przygotowania. Moim zdaniem jak na sałatkę wygląda bardzo efektownie. Pozwoli zaskoczyć gości, gdyż na pierwszy rzut oka może być pomylona z ciastem. SKŁADNIKI: 24 krakersy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek korniszon 60 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu posiekany szczypiorek sól pieprz papryka mielona A jak to zrobić(...)drobnych oczkach tarki, wymieszać z pozostałym majonezem i doprawić szczyptą pieprzu. Żółtka rozdrobnić widelcem. Na desce ułożyć dwa rzędy krakersów po 4 sztuki. Wyłożyć na nie masę serową i równomiernie rozprowadzić. Przykryć całość warstwą krakersów. Rozprowadzić na nich masę tuńczykową. Ułożyć ponownie warstwę krakersów. Wierzch posmarować masą z białek. Całość oprószyć żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną sałatkę wstawić
Kuchnia w opałachBurakowych poczynań ciąg dalszy. Inspiracją do tej przystawki była lektura TEJ strony. W oryginalnym przepisie wystąpiła mozzarella, ja uznałam, że lepsze będą polskie konotacje serowe i użyłam niewędzonego oscypka. Jeśli macie możliwość kupienia białego oscypka, zróbcie sobie koniecznie to "caprese". Smakuje fantastycznie! Chciałam tylko spróbować po zrobieniu zdjęć i po prostu(...)majeranku i ziół prowansalskich sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony) skórka otarta z cytryny koperek i kremowy ocet balsamiczny do dekoracji 1 . Zrobić sos: wymieszać w kubeczku ocet winny, cukier, sól i zioła aż do rozpuszczenia, potem połączyć z oliwą. 2 . Buraka obrać, pociąć na cienkie plastry, ser także pociąć na plastry tej samej
Kuchnia Prezydentowejbyłam wtedy taaaka głodna?... Przedstawiam przepis na sernik, który upiekłam niedawno. Kremowy z kwaskowatym musem malinowym. Pyszny! Spróbujecie? Sernik dyniowy z musem malinowym Spód: 300g herbatników 180g masła Masa serowa: 1kg sera 6 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka dyniowego puree szklanka cukru Mus malinowy: 200g malin +opcjonalnie cukier do smaku Masło roztopić. Herbatniki zmielić na piasek i wymieszać dokładnie(...)będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam
Zapiski Młodej ŻonyKiedy przyszykowałyśmy wszystko w kuchni, poszłyśmy na salę, gdzie mieszałyśmy sosy na oczach gospodyń. Poczułam się jak Makłowicz w żeńskiej wersji. A sosy wyszły przepyszne! Domowy ketchup Grażynki, sos tzatziki z miętą, czosnkowy oraz pyszna i ostrra salsa Karoliny. Oraz pyszne leczo. Wszystko idealnie współgrało! leczo. Spotkanie było na wysokim poziomie! Pomimo niewielkiego zorientowania pań w blogosferze, aktywnie(...)dobro wsi i dąży prężnie do jej rozwoju. Co widać i słychać na każdym kroku! Zapraszam więc, w imieniu pani Sołtys do odwiedzenia cichego i spokojnego Wargowa. krajanka dyniowo-serowa Eweliny. wiśnióweczka od Grażynki oraz muffinka Kasi. Dziękuję Grażynce za zaproszenie, a także pozostałym dziewczynom. Atmosfera była przednia, bawiłam się rewelacyjnie! Oby więcej takich spotkań. To się nazywa integracja
W kuchni Karmel-itkisernik. Jest pyszny, bardzo kremowy i delikatnie cytrynowy. Sam w sobie może nie wygląda bardzo "efektownie", dlatego warto posypać go kandyzowaną skórką z cytryny czy pomarańczy lub podać z sosem owocowym, czekoladowym itp. Użyłam ciastek digestive pewnej znanej firmy i choć niby takie zdrowe, bo pełnoziarniste, a niestety zawierają wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy. Zazwyczaj wybieram produkty, które go nie zawierają(...)Pamiętajcie, że używam szklanek o pojemności 200 ml ;) Składniki na spód: - 1,5 szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa: - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej) - 1/4 laski wanilii (ziarenka) - 4 duże jajka w temp. pokojowej
Kraina Tysiąca SmakówCzas czytania: 2 min Dania takie jak curry z krewetkami szczególnie lubię, kiedy na zewnątrz są już typowo letnie temperatury. Zupełnie nie mam wtedy ochoty na
SprawdzonaKuchnia.plPyszne serowo-dyniowe kluseczki z nutą cynamonu podane z obłędnymi śliwkami podsmażonymi w miodzie z cynamonem. Niebo w gębie a takie proste :) Polecam! opakowanie serka śmietankowego
Mienta blogsoli i 2 szczypty pieprzu, wszystko jeszcze raz zmiksuj na gładką masę. Łososia pokrój na kawałki o wielkości 1,5 cm x 1,5 cm i wymieszaj z masą serową. Wypełnij farszem ciepłe naleśniki i wcinaj na zdrowie Składniki 120 g białego sera – najlepiej naturalny, homogenizowany bez cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 100 g łososia wędzonego świeżo zmielony czarny(...)miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 szczyptę soli i 2 szczypty czarnego pieprzu. Szpinak, ogórek, cebulę i koperek wymieszaj razem z sosem i wcinaj na zdrowie Składniki 3 garście świeżych liści szpinaku 1 długi ogórek 1 cebula cukrowa 1/2 pęczka koperku sól, czarny pieprz 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny Jeśli spodobał Ci się
Eat me! Fit me!Lekkie i puszyste serowe placuszki podobne do amerykańskich pancakes. Przepis Nigelli Lawson. Składniki na około 20 sztuk: 250 g sera ricotta 125 ml mleka 2 jaja 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych 250 g truskawek Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko(...)przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć niewielkie placuszki przez około minutę z każdej strony. Podawać z truskawkami i ulubionym sosem lub syropem
wyzwania kuchenneZawsze uwielbiałam naleśniki z nadzieniem w wersji wytrawnej, a że dawno nie robiłam, to postanowiłam, że będą na obiad. Bardzo lubię wersję w greckim stylu z
Passions hobbies lifeCzas czytania: 2 min Od niedawna jestem właścicielką maleńkiej gofrownicy i gofry stały się niemal daniem podstawowym w naszym domu 🙂 Goframi z tego przepisu z pewnością
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Koreańskie gofry z łososiem , czyli obiad w wersji fit. Gofry są wspaniałe również na śniadanie albo popołudniowa przekąska. Placki czy też klasyczne
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta, znaczy „gotowana śmietana” jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest
SprawdzonaKuchnia.plwodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. 5) Nie przestając miksować na wolnych obrotach, żelatynę powoli, cienkim strumieniem dolewać do całości. 6) Przygotowaną masę serową nałożyć do słoiczków z ciasteczkowym spodem i odstawić do lodówki, do stężenia (deserki najlepiej przygotować wieczorem, dzień wcześniej). 7) Przygotować solony karmel: na ciężkiej patelni (u mnie o średnicy(...)koloru (w tym czasie nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę i energicznie wymieszać. Doprawić solą. 8) Gotowe serniczki tuż przed podaniem polać sosem karmelowym i udekorować pistacjami. Nie przechowywać serniczków razem z karmelem w lodówce, ponieważ karmel będzie zbyt twardy. Można przechowywać w lodówce sam sos, ale wyjąć przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby
Fitsweet.mewodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. 5) Nie przestając miksować na wolnych obrotach, żelatynę powoli, cienkim strumieniem dolewać do całości. 6) Przygotowaną masę serową nałożyć do słoiczków z ciasteczkowym spodem i odstawić do lodówki, do stężenia (deserki najlepiej przygotować wieczorem, dzień wcześniej). 7) Przygotować solony karmel: na ciężkiej patelni (u mnie o średnicy(...)koloru (w tym czasie nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę i energicznie wymieszać. Doprawić solą. 8) Gotowe serniczki tuż przed podaniem polać sosem karmelowym i udekorować pistacjami. Nie przechowywać serniczków razem z karmelem w lodówce, ponieważ karmel będzie zbyt twardy. Można przechowywać w lodówce sam sos, ale wyjąć przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby
Fitsweet.me