po babci. Pamiętam ją z dzieciństwa - trudno zapomnieć, bo babcia, a później mama, wyciągały ją co niedziela, żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki makaron tagliatelle(...)najlepiej najpierw dodać trochę, lepiej doprawić później, żeby nie przesadzić:). Utrzeć w moździeżu liście bazylii z odrobiną soli - powinna powstać pasta z wyczuwalnymi kawałeczkami listków. Dodać bazyliową pastę do sosu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i jeśli potrzeba sokiem z cytryny. Jak wyjaśnia Jamie - sos powinien być trochę zbyt kwaśny i trochę zbyt słony - jak się doda makaron wszystko się
Kulinarne Inspiracjenapęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku. Przygotowujemy sos : śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, dodajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny i, gdy trzeba, sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do specjalnego woreczka z końcówką i dekoracyjnie rozkładamy na połówkach jajek. Półmisek dekorujemy zieleniną, układamy jajka, całość posypujemy utartymi żółtkami jak złotym deszczem. Podajemy lekko przechłodzone(...)łyżki gęstej śmietany 25 dag małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki keczupu szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany musztarda sól cukier pieprz zielenina, pomidor, ogórek orzechy włoskie itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy cienko
Moja Książka KucharskaWeekendy w domu i ogrodzie Wątróbka w malinowo-miodowym sosie ; blog: Kanarkowa Sałata z malinami, kozim serem i młodą marchewką ; blog: Inspirowane naturą Chrupiąca szarlotka ; blog: Marcepanowa kuchnia Mus owocowy z miodem ; blog: Czerwień i błękit Czekoladowy omlet z czerwoną porzeczką ; blog: Smiling shrimp Surówka młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu) ; blog: Czerwień i błękit Ogórki z miodem i musztardą
Weekendy w domu i ogrodzierukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème brûlée oraz wiele innych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajuż ciasto i dodatki mogą być w 100% włoskie, bo co dacie do środka, zależy tylko od Was. W stromboli możecie przemienić każdą Waszą ulubioną pizzę, od tradycyjnej różni ją tylko forma podania. Ja przygotowałam zawijaną pizzę z farszem z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Nie smarowałam też wnętrza sosem, tylko w osobnej miseczce podałam mój ulubiony sos z pieczonych
Chilli Czosnek i OliwaPolenta-to włoska, ludowa potrawa, przygotowywana z mąki lub kaszki kukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej
Kopystką po garachoctu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy smak. sos ziolowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs. dressing jogurtowy – wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym przyprawom. Znakomity z sałatami lub jako dip do świeżych i gotowanych warzyw dressing włoski beztłuszczowy – delikatny dressing w stylu vinegrette. Wzbogacony mieszanką
kolorowotorcikowoparmezanu na wierzch i mieszamy na patelni, żeby sos dobrze je obkleił. Podajemy ciepłe, posypane odrobiną gałki, parmezanu i chrupiącymi listkami szałwii. Przygotowując kolejną porcję, trzeba pamiętać, żeby patelnia była dokładnie wytarta z resztek masła, w przeciwnym razie tłuszcz się przypali. I jemy. Jak dla mnie gnudi jest kwintesencją kuchni włoskiej. Niewiele składników, w mistrzowskiej kombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków
les mirabelles