sos sojowy - 2081 przepisów (strona:88/139)

Grillowana ryba w liściach – starożytny sekret na idealną rybę 169

proszku ½ łyżeczki kminku w proszku 1 łyżka kurkumy w proszku ½ łyżeczki soli 2 łyżki wody 2 łyżki oleju słonecznikowego liście bananowca do owijania ryby do sosu: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chili 2-3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Ryby opłukać i wysuszyć na ręczniku papierowym. Zmieszać imbir, kolendrę, chili, kurkumę i sól z dwoma(...)dokładnie zawinąć liśćmi bananowca i zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadaniem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut. W trakcie grillowania raz obrócić. W międzyczasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Sos podawać z grillowaną rybą. Zobacz więcej ciekawych pomysłów i porad dotyczących grillowania klikając w stronę porady . Grillowana ryba w liściach – starożytny sekret na idealną rybę

naRuszcie
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 156

minut Porcje: 1     Składniki: 1 cukinia, 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku(...)orzechów grubo posiekać,  Pozostałe składniki zmiksować w blenderze, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cukinię posypać posiekanymi orzechami i czerwonym pieprzem. Spaghetti zalać sosem przed zapakowaniem do pracy lub min. 15 minut przed jedzeniem

SzczyptaSmaQ
Kotlety gryczane 160

marchewka  1 pęczek naci z selera ( to zielone)  pęczek natki pietruszki  1 duży ząbek czosnku  1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany   łyżka sosu sojowego  2 jajka olej do smażenia  sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Wbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać(...)usmażyć kotlety. Na koniec dorzucić zieleninę przyprawić przyprawami. . Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety można jeść z sosem jogurtowym, grzybowym natomiast ja poszłam na łatwiznę i zaszalałam z łosiem i serkiem białym. Wyborne

pieprzny smaczek
Mini burgery wieprzowe 197

Polecam! składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików) 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka) 1 łyżka startego imbiru 4 starte ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka sambal oelek garść posiekanej kolendry + parę gałązek do podania sól, pieprz do smaku 8 normalnych  lub 16 małych bułek hamburgerowych(...)Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć na patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego

Stare Gary
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 185

Składniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać(...)imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli

Gaździnka warzy
Argentyńskie krewetki z grillowaną papają 198

oliwek 0,5 szt. sok z limonki 0,25 łyżeczki kolendra 3 ząbki czosnek 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki trawa cytrynowa 0,25 łyżeczki starty imbir 1 łyżeczka sos sojowy 0,5 szt. sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki miód 0,25 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie Wszystkie składniki marynaty, oprócz mąki ziemniaczanej, wymieszać i włożyć do niej(...)usmażyć na patelni. Papaję pokroić w pół księżyce i grillować na  lekko przesmarowanej oliwą patelni. Pozostałą marynatę wlać na patelnię, zredukować. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Sos przecedzić przez sito i podać osobno. Pestki papai są jadalne

Kulinarny karnet Christophera
Krokiety na meksykańską nutę. 203

Krokiety w meksykańskim stylu z guacamole. Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 4 gotowane jajka 1/3 puszki kukurydzy 1/4 opakowania kiełków lucerny. tymianek, ostra papryka, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od przepłukania czerwonej fasoli. W miseczce rozgniatamy ją widelcem, aby powstała masa. Nie rozgniatajcie jej zbyt mocno, bo ważne jest, aby pozostały kawałki fasoli. Farsz będzie lepszy teksturowo(...)Wszystko mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Farsz mamy gotowy. Nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki. Obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z guacamole lub innym sosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę. Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki

vegetanie
Sos barbecue (BBQ) 190

było, że kradnę ;) A dla tych, którym szkoda 4 minut na obejrzenie filmiku, zrobiłam notatkę: Składniki: - 150 g ketchupu - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki musztardy - 2 łyżki sosu sojowego - 1 ostra papryczka (ja użyłam pasty) - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 50 ml wody - łyżka czosnku granulowanego Przygotowanie tego cudeńka jest nad wyraz proste - bierzemy rondelek i dodajemy do niego wszystkie(...)ostrych papryk. Po wlaniu wody włączamy gaz i mieszamy wszystkie składniki. Kiedy się połączą, wsypujemy czosnek, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy tak ze dwie minuty. Gotowy sos wystarczy już tylko ostudzić :) Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza grillowanych i z rożna, ale nie tylko. W sumie to użyłam go raz nawet do kanapki z serem

Kulinarne zapędy Kokosa
Łosoś z piekarnika 559

filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/3 łyżeczki papryki słodkiej  1/3 łyżeczki cynamonu sól i pieprz czarny młotkowany do smaku Przygotowanie: Łososia przekroić na 4 porcje. Składniki marynaty połaczyć(...)blaszce do grilowania, polać pozostałą marynatą. Piec w piekarniku z opcją grill nastawionym na 170 C prze około 20 minut.  Łososia podałam z gotowabtm ryzem ze szczypoirkiem i sosem , który powstał w trakcie pieczenia z marynaty. Życzę smacznego

Gosia gotuje
Zielone spaghetti z suszonymi pomidorami. 154

suszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie, gdy gotuje się makaron, kroimy w kostkę seler(...)Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem pomidorowym i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna propozycja na obiad w 30 min., na pewno będzie Wam smakował. Pozdrawiamy

vegetanie
Kurczak z brokułami po chińsku 595

wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu   Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać(...)dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Kurczak słodko - kwaśny 142

czerwona cebula 2 czerwone papryki 300g kiełków fasoli (dodałam puszkę kiełków fasoli Mung) 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" 150g pokrojonego w plastry kasztana wodnego (pominęłam) Sos: 2 łyżki dżemu morelowego 2 łyżki sosu sojowego 250 ml soku ananasowego 3 łyżki ketchupu 2 -3 łyżeczki octu ryżowego sól pieprz W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy(...)kurczaka kości, ja tego nie zrobiłam i też było ok) i dodajemy kawałki do cebuli i papryki razem z przyprawą "5 smaków". Smażymy około 10 min. często mieszając. Sos. Mieszamy wszystkie podane składniki. Musimy koniecznie go popróbować, aby smak był na pewno słodko kwaśny, wlewamy do kurczaka, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Dusimy około 15min. aż mięso

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 259

kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję. Składniki: - 3 łyżki ketchupu - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki octu - 3 łyżeczki mielonego imbiru - 2 małe ząbki czosnku - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka oleju Jak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie(...)mąki ziemniaczanej, mieszamy, czekamy, aż wszystko ładnie się połączy, następnie dodajemy mąkę, która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować

Kulinarne zapędy Kokosa
Wieprzowina z warzywami 197

marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem(...)oprószyć w mące (inaczej przy jedzeniu będziemy mięć wrażenie, że mięso jest "glutowate"). Na tej samej patelni je podsmażyć (w razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju).  Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec

Gaździnka warzy
Duńskie bułki z parówką 204

pszennej 165 ml mleka 80 g masła 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli sos: 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżki ostrej musztardy 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki kolendry(...)miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek i szerokość 15-20 cm. Podzielić na 6 części po lekkim skosie

Pożeraczka, czyli raz adobrze