sos włoski - 1000 przepisów (strona:42/67)

Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 202

trzeba mnie długo nakłaniać. Do warzywnych kotletów lubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków(...)dymki  5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Opcjonalnie  garść orzechów włoski 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze w proporcji 1;2 wody, nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania, gdyż zacznie się sklejać, przykrywamy rondel i gotujemy na średnim

Słodki Kompromis
Carpaccio wołowe 278

Jak przystało na samca alfa jestem stuprocentowym mięsożercą. Mięso uwielbiam w każdej niemal postaci. Pierwotne instynkty sprawiają, że szaleję też za surowym mięsem - uwielbiam tatara i

Wyprawy kulinarne
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 306

Wami nie podzielić dlatego dzisiaj zapraszamy Was na warzywne "lasagne" z bobem , bez grama mięsa i pomidorów - czyli totalnie odmienną wersję swego włoskiego pierwowzoru (mamy nadzieję, że fani włoskiej kuchni nie obrażą się (:). Danie polecamy wszystkim zwolennikom bobu, który jest naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie sycący, więc cieszmy się nim póki można! Naprawdę warto...  My uwielbiamy się(...)wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child): 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie(u nas): pół

Symfonia Smaków
Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki 136

Makarony kocham ponad życie. Staram się, aby były dobrej jakości, dlatego od lat jestem wierna mojej ulubionej włoskie marce. Piękna pogoda w Polsce sprawia, że przygotowuję dania inspirowane Włochami. Podobnie jak Włosi lubię gotować dania proste, z najlepszych składników. Gotuję zawsze z miłością. Moja wymarzona wycieczka do Florencji wciąż czeka, na liście najskrytszych do spełnienia marzeń. Wierzę, że któregoś dnia(...)pojawię się tam, niespodziewanie. Bardzo wierzę w siłę marzeń, ufam bowiem, że prędzej czy później marzenia spełniają się! Dzisiejszy makaron to kwintesencja lata. Jeden z najszybszych sosów, bo przygotowany tylko ze świeżych warzyw, które nie były poddawane obróbce cieplnej. Bardzo soczyste i słodkie pomidory, chrupiąca cukinia, soczysta i zdrowa natka z pietruszki z posiekanym czosnkiem i moja ulubiona czarnuszka, całość

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z figami, gorgonzolą, orzechami i granatem 168

sałaty w paczce , był to mix sałat. 1/2 niedużego dojrzałego granatu 3 dojrzałe figi 60 gram gorgonzoli Ponad to  1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 3 łyżki orzechów pekan, lub włoskich 1/2 łyżki miodu Orzechy pokruszcie z grubsza i podprażcie na suchej patelni. Następnie polejcie miodem i posypcie chili . Mieszając intensywnie- potrząsając patelnią, aby orzechy równomiernie pokryły się miodem i chilli(...)cytryny (do smaku) 1/2 łyżki miodu,  lub więcej do smaku  szczypta soli 1/2 łyżki płatków chilli-dodajcie więcej lub mniej jak lubicie. Wszystkie składniki na sos włóżcie do słoiczka i potrząsając zmieszajcie dokładnie. Pamiętajcie że ser gorgonzola jest intensywny w smaku i dość słony. Wykonanie: Sałatę przełóżcie do miski. Figi pokrójcie na grubsze kawałki- mogą być ósemki. Pokruszcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tagliatelle z polędwiczką, pomidorami i szpinakiem 229

Wybrałem się ostatnimi czasy z Misią do włoskiej knajpki. Moja Mała Żonka zamówiła polędwiczki wieprzowe (bardzo smaczne), ja natomiast miałem ochotę na jakiś makaron. Ponieważ w karcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron(...)którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy z oliwek z dodatkiem masełka." Dałem się skusić:) Niestety makaron był, jak na mój gust, zbyt obficie posypany parmezanem, ale i tak był dobry. Natchniony tym doświadczeniem postanowiłem wyczarować coś po swojemu. Miałem w domu tagliatelle pełnoziarniste, szpinak

Gotuj z Misiem
Placek otrębowy ala pizza z roszponką 163

świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki :* kostka twarogu półtłustego* jajko* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam na patelnię teflonową bądź(...)około 10 minut z każdej strony, na bardzo małym gazie. Można także piec go przez 20 minut w 200 stopniach. Gotowy placek odkładam na kratkę do przestygnięcia. Smaruję sosem pomidorowym i układam na nim ulubione dodatki

Magiczne Życie Marty
Włoska sałatka z tuńczykiem! FIT LUNCH BOX! 889

Jak zjadłyśmy już Fit śniadanie, to kolej na obiad w wersji dietetycznej. Kolejny pomysł na szybki i prosty lunch box do pracy, który możecie przygotować rano

SMYKWKUCHNI
ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 365

szybką i naprawdę smaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew, szczypior, cukinia, etc. Akurat miałam shitake, papryki, noodle i orzechy włoskie. Do zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona. Gochujang to pikantna pasta z czerwonej chilli(...)nakazuje jej użycie. Gdzie kupić gochujang? W internecie sporo sklepów zajmuje się jej sprzedażą. Przy okazji rozglądnijcie się za doenjang (pasta ze sfermentowanej soi) i gangjang (coś w rodzaju sosu sojowego zrobionego ze sfermentowanej soi). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 346

koniec sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy soli (lub sosu sojowego) i pieprzu. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki, posiekajcie ją i dorzućcie do całości, a ciekawie odświeży smak sosu. 5. KLUSKI ŚLĄSKIE: UWAGA! W naszym przepisie nie ma jajek, ponieważ tradycyjne kluski śląskie po prostu ich nie zawierają. Jeśli robicie tylko kluski to musicie wcześnie ugotować ziemniaki, obrane(...)WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE KLUSEK (3 min): jeśli woda wrze

Nerds Kitchen
spaghetti serowe z brokułem i orzechami nerkowca! 186

włoski makaron typu spaghetti, z dużą ilością dobrego sera, brokuła i orzechów nerkowca. To taki nasz obiad w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej knajpy! SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: - 4 porcje makarony włoskiego typ spaghetti - 1 ugotowany brokuł (gotuj bez pokrywki, będzie pięknie zielony! ) - 1/2 szklanki startego sera żółtego  - 1/3 szklanki startego parmezanu - 1/3 szklanki mleka(...)wymieszaj: mleko, śmietanę, jajka, sery i przyprawy.  Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek, dodaj brokuła, ugotowany makaron, wlej masę i mieszaj aż składniki połączą się w gęsty kremowy sos. Całość posyp orzeszkami nerkowca (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i płatkami parmezanu. Gotowe! Proste i przepyszne danie, jestem pewna, że będziesz do niego wracała bardzo często! ;-))) Więcej pomysłów

SMYKWKUCHNI
Pizza z pleśniowym serem i warzywami 178

Rewelacyjna pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Smaku nadają kolorowe warzywa oraz słonawy ser z niebieską pleśnią. Pizza wyszła przepyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej

VioletoweKucharzenie
Kluski śląskie idealne 212

miarę szybko. Wyciągamy po porcji ziemniaczano-skrobiowo-jajecznej mieszanki i na podsypanej mąką ziemniaczaną stolnicy toczymy obiema dłońmi dość grube wałki, wałki tniemy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, turlamy w dłoniach zgrabne kulki, układamy na desce podsypanej mąką i palcem zanurzonym w mące robimy wgłębienia. Wrzucamy partiami po 15 klusek na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia(...)plastikowego pojemnika z 2-3 łyżkami oleju, kilka razy poruszając obtaczam każdą kluskę w tłuszczu. Nie trzeba mówić, że takie kluski są idealnym dodatkiem do gulaszu lub grzybowego sosu. Jeśli chcecie je odgrzać na drugi dzień, zróbcie to w mikrofali, w garnku na parze albo na patelni do której wlejecie trochę wody zamiast oleju. Świeżo ugotowane, podane tylko ze skwarkami

Karo in the Kitchen
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 195

kokosowym.  Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania  mieliśmy  okazję poznać produkty ETERNO- producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych(...)przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy,  oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały na te miano :P) Zdjęcia z warsztatów znajdziecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone babeczki z pecorino 152

Zielone babeczki z pecorinoSkładniki: na ciasto:  250 g mąki + do posypania blatu  125 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki + do wysmarowania

Moja smaczna kuchnia