drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy paprykę. Gdy papryka się zeszkli dodajemy cebulę i smażymy razem. Następnie wlewamy passatę pomidorową – smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Na końcu sos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką
Smaki Na Talerzuzbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym. Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki
Tradycyjna KuchniaProsty, szybki, sycący. Spaghetti nie zawsze musi być standardowe, pomidorowe, czy jedwabiście śmietankowe. Może być również zaskakująco skąpe w ilości sosu, a przy tym bardzo delikatne i smaczne, Spróbujcie :) Składniki: 25dag makaronu spaghetti 20dag pieczonego schabu 1 średnia cukinia 1 duża cebula pęczek koperku 3 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
ChilliJemyDusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/4 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie (około pół szklanki), zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić strąki na krótsze kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie
Praktyczna plsurówką z sałaty, rzodkiewek i fety. skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską i pomidorami koktajlowymi. skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki . skrzydełka w miodzie z ulubionym dipem majonezowym, czosnkowym lub pomidorowym. skrzydełka z kurczaka z ryżem jaśminowym, sałatą, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Moja Książka Kucharskapomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj dalej Pomidorowa z soczewicą
gotuj ze mnąkostkę papryki, smażymy 10 minut aż lekko zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki. Autorka przepisu: Małgosia Kasperska
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepotrzeby należy dolać pół szklanki wody). 4. Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę, sok z limonki oraz przyprawy. 5. Ostatni na patelni ląduje przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos próbujemy i jeśli potrzeba ponownie doprawiamy. 7. Na połowie tortilli układamy starty ser, porcję farszu i ponownie porcję sera. Placek
Bez CebuliWyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem. W tym czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy grzyby, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Smażymy, bez pokrywki, by woda z grzybów odparowała. Studzimy. Do sosu dodajemy pokrojone filety ze śledzi, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły. Wyjmujemy, kosztujemy i doprawiamy do smaku
R'n'G KitchenROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base
Martyna Cookssobą. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kurczaka. Na niego wykładamy warzywa. Olej, passatę pomidorową, bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Sosem polewamy warzywa w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Leczo zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut w temp 180 C. Następnie zdejmujemy przykrycie
e-PrzepisyKulinarneumieszczamy w dużej misce lub na stolnicy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 2. Z passaty pomidorowej, koncentratu i przypraw (sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek) przygotowujemy sos. 3. Pierś z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy oliwą i ulubionymi przyprawami (my użyłyśmy soli, pieprzu, papryki czerwonej, kurkumy i curry). Smażymy na patelni
PodwójnaporcjaBitki w sosie marchewkowym.. schab lub polędwica cebula marchewka susz warzywny koncentrat pomidorowy sól, pieprz listek, ziele, majeranek bulion Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebule, susz warzywny, starte na tarce marchewki oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodać koncentrat .Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody
Moje domowe kucharzeniedusimy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60 min, aż żeberka zmiękną. Miód (najlepiej w stanie płynnym) mieszamy z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Po 60 min gdy żeberka są już miękkie dodajemy powstały sos do naczynia żaroodpornego równomiernie rozkładając, obkładamy morelami i śliwkami. Całość zapiekamy jeszcze przez 20 - 30 min w piekarniku. Smacznego Artykuł Żeberka na miodzie z morelą
lysygotuje.plposmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty mleko, gęstą śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu
W Mojej Kuchni Lubięrozgrzaną patelnię wlewam olej, a następnie wkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw. Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz ok 100 ml wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję na ciepło
Gotowanie Patkirozgrzanąpatelnię wlewam olej, a następnie wkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw. Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz ok 100 ml wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję na ciepło
Gotowanie PatkiROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base
Martyna Cooksoleju bądź maśle,dodać ziele angielskie,liść laurowy,podlać wodą bądź rosołem,włożyć obsmażonego królika i dusić do miękkości. Wyjąć porcje królika,dodać przecier pomidorowy,dobrze połączyć i ponownie włożyć mięsko,dusić jeszcze chwilkę by sos zgęstniał.Nie dodaję już śmietany ani mąki...sos naturalnie powinien zgęstnieć. Siostra Anastazja zagęszcza mąką i 1/2 szklanki śmietany,sos przecedza przez sitko
Niespełnione zdolności kulinarnemielonego 40 dag sera mozarella (w kawałku) 1 duża cebula 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, przyprawa do mięsa mielonego oliwa z oliwek sos beszamelowy: 80 g mąki 1/3 kostki masła ok. 1,5 szkl. mleka pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Z masła i mąki robimy zasmażkę...masło
Alutka-Gotujevegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini (vegan) *z pure, mąki dyniowe *płatki drożdżowe+tahini+woda pomidorowe curry z ciecierzycą i batatem, ryż jaśminowy (vegan
More food, love and dreamspudełka/ew. z pieczonymi warzywami :D gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka i pomidorami
More food, love and dreamsaromatu i chrupkości zniewala człowieka na " amen"!.Do tego Pyszna sałata i frytki , szczęście gotowe. 4 udka kurczaka lub pałek Na marynatę : ******************** 1/2 szkl.soku pomidorowego 1/2 szkl.keczupu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu tabasco szczypta curry cukier kminek sól morska **************************************** Wszystkie produkty na marynatę wymieszać że sobą i odstawić. Udka myjemy ,osuszamy i nacinamy,znajdujemy marynatąni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitradycyjnej carbonary -parmezan Do gotującej się wody wrzuć makaron. Międzyczasie na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, pokrojoną w piórka oraz boczek. Dodaj pulpy pomidorowej, dosmacz solą i pieprzem. Makaron odcedz. Wyłóż na talerze, dodaj sosu i posyp parmezanem po wierzchu- obficie. Najlepszy byłby jednak ser typu pecorino. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisię nie przyklejało. Dodatki do takiej pizzy powinny być dość cienko pokrojone, ponieważ pizza będzie maksymlanie 7 minut w piekrniku. Najprostszy sos do pizzy jaki możecie na prędce zrobić, to wymieszać przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć białej
Right Behind The Kitchenmięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki kaszy manny mąka pszenna papryka słodka, vegeta sól, pieprz sos: 1 cebula 2 łyżki oliwy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ew. vegeta Wykonanie: Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy ok 15 minut
magiczna kuchnia KasiWitajcie kochani :) Dzisiaj na śniadanie proponujemy: Jogurt naturalny ze świeżym mango, świeże daktyle, łyżeczka miodu, pół łyżeczki angielskiego sosu miętowego, kilka kropel sosu chili. Na dodatek tosty z serem, świeżą kolendrą i koncentratem pomidorowym. Pyszne ! Pozdrawiamy z Londynu
vegetaniepaństw w tym rejonie. Mój dzisiaj kotlet bardziej jest zbliżony do odmiany bułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdorzucamy do garnka. Kroimy cukinię i patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam
les mirabellesśrednich ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę
vegetaniemiesiące.Nie polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennapieprz. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną z puszki. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Następnie przyprawiamy białym pieprzem, cayenne i solą. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli z obu stron i układamy na nich farsz. Zawijamy tortille
Aga w kuchnimielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g. Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Do garnka wlewamy(...)łyżki bułki i 1 łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą usmażone stawiamy na ogień nasz sos. Dodajemy delikatnie wszystkie gołąbki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Smacznego
Magia jedzenia.paprykowy Zapach lata w środku zimy? Czemu nie. Otwieram słoiczek z sosem paprykowym i cała kuchnia wypełnia się intensywnym, cudownym zapachem. Co roku zwiększam porcje i co roku znika ze spiżarni w tak samo szybkim tempie. Nakładam go po kryjomu by jak najwięcej trafiło do słoiczków:) Nadaje się właściwie do wszystkiego, do kanapek na wędlinkę, jako dip do mięs, frytek(...)Paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze, dodać sól, olej,cukier i wszystko gotować ok. 15 min.Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe i zagotowujemy. Jeszcze gorący sos nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 min. Smacznego
na moim stole...Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem Makaron , niezwyciężone danie rodem z Włoch , ratujące nam życie nie raz w tygodniu Sos a’la Arrabbiata , to
Ogrodnik w podróżyugotowanej fasoli czerwonej (lub 1 puszka) 240 g ugotowanej fasoli białej (lub 1 puszka) 1 szklanka gotowanego ryżu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cebuli suszonej 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu tamari (może być sos sojowy, ale wtedy seitan przestaje być bezglutenowy) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy szczypta czarnego pieprzu
Lamarida.plschabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę, przełóż cebulę(...)którym jest cebula. Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż mieszając. Przełożyć do garnka
Oka w rosole czyli KaFka gotujeUwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie. Składniki: 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny(...)mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię
Słodkie okruszkiJako dodatek włożyłam pomidorki koktajlowe z serem typu greckiego oraz świeżą bazylią polane domowym sosem vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem. Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania! :) Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy ryż połówka piersi z kurczaka kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki sezam tymianek(...)nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym. Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż
Czerwona Porzeczkarównież proponuję. Ten przepis odmieni Wasze życie. To jakby zamknąć smak sosu bolognese w jednym kawałku. Fantastycznie komponują się z sosem czosnkowym . DROBIOWE KOTLECIKI BOLOGNESE Z GRILLA LUB OGNISKA Składniki: - 1 kilogram drobiowego mięsa mielonego - 190 gram koncentratu pomidorowego - 300 gram mozzarelli - 1 czerwona cebula - 1 biała cebula - 2-3 ząbki czosnku - bazylia - oregano - tymianek - pieprz - sól Przygotowanie: Cebule obieramy(...)blenderze. Tak przygotowane składniki łączymy z mięsem. Dodajemy do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne, w miarę grube kotlety, które następnie zawijamy ściśle w folię aluminiową. Pieczemy nad ogniskiem, grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukolorowego i dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Spaghetti gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z przygotowanym sosem. Odcedzamy. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie na połowie rozkładamy starty na drobnych oczkach
VioletoweKucharzenie