Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. Zachęcam do przygotowania! Składniki na porcję dla 6 osób: około 1 kg miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść
Ugotowaćmięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie
Kuchnia MagdaLenypodsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego doprawiamy ulubionymi ziołami (u mnie bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około 30 minut (w między czasie obracamy rolady). W razie potrzeby zagęścić sos mąką. Podajemy z kluskami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenieporcję: 50g makaronu - ważony "suchy", przed gotowaniem 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - wraz z wodą z puszki 1/2 średniej cebuli 1 średni pomidor - u mnie malinowy 1/2 małej młodej cukinii - zużyłam kawałek ok 10cm długości 1/2 średniej zielonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - płaskie 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Grunt to przepis!ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać
Wołowina od rekinamasło i całość mieszamy tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawiamy owocem pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego
Życie zamknięte w smakuzbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia
Corner With Recipesprzygotowaną cukinię używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, poszatkować, posolić
Tradycyjna Kuchniaczosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką
Kuchenne aromatyminut. W osobnej misce umieszczamy zawartość puszek z pomidorami, koncentrat pomidorowy, posiekana cebulę i natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek. Do szklanki nalewamy wywar w którym gotowaliśmy pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość szklanki przelewamy do miski z sosem. Z pulpetów odlewamy wywar i zalewamy je sosem
ClauditteMissCookingmięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona i zielona papryka, 1/2 pora, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, sól, pieprz, ostra papryka
Z miłości do słodkoścismaków na jednym talerzu. WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA /pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku ;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju ryżowego łyżeczka ostrej papryki
W kuchni Karmel-itkijeszcze inny sposób, który po polsku nazywałby się pierogi za...ne sosem , ale, że chcemy go lepiej sprzedać, a do tego wymagany jest odpowiedni marketing, nazwiemy to tak, jakby nazwali to mistrzowie marketingu, którzy nawet śmieciowe jedzenie potrafią wcisnąć jako gourmet :) Składniki: - wczorajsze pierogi - byle nie owocowe - przecier pomidorowy Wykonanie: Pierogi umieszczamy w naczyniu i zalewamy przecierem pomidorowym. Możemy dodać
Kryzysowa Książka Kucharskaogień i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką i wino, wymieszaj i pogotuj około 10 minut, dodaj sól i pieprz cayenne. Dodaj wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje wyłącz gulasz. Fasolę i soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed podaniem, pogotuj chwilę
Pasje Jolkisiup zrobione. Składniki na sos: oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe czosnek - 4 ząbki woda - 200 ml sól do smaku pieprz biały ziołowy szczypta do smaku oregano na oko tak z łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone(...)pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok 3 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą .Makaron dodajemy do naszego sosu i przykrywamy pokrywką, makaron spokojnie dojdzie do siebie przez jakieś 15 minut. Krok 4 Gotowe spaghetti przekładamy na talerz .Ogórki kiszone kroimy drobno i posypujemy na około naszego dania, podajemy gorące
Różowa kuchniazimę. O smaku sałatki decyduje tak naprawdę pulpa pomidorowa, więc warto do niej wybrać smaczne i dojrzałe owoce. W sałatce nie ma octu, by zimą było coś łagodniejszego w smaku do szybko przygotowywanego obiadu. Jeśli podczas zalewania warzyw zostanie trochę pulpy, można ją zawekować, by mieć zimą gotowy sos do makaronu lub zapiekanek. W warzywniku dojrzewają kolejne warzywa, więc wkrótce(...)pojawi się kolejny przepis na warzywny przetwór, prawdopodobnie będzie nim sos z kawałkami warzyw 😉 Składniki (na 8 słoików 350 ml): 2 kg ogórków 60 dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 2 kg pomidorów słodkie jabłko mała papryka (u mnie biała) łyżka soli łyżka cukru łyżeczka ostrej papryki ząbek czosnku na słoik Odkroić końcówki ogórków, a resztę pokroić na plastry
Weekendy w domu i ogrodzieprzeterminowany sos z puszki możecie pominąć ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 619 kcal | 31 g białka | 67 g węglowodanów | 25 g tłuszczu BOLOGNESE Z SAPIENZY HITMAN makaron z sosem mięsnym na winie 30 min 2 h (duszenie) 26 zł 5 porcji łatwe POTRZEBUJESZ głęboka patelnia garnek durszlak tarka Składniki Koszt mielona wołowina (500g) 10 zł pancetta lub boczek lekko(...)200g) 0,40 zł marchewka – 1 duża (70g) 0,20zł seler naciowy – 2 łodygi (90g) 1 zł pomidory w puszce – 1 szt. 1,80 zł koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (20g) 0,20 zł wino czerwone (lub białe) wytrawne – 1 szkl. (250ml) 4,50 zł mleko 3,2%- 3/4 szkl
Nerds Kitchenpotrawy. PS. Generalnie sos boloński podaje się z makaronem wstążki, stąd nazwa spaghetti alla bolognese. Spaghetti alla bolognese (porcja dla 4 osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól(...)przez sitko do garnka z mięsem. Jeśli chodzi o pomidory z puszki, wystarczy je po prostu przecisnąć przez sitko dolewając bulion. Dodać czosnek i przyprawić, można też wrzucić oliwki. Sos powinien długo stać na leciutkim gazie, jak pisałam wyżej najlepiej 2-3 godziny, żeby się dobrze przegryzł. Makaron wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli, należy robić to powoli, żeby
Przepysznik - BLW i nie tylkojego przygotowanie (klasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru(...)solą i pieprzem. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz ketchup i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trafiły się nam dość kwaśne pomidory wówczas możemy dodać trochę cukru do smaku. Sos gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż zacznie gęstnieć. Sos boloński podajemy z ugotowanym al dente makronem. Na koniec posypujemy danie startym parmezanem. Smacznego
MyCookBook.plłyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oleju SOS: 1 łyżka roztopionego masła 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru nasionka z 1 strąku kardamonu 1 goździk 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie) 2 obrane pomidory 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła(...)lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni, a płyn prawie w całości odparuje. Odstawiamy. 3. Zaczynamy przygotowywać sos. Pomidory wraz z koncentratem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Czosnek i imbir drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy roztopione masło, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy około minutę. Dodajemy
Tajskie smakiKolejny przepis wg. Gennaro Contaldo. Doskonałe, sycące, jednogarnkowe danie. Proste i szybkie w przygotowaniu – około godziny całej roboty. Z podanych ilości warzyw, spokojnie starczy sosu na 4 osoby, czyli 4 podudzia z kurczaka. W razie potrzeb, trzeba zmieniać proporcje. Składniki: podudzia z kurczaka – po jednym na dorosłą osobę 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pomidorków koktajlowych(...)naciowego kawałek tłustego boczku, albo słoniny 1 strączek chili 1 ziemniak 1 kieliszek białego wina zielony groszek – 1 puszka, albo odpowiednia ilość świeżego lub mrożonego 3 łyżeczki przecieru pomidorowego bulion z kurczaka 3 gałązki rozmarynu Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na połówki, pozostałe warzywa w grubą kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub słoniną
stajnia gołębie od kuchnipomidorowego, 2-3 łyżki wod y. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, szklę na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli wraz z posiekaną ostrą papryczką. Chwilę gotuję na małym ogniu z dodatkiem przypraw, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, jeszcze przez chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam sos
JejKuchniapomysłów jest masa na sosy do makaronów) to wypróbujcie połączenie pomidorów z ziołami, puszystym serkiem śmietankowym i porem. Składniki (na 4 porcje): 500 g makaronu spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie pomidory 1 duża cebula 6 pieczarek 1/3 z dużego pora łyżka serka śmietankowego - użyłam puszystego serka Turek łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy wedle uznania do smaku(...)zmiękną dodaj 2 puszki pomidorów, serek i koncentrat, wymieszaj, dopraw do smaku. 4. Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu. 5. Ugotowany makaron odcedź i połącz z sosem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimieszamy z kaszą jaglaną, siemieniem lnianym, natką z pietruszki, posiekanym porem., przecierem pomidorowym i przyprawami. Faszerujemy masą liście kapusty. Na dnie garnka układamy pokrojone w ósemki pomidory i 1 cebulę, posypujemy koperkiem. Podlewamy wodą i układamy gołąbki. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Następnie razem z sosem zapiekamy około 40 minut w temparaturze 200 stopni
Cytryna&Co.Otrzymałam mały słoiczek na wypróbowanie i jestem pod wrażeniem. Bardzo dobry sos do pizzy,parówek itp. Pyszny ,szczerze polecam:) Składniki 1,5 kg cukini 0,5 kg cebuli sól 0,4 kg cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2 koncentraty pomidorowe (PUDLISZKI są najlepsze ) 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szkl octu 10% … Czytaj dalej
gotuj ze mnąfasolkę i duś kilka minut aż będzie prawie miękka, wtedy dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolkę. Duś aż zgęstnieje, czyli z pomidorów odparuje nadmiar wody. Wymieszaj z ugotowanym ryżem i duś ok. 3 minut. Możesz także podawać oddzielnie tj. obok sos i ryż. Wykładać do miseczek. Możesz podać z obranym i pokrojonym awokado. Smacznego
Fabryka pomysłówszynki, duża łyżka przecieru pomidorowego, suszona bazylia, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie smakujemy przecierem pomidorowym, posypujemy trochę bazylią, startym serem i kładziemy plastry szynki. Zawijamy wzdłuż długiej krawędzi. Kroimy na kawałki ok 1,5-2cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20minut w temp.200 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym
Lena GotujeDodajemy mięso i całość mieszamy. Gotowe mięso doprawiamy. Do przyprawionego mięsa dodajemy passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory w puszce. Całość gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Podajemy z ugotowanym makaronem i opcjonalnie posypujemy suszoną bazylią. Jeśli nie przelalibyśmy makaronu zimną wodą, nie zatrzymalibyśmy proces gotowania, a sos w połączeniu z makaronem po dłuższej chwili wsiąkłby cały w makaron :) Smacznego
Klasyka Gotowaniazostawało. Stąd taki dobór składników. Składniki: - makaron - soczewica - ryż - cebula - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Makaron, ryż i soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy wszystkie te składniki będą gotowe to mieszamy je razem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy koncentrat i chwilę dusimy. Tak przygotowanym sosem polewamy położone na talerz ryż, soczewicę i makaron
Kryzysowa Książka KucharskaPrzygotowanie Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową. W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą
R'n'G KitchenWykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilkę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. *aby zagęścić powstały sos możemy dodać odrobinę siemienia lnianego (zmielonego) *kiełbaskę możemy pominąć lub zastąpić np. filetem
Tradycyjna Kuchniasiebie pasują. Delikatne w smaku owoce morza z aromatycznym i intensywnym sosem to jest to. Podawałam z makaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych
zadanie-gotowanieNaleśnikowa pizza pięknie wyrośnie :) Po wyjęciu posmarować sosem i udekorować rukolą. Sos do pizzy: (na upieczoną pizzę) 1/2 krojonych pomidorów 1/2 drobno posiekanej cebuli lub szalotki 1/2 opakowania ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz szczypta cukru 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego Pomidory zmiksować. Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. SMACZNEGO ! ! ! Poniżej przepis na pizzę drożdżową
Jemy Pijemyczosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się fasoli. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką w proszku, kminkiem i majerankiem. Pogotowałam jeszcze kilkanaście minut, aż smaki się połączyły, a sos trochę zgęstniał. Nie zagęszczałam sosu, bo zawsze gotuję fasolkę dzień wcześniej, a przez
Kuchenne zapiski Edytywołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso. Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień aby sos nabrał gęstości. W następnym kroku bierzemy naczynie żaroodporne i wkładamy mięso
Smaki Brazyliiząbki czosnku, pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą cukru. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy koncentrat. Będzie mi bardzo przyjemnie, gdy po przeczytaniu mojego przepisu zostawisz
Mój Smak na ŻycieSKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego
ClauditteMissCookingzmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewoWyganiamy nudne kanapki... przepis idealny dla miłośników suszonych pomidorów Składniki: 100 g ciecierzycy 3- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek ketchupu chili w proszku (opcjonalnie) 11
IMPRESJA SMAKUłyżkę masła i dusimy dotąd, aż czosenk zmięnie. Solimy,pieprzymy. Dolewamy soku pomidorowego tyle ile nam potrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy... Szpinak staje się delikatny
Z Kuchni Do Kuchni