sos włoski - 1000 przepisów (strona:50/67)

Domowa pizza na cieście dojrzewającym 315

wersja jest trochę grubsza. Ale to już kwestia gustu. Ja osobiście uwielbiam ciasto na pizzę z tego przepisu. Domowa pizza na cienkim cieście i suchych drożdżach Ciasto na pizzę włoską z tego przepisu tak jak wspomniałam Wam wcześniej robimy 1-4 dni wcześniej. Dobrze wyrobione musi poczekać w lodówce. Dobrze je zamknąć w szczelnym pojemniku (by nie wysychało(...)wychodzi z mąki typ 500 lub 600) – łyżka soli -1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży -łyżka cukru -2 łyżki oliwy z oliwek -300 ml wody letniej Składniki na sos do pizzy -słoik/puszka przecieru z pomidorów. -czosnek (dwa małe ząbki) – oregano, zioła prowansalskie, bazylia do smaku wedle uznania -sól -odrobina cukru – łyżka oliwy z oliwek Składniki

Arbuziaki
Sałatka z malinami i mozarellą 235

Maliny są dobre na wszystko, są lekiem na całe zło:) Jako że sezon na maliny już się rozpoczął, korzystajmy z tego co oferuje nam lato. Do

Kuchnia Pełna Pasji
Kalabria – przewodnik kulinarny 184

albo przyjść punkt 19:30, bo potem nie będzie miejsc   Będąc na wakacjach w Kalabrii często też piknikowałam, co wynika z tego, że jestem trochę na bakier z włoskimi porami, kiedy się je. Jeśli chcemy jeść na mieście to najpierw rano jest tylko słodka buła, która nie jest dla mnie żadnym śniadaniem. O 12:00 jest obiad, podawany(...)Makaron np. stroncatura albo fileja Jest milion lokalnych dań opartych na różnych rodzajach makaronu. Stroncatura to takie szerokie ciemne wstążki a fileja to długie kluski, których zakamarki dobrze pochłaniają sos. Typowe danie ze stroncaturą to pesto z kwiatów cukinii i krewetek – przepis tutaj albo w bardzo fajnej słodko – pikantnej wersji z sosem z anchois, bułką tartą, czosnkiem, kaparami

Ugotowane pozamiatane
PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE) 185

Dlaczego "Margherita"? W 1886 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech(...)blogu, więc teraz tylko podzielę się z Wami linkami: 1. Przepis na ciasto (moje ulubione, na bazie ciepłej wody gazowanej). Ciasto zrobiłam ciut grubsze niż zwykle.  2. Pomidorowe sosy do pizzy: sos pomidorowy wersja 1 lub sos pomidorowy wersja 2. Podczas gotowania sosu polecam wrzucić do niego połamaną gałązkę z pomidorowego krzaczka. Zamknięte są w niej

Przepisy Aleksandry
Zapiekana polenta z ryżem i fasolą 229

Uroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to niecodzienny amalgamat kuchni włoskiej i meksykańskiej – delikatnie słodka i ziarnista kasza kukurydziana wspaniale pasuje do zdecydowanych i pikantnych smaków mieszaniny ryżowo-fasolowej.  Często spotykam się z opinią, że kuchnia roślinna to kuchnia niedostatecznie(...)krojonych pomidorów 2 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżka chili 1 szklanka brązowego ryżu 1 ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (dla ułatwienia możesz sięgnąć po tą z puszki) 1 szklanka sosu salsa 2 awokado do podania W rondlu połącz 2 szklanki wody, polentę oraz ¼ łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj ok. 10-12 min. Przełóż

Roślinna - blog wegański
Zielona soczewica w pomidorach pelati 204

Składniki:  2 szklanki zielonej soczewicy  2 marchewki  natka pietruszki  puszka pomidorów pelati w całości  1 l wody  1 cebula biała

Moja smaczna kuchnia
Restauracja Kryształowa - Katowice 147

kapuście brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację.   Szpileczka wybrała jako danie główne   p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były   przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko   bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser(...)się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 170

omnomnom" organizowanym na portalu Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych(...)zrumieni, dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
„Anielskie włosy” z marynowanymi karczochami – elegancki obiad w 10 minut 229

cieplna, odpowiednio dobrane przyprawy – ciężko przejść obojętnie obok tak pachnącego talerza makaronu, a w dodatku robi się go w całe 10 minut! Capellini d’angelo to najcieńszy z włoskich suszonych makaronów o okrągłym przekroju . Kupicie go uformowanego w gniazdka. Gotuje się dosłownie 2-3 minuty i w tym przepisie gotujemy go na koniec – dosłownie 2 minuty, z zegarkiem(...)mocny, surowy zapach. Do rondla wrzucamy skórkę startą z cytryny, kapary. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją po składnikach, dokładnie. Wlewamy bulion wymieszany z pesto, całość szybko i dokładnie mieszamy – sos od razu zacznie gęstnieć! Dodajemy pokrojone karczochy, gotujemy całość razem na małym ogniu , mieszając, około 3 minut. Dopieprzamy mocno i sprawdzamy, czy sosu nie trzeba dosolić. Szybko – bo dosłownie

Karo in the Kitchen
Ratatuja z bobem 169

Składniki:  100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu  papryka  cukinia  1/4 bakłażana  2 pomidory  cebula  4 ząbki czosnku

Moja smaczna kuchnia
Gnocchi 227

Znane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…”  ale może wróćmy do składników.    Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste(...)ciasta turlałam po spodniej-wypukłej powierzchni krajalnicy. Uformowane gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi  z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze

mojewypiekiinietylko
Proste marynaty do ryb i owoców morza 192

Ryby i owoce morza smakują rewelacyjnie z grilla. Korzystanie z marynat pozwala im uzyskać dodatkowy smak. Chrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo uniwersalna

naRuszcie
Makaron z sosem carbonara 227

 Makaron z jajkiem. Zajadałam się nim, kiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę

W kuchni wieczorem
Małe calzone. 252

Calzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego(...)połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto  złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym. Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę

Kulinarny karnet Christophera
Spaghetti pełnoziarniste z indykiem w sosie pomidorowym 148

coś specjalnego. Pogoda za oknem słoneczna, więc pora przenieść się do słonecznej Italii .   Od zawsze fascynowała mnie kuchnia śródziemnomorska. Zarówno grecka, hiszpańska i oczywiście włoska . Każda z nich bazuje na naturalnych składnikach, prostym i w miarę szybkim przygotowaniu. Przyrządzanie takich dań, to dla mnie czysta przyjemność. Myślę, że i Wam zasmakuje dzisiejsza inspiracja i sięgniecie po więcej(...)dolewamy pół szklanki przegotowanej wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min.  W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, tak aby był aldente . Sos wykańczamy pulpą pomidorową i przyprawami do smaku (sól, pieprz, posiekane listki bazylii). Sos mięsno- pomidorowy smażymy na średnim ogniu jeszcze przez ok. 5 min. Powinien się zredukować (zgęstnieć).  Na ugotowany makaron

kulinarnyJa
Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami 182

Składniki:  cukinia  2 papryki czerwone  cebula  ząbek czosnku  1/2 puszki pomidorów pelati Cirio  sól i pieprz do smaku  3

Moja smaczna kuchnia