sos sojowy - 2081 przepisów (strona:83/139)

Kaczka teriyaki 127

białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej 4 łyżki sezamu Wszystkie

królestwo garów
Wegańske burgery z buraków 212

Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów

Powiedz dietom nie
Kuchnia gruzińska 362

kebab Popularny kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku. Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym z sokiem granatu   Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mleku Cielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie z pieczarkami, posypana papryką, na drugim pieczona w folii

Poezja smaku
BIGOS 30 MINUTOWY 136

szkl.sosu sojowego(mozna pominąć) olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy mięsko w sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy. Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy na tarce o duzych oczkach,pora kroimy w cienkie półplasterki,a nózkę brokuła w cienkie paseczki.Dorzucamy do mięsa.Podlewamy szklanką wody.Duzimy ok.20 minut pod przykryciem. Podajemy

Z Majeczką w kuchni
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 345

kluski, ponieważ ziemniaki będą już gotowe. Kiedy sos będzie gotowy, Wy będziecie już na finiszu w produkcji klusek. Pod koniec sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy soli (lub sosu sojowego) i pieprzu. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki, posiekajcie ją i dorzućcie do całości, a ciekawie odświeży smak sosu. 5. KLUSKI ŚLĄSKIE: UWAGA! W naszym przepisie nie ma jajek, ponieważ

Nerds Kitchen
Paprykowy kurczak 375

duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka słodka, papryka ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa do marynaty     Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze części i marynujemy w sosie i przyprawach przez godzinę. Po tym czasie, cebulę kroimy

Czerwona Porzeczka
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 298

niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem     Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa około ½ szklanki suszonej żurawiny 2 oscypki olej do smażenia Marynata: pieprz 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka

Mania Gotowania
Kurczak z noodlami w sosie slodko - kwasnym 273

zaprosic na kurczaka z noodlami w sosie slodko - kwasnym Sos: ok 200 ml wody, zagotowac dodac 6 lyzek ryzowego ocyu, 4-5 lyzek brazowego cukru, 3 lyzki ciemnego sojowego sosu, 4 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 sprasowane zabki czosnku, 1 lyzeczka startego swiezego imbiru, sol do smaku. Zagotowac. Do pol szkl wody dodac 2-lyzki maki ziemniaczanej. Dodac do sosu zagotowac

Smaki Edyty
Zielone curry z kurczakiem 207

papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne(...)cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem 261

chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone(...)cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego

Tajskie smaki
Dressing egzotyczny. 122

mandarynki 1 łyżka oleju sezamowego  1 ząbek czosnku obrany i wyciśnięty  1 cm obranego i startego świeżego imbiru  1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie sosu sojowego) Przygotowanie tego dressingu jest banalnie proste, na samym początku starannie wymieszaj sok z owoców, następnie dodaj czosnek, imbir, oraz sos.  Wymieszaj wszystko razem a następnie cały czas mieszając powoli dodawaj olej

Wspólne smaki
Makaron soba z kurczakiem w sosie pomarańczowym 252

tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele, pozostałe smażenie zajmuje jakieś 10 minut. Chciałabym mieć takie wyczucie dalekowschodnich smaków, żebym sama potrafiła żonglować sosem sojowym, ostrygowym, winem ryżowym i odrobiną miodu dla uzyskania nieziemskich smaków, ale chwilowo zdaję się jeszcze na cudze sprawdzone receptury. Sos z postu o perliczce to pomysł Jamiego Olivera

W kuchni wieczorem
Zielone curry z kurczakiem 233

chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek(...)cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak

My Culinary Art
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 190

Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy

IMPRESJA SMAKU
Szybka sałatka pekińska z fetą 354

również jako lekka kolacja.  Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej  opakowanie sera feta 1/2 szklanki orzechów włoskich Sos: 2 łyżki musztardy stołowej  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie) sól pieprz  1. Sałatę pekińską wraz z białymi częściami liści drobno kroimy, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. 2. Składniki

Apetyczna babeczka
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 187

bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) - filet z indyka – 300 g - olej Kujawski Smakowy – 50 ml - miód – 1 łyżka - sos sojowy – 1 łyżeczka - kolorowy pieprz – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - papryka słodka – 1 szczypta - mąka kukurydziana – 1 łyżeczka - letnia woda – 1 łyżka SOS : - cebula

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 374

będzie z pewnością podstawą dania jakie podam na swój rodzinny obiadek. Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa Marynata: pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka

Mania Gotowania