300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty(...)Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gotowego kurczaka podajemy na makaronie - całość posypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjeryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie: Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb. Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki. Podsmażamy(...)patelni z niewielką ilością oliwy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ósemki, następnie dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut
Czerwona PorzeczkaSchab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy na środku i wydrążamy w nim otwór
Sajkofanka smakujajka - 4 żółtka - ¾ szklanki kaszy manny - 125g wędzonego boczku - 2 łyżki smalcu - 2 duże cebule - mała główka czosnku - suszone pomidory (u mnie w oleju) - 110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika(...)dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę z boczkiem i ponownie dokładnie
mojewypiekiinietylkorazem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność). Składniki: 5 średnich udek z kurczaka 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić) 2 łyżki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka chili(...)łyżki mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 5 łyżek sosu sojowego 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec
Kuchcik gotujekawałki 1 szklanka otrębów lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, wybieraj te, które nie są nim zanieczyszczone) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (lub do pasztetów) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka kozieradki kilka listków(...)laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obierz, pokrój na nieduże kawałki i przysmaż na oliwie. Dodaj sosu sojowego i przypraw pieprzem, a następnie odstaw. W międzyczasie obierz selera i zetrzyj go na tartce na średnich oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj
Food Squarebardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :) Składniki - duża kapusta pekińska - duża cebula - 2 łyżki masła - pół dużego pęczka koperku ( opcjonalnie suszony ) - majeranek,kminek mielony, czosnek mielony, lubczyk suszony, sos sojowy Wykonanie Cebule kroje w półplasterki, kapustę szatkuję troszkę grubiej niż na surówkę. Na głebokiej i wysokiej patelni podgrzewam 2 łyżki masła, dodaje cebulkę, jak się zeszkli dodaje poszatkowana kapustę(...)pekińską. Całość podlewam odrobina gorącej przegotowanej wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 100 g kaszy gryczanej kilka różyczek brokuła opakowanie pestek z dyni pół czerwonej papryki pęczek natki pietruszki kilka suszonych pomidorów sól kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Umytą paprykę i pomidory pokroić w mniejszą kostkę. Różyczki brokuła włożyć do osolonego wrzątku i gotować na mocnym ogniu 4 min. Odcedzić i przelać zimną wodą(...)będą chrupiące i nie stracą koloru). W misce wymieszać posiekaną natkę, kaszę, paprykę, pomidory i brokuła. Dodać pestki z dyni (według uznania) skropić kilkoma kroplami sosu sojowego i gotowe... Do popicia proponuję kefir lub maślankę.... Smacznego
Gaździnka warzyłyżeczką płaską soli -mąka pełnoziarnista pszenna -kawałek wołowiny, u mnie zrazowe -sól, pieprz, tymianek -papryka żółta i czerwona -8 dużych pieczarek -czosnek dwa ząbki -szalotka pokrojona w plastry -sos sojowy -rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk -dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej Mięso kroimy w kostkę na 2 cm kawałki, pieprzymy, solimy i obtaczamy w mące. W garnku na maśle klarowanym szklimy szalotkę(...)dorzucamy czosnek. Po kliku minutach wrzucamy mięso i podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego. Podsmażamy kilka minut i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego
BaRepaslekką sałatę. O ile częściej jadam ją na kolację, o tyle wersja obiadowa często wzbogacona jest mięsem. Tym raz pojawiło się białko w postaci piersi kurczaka marynowanych w sosie sojowym z oliwą oraz miodem. Całość okrasiłam gruszką oraz orzechami nerkowca, które świetnie skomponowały się nie tylko z sałatą i rukolą, ale także owocem. Lekki obiad przywiódł mi choć na chwilę(...)filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu sól, pieprz do smaku Marynata: 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - jak zrobić? Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przygotować marynatę, zanurzyć w niej flet, obracając
Moje QulinariaSkładniki: 250g makarony soba 2 garście jarmużu 1 marchewka olej z ziarna sezamu sos sojowy ocet jabłkowy sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę obrać i pokroić ją w długie cienkie paski (ja zrobiłam to za pomocą(...)dente dorzucić jarmuż. Makaron ugotować według przygotowania, które jest na opakowaniu. Do dużej miski włożyć odcedzony (nie przepłukiwać go zimną wodą) makaron, marchewkę i jarmuż. Posolić, popieprzyć. Dodać odrobinę sosu sojowego, octu jabłkowego i oleju z ziaren sezamu ( płynne składniki dodawałam na oko, nie za dużo). Dokładnie wymieszać
Amatorka kuchennaświeżej kolendry i sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki: 1/2 opakowania Newelli klasycznej 1 mały bakłażan 10 g grzybów mun 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki kurkumy malutki kawałeczek chili 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka soku z limonki sól Przygotowanie: Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez(...)minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2 cm). Na patelni
Oryginalny smakświeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki 400 ml mleczka kokosowego 20 - 30 g roślinnego smalczyku Smakowita pajda 2 łyżki mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Wykonanie: Mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego pieprz cayenne, 2 rozgniecione ząbki czosnku, szczyptę cynamonu, 1 posiekaną papryczkę chili i mąkę ziemniaczaną(...)wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni smalec roślinny, dodajemy do nich starty na tarce imbir i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i mleczko kokosowe, sos sojowy i obsmażone pulpety. Wszystko gotujemy razem około 15 minut. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarne frajda !", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent
Kulinarne przygody Gatitywyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty dla kontrastu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą pierś kroję w poprzek (po grubości(...)możliwości równe części. Każdą z nich lekko rozbijam - tak by lepiej chłonęła przyprawy. Nie robimy cienkich kotletów - bo wyjdą suche. Powstałe połówki nacieram solą i posypuję pieprzem. Skrapiam sosem sojowym i oliwą. Wcieram w mięso musztardę francuską. Na koniec posypuję płatkami chili, odrobiną szafranu i suszonej mięty. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Patelnię grillową rozgrzewam. Kładę
Kuchnia po mojemuprzypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku. Składniki: 200 g suchej fasoli czarnej 2 garście orzechów włoskich 1/2 cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie, co się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę(...)czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać odrobinę przegotowanej wody lub oliwy z oliwek. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Poniższa pasta najlepiej smakuje, gdy na sam wierzch kanapki położymy rukolę bądź świeże kiełki. Pomysł na przepis z bloga zdrowe-odzywianie-przepisy
Ugotować