Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa
Bananowe Polełyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta ostrej papryki - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki
zdrowa vege kuchniawrzątkiem. Dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony szpinak i resztę z buraków, doprawiamy około 2 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami czerwonego octu winnego. Gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
greenscarfkilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing: 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Symfonia Smakówdania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :) Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny sok z 1 pomarańczy 1/4 szklanki oleju 2 ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Symfonia smakowakrótko w wysokiej temperaturze i przy bardzo małej ilości tłuszczu. Dzięki temu w tym daniu wołowina jest miękka a warzywa dla kontrastu są chrupiące ale nie surowe. Smak podkreśla sos sojowy na bazie curry
Milion Smakówsama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej a inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego dania jest taka w sam raz. Troszkę kwaskowa od pomidorów i sosu worcester, odrobinę słodka od miodu, odpowiednio słona od soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki
Smaczna PyzaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba w pysznym sosie słodko – kwaśnym. Zrobiłam ją ostatnio na obiad, bardzo nam posmakowała. Podałam ją z dodatkiem
Marta Gotujeugotować) 4 białe kiełbasy wegańskie cebula koncentrat pomidorowy 500 g przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki) przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, kminek, liście laurowe, sos sojowy Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć (w garnku) aż się zeszkli i lekko przyrumieni, dodać przyprawy, przecier pomidorowy i koncentrat, smażyć około 5 minut. Dodać fasolę i dusić
greenscarfWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak w marynacie z miodu i sosu sojowego, podany z aromatycznym ryżem basmati z dodatkiem kardamonu i orzechów nerkowca. To wspaniałe danie, pełne pysznych smaków. Jestem pewna, że i wam posmakuje. Do mojego przepisu użyłam produktów z sklepu internetowego Cabas.pl . Jest to najsmaczniejszy bazar
Marta Gotujezapiekanki. Wyszło i w pakiecie i całkiem smacznie. Do tego naturalnego bulionu dodałam tylko włoszczyznę, puszkę białej fasoli, 4 ziemniaki, por, pęczek koperku oraz estragon. Do smaku można dodać sos sojowy lub kostkę rosołową. W kuchni nic się nie marnuje i jeszcze smakuje
upichconamają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed
upichconajagodzianka" Od czasu do czasu, gdy mam chęć na żeberka, przygotowuję je właśnie w ten sposób. To smaczne danie najlepiej podawać … Przeczytaj cały artykuł Post Żeberka duszone w sojowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSkładniki: (na 2-4 porcje) 2 duże ogórki długie-szklarniowe, o gładkiej skórce Farsz: miąższ z 2 ogórków szczypta suszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta
KreatywnePinyweekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać w lodówce. Przesmażamy i dolewamy mleczko kokosowe 1/4 szklanki
Wielki apetyt