sos sojowy - 2081 przepisów (strona:21/139)

Pieczone żeberka 191

Składniki na 2 porcje. Składniki: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym(...)oliwie, na której smażyły się żeberka, smażymy drobno posiekaną cebulę na złoto. Po usmażeniu cebuli, przekładamy ją na żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy go na żeberka. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 110-130 minut

Emcia Pichci
Polskie warzywa w orientalnej odsłonie. 395

firmą Iglotex.  Do wyboru miałam różne rodzaje warzyw na patelnię, po polsku były najbliższe mojemu sercu ;).  Wyborne warzywa, smażone w pysznej chrupkiej tempurze z piwem. Podawane z sosem sojowym, słodkim chili czy teriyaki popieszczą Wasze kubki smakowe tak, jak moje i mojej rodziny.  Polecam i gorąco zachęcam do głosowania na mój przepis, a zostawiając komentarz uzasadniający swój(...)wspólnej zabawy i proszę o głosowe wsparcie ;) Składniki: opakowanie warzyw na patelnię IGLOTEX po polsku   75 g mąki kukurydzianej 75 g mąki pszennej ¾ szklanki  zimnego piwa sos sojowy sos teriyaki sos słodkie chili  olej do smażenia  Wykonanie: Warzywa rozmrażamy. Mąki łączymy  ze sobą i wlewamy zimne piwo, mieszamy dokładnie i wstawiamy na chwilę do lodówki

Malinowe Pocałunki
Sushi! 224

zdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi sos sojowy do maczania marynowany imbir gumowe rękawiczki bardzo ostry nóż zwilżona szmatka, do przecierania noża odrobina majonezu do posmarowania rękawiczek* Stanowisko, przy którym będziemy przygotowywać sushi, musi być baaardzo czyste(...)dole (dzięki temu unikniemy rozklejania). Taki rulon, w zależności od upodobań, kroimy na 6 lub 8 kawałków bardzo ostrym nożem, przy jak najmniejszej ilości ruchów. Zajadamy maczając w sosie sojowym i przegryzając imbirem dla oczyszczenia kubków smakowych :) *dzięki temu ryż nie klei się do rękawiczek Jeżeli chcemy przygotować California Maki , czyli sushi z ryżem na wierzchu, postępujemy trochę inaczej

My Culinary Art
SUSHI 185

róbmy wielkiego hallo... Jesli chodzi o koszt przyrządzenia sushi to na początek trzeba troszkę wydać. Ale dobra wiadomość jest taka, że większość produktów zostanie nam na kolejne razy:)) Naprzykład sos sojowy, ocet ryżowy czy wasabi. Ryż, prasowane algi, czyli nori i składniki nadzienia dokupować możemy na bieżąco. Ja najczęściej w te ostatnie (ryż i algi) zaopatruję się na Allegro(...)gdzie to mam. A teraz przejdźmy do rzeczy. Aha! I jeszcze jedno: Bardzo polecam! SKŁADNIKI I PRZYBORY DO SUSHI: 500 g rużu do sushi 1 opakowanie nori - prasowane algi sos sojowy (dobrej jakości, np. kikkoman) ocet ryżowy wasabi - bardzo ostry chrzan w kolorze zielonym, dostępny w tubce lub do rozrobienia z wodą w proszku marynowany imbir mata bambusowa do rolowania

Słodko-Słony Świat Ilony
Kaczka stir fry z kapustą pak choi 257

kroimy w równe kawałki. Odkładamy osobno, do dwóch osobnych misek (tak samo postępujemy w wypadku użycia kapusty pekińskiej jeśli nie macie pak choi).   Skrobię mieszamy z zimną wodą, sosem sojowym, sosem ostrygowym, lekko solimy i mocno pieprzymy. Odstawiamy na bok. Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy. Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu – najczęściej to krótkie gotowanie lub tylko(...)zgęstnienia sosu, 4-5 minut. Od razu podajemy, posypane grubym szczypiorem i podprażonym sezamem. SKŁADNIKI na DWIE PORCJE 1 duża pierś kaczki – 250- 300g (lub dwie mniejsze po 130-150g każda) 300-400g kapusty pak choi (jeśli brak – można użyć pekińskiej) 2 średnie ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Karo in the Kitchen
Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 218

pyszne grillowane danie, wystarczy wykorzystać grill elektryczny. Często przygotowuje grillowany schab z różnymi dodatkami. Ostatnio był to grillowany schab z rozmarynem. Tym razem zamarynowałam go na ostro z oliwą, sosem sojowym i sosem piri piri, no i posypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów(...)małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla lub schab grillowany z pietruszką. Marynujemy plastry schabu mieszanką oliwy, sosu sojowego i sosu piri piri z dodatkiem natki pietruszki. Na każdym plastrze pomidora układamy świeży rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Ostatnio mój sprzęt AGD powiększył

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spring rolls 134

ryżowego) 1 kalarepa 1 marchew 1 awokado kostka wędzonego tofu (200 g) 150 g kiełków z fasoli mung garść lubczyku lub pietruszki zielonej Marynata do tofu: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, otarty kawałeczek drobno posiekanej papryczki chili Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry i zalać marynatą(...)makaron). Zwinąć płat papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami. Sos limonkowo-sojowy na bazie sake: sok z 1 limonki 3 łyżki sosu sojowego 75 ml sake 1 ząbek czosnku, otarty łyżeczka startego imbiru 2 łyżki cukru muscovado Wszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować przez 10 minut. Następnie odsączyć przez sitko

Food Square
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 173

wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne w Polsce. Od tego momentu nie wychodzę z kuchni tylko kombinuje nowe dania. Ogólnie w  kuchni orientalnej główną podstawą sosów jest sos rybny, sojowy i ostrygowy. Warto się w nie zaopatrzyć, jeśli chcemy zacząć przygodę  z tą kuchnią :) Zawsze zastanawiałam się dlaczego w kuchni chińskiej każdą potrawę posypują szczypiorkiem i cebulką dymką(...)włóż do zamrażalnika na 30-40 min i pokrój w bardzo cienkie plastry) olej z orzeszków ziemnych do smarzenia Sosy: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego( ja gotowałam zwykły sos sojowy z 3 łyżeczkami cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego. PRZYGOTOWANIE: Najpierw kroimy mięso na grube kawałki i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 min. Następnie wyjmujemy

Zainspiruj się kuchnią
Makaron z warzywami i tofu 196

cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy ser tofu pokrojony w kostkę. Doprawiamy chilli, sosem rybnym i sojowym, który jak wiecie jest słony, dzięki czemu

Taste Of My Day
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 199

tutaj;) Porcja dla 2 osób: 100 g makaronu ryżowego 400 g piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka

kuchcikownia
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 299

tutaj;) Porcja dla 2 osób: 100 g makaronu ryżowego 400 g piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka

kuchcikownia
D... dzikie warzywa! 174

marchewka 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonek (brokuły + kalafior) 1/2 puszki zielonej fasolki 1/2 jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy sól, pieprz, przyprawa curry, papryka ostra/słodka, sos sojowy jasny, 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek z cebulą. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.  Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wszystkie warzywa(...)puszki. Zmniejszamy ogień. Warzywa skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Mieszamy. W słoiczku łączymy: jogurt, 2 łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki ostrej i słodkiej. Potrząsamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy. Na koniec dodajemy trochę ketchupu. Ja użyłam makaronu penne, ale można go zastąpić ryżem lub nawet bagietką, a co! :) Połączenie ekstremalne, ale ja lubię tak czasem zaszaleć, tym bardziej

Kitchens Alphabet
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 142

mała marchewka * 1/2 średniej pietruszki * 1 cebulka szalotka * 1/2 małej żółtej papryki * 2 łyżki groszku mrożonego * 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej * 2 cm kawałek imbiru * 1 ząbek czosnku * sos sojowy * pikantny sos chili * gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja) * olej sezamowy * sezam biały i czarny * 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana)  * olej rzepakowy Sposób(...)mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć. Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki sosu chili, 1 łyżeczkę przyprawy azjatyckiej i gotować na delikatnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie odcedzić grzyby shitake, umyć i pokroić w paski, dodać

Mix smaku