Śledzie po kaszubsku 🐟🐟 700nasz cukier. Chwilę potem dodajemy przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli, majeranek. Po chwili wrzucamy nasze śliwki i dolewamy przecier pomidorowy. Całość razem gotujemy jeszcze maksymalnie 2 minuty. Na koniec dolewamy pozostały olej. Sos zanim dodamy do śledzi musi być zimny. Gdy już dodamy go należy dobrze całość wymieszać. Co ważne, śledzie w sosie powinny się przegryźć
Kuchennyviral.pl
ZAPIEKANKA Z KAPUSTY 225gołąbki.. została kapusta ;) Co by tu z nią zrobić.. WIEM!!!! 1/4 kapusty dwie piersi z kurczaka 4 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 200 ml śmietany (do sosów u mnie była to 18%) ser żółty (ok. 0,20 0,30 kg) Poszatkowana kapustę szklimy na patelni. Następnie dusimy
BezglutenowaIzabela
Warzywa z krewetkami w chińskm stylu 189ząbki czosnku obrać i pokroić drobno. Do woka wlać olej, rozgrzać. Wrzucić posiekane cebulki, czosnek i smażyć chwilkę. Dodać potarty imbir, sos rybny, sos sojowy, chilli w proszku, wymieszać. Do woka wrzucić mieszankę warzyw chińskich, przecier pomidorowy, wlać wodę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, bardzo często mieszając. Dodać oczyszczone krewetki, wymieszać i gotować jeszcze
Kuchnia Pokoleń
Faszerowane kalarepki 217mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć
Monia miesza i gotuje
Leczo z kiełbasą 189papryki zielone 2 papryki żółte cukinia 4 ząbki czosnku 2-3 kawałki kiełbasy myśliwskiej 3 cebule 3-4 pomidory 90 g przecieru pomidorowego puszka pomidorów z puszki sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie Umyte warzywa pokroić w paski (wcześniej usunąć z papryk i pomidorów pestki). W większym garnku podsmażyć na łyżce oleju jedna cebulę dodać
Gaździnka warzy
Podudzia z kurczaka w aksamitnym sosie 177Dorzucamy obrane, rozgniecione lekko nożem ząbki czosnku oraz rozdrobnione kapary. Przykrywamy i dusimy około 10 minut, obracając kurczaka. Na koniec dolewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Kurczak jest soczysty, aromatyczny, sos cudownie aksamitny
Pichceniomania
Śledzie po sułtańsku 243Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy do cebuli rodzynki i wszystko razem dusimy. Dodajemy szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec dopełniamy
Taste Therapy
Pomidorowa z mlekiem kokosowym i parmezanem 178Mąż stwierdził, że smaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego sól, pieprz kolendra odrobina startego parmezau 1 łyżka oleju do smażenia W garnku rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie
Szybko Tanio Smacznie
Słodkie spaghetti z batatem 184posiekane zioła - pietruszkę i bazylią. Wszystko mieszamy ze sobą. Ugotowanego batata dodajemy na patelnię i podsmażamy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz powidła. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Makaron łączymy z sosem, dodajemy jeszcze świeżej bazylii i pietruszkę i pałaszujemy ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole
Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 351czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając. Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło. Na jedną tortillę, która będzie stanowić spód, wykładamy porwane liście
Słodkie okruszki
Bakłażany faszerowane mieloną wołowiną. 242posiekana cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1/2 żółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę 4 łyżki pokruszonego sera bałkańskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa sól i pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany wydrążyć pozostawiając około
zadanie-gotowanie
Penne z soczewicą i salami 175soczewicę i pokrojone w kostkę salami. Całość zalewamy bulionem, gotujemy ok. 20 minut aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu dodajmy do sosu. Podajemy posypane parmezanem
Bon appetit mon amie
Lasagne, kto lubi? 178Składniki : 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra Sos beszamelowy : 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie : Makaron lasagne ugotować al dente. Mięso podsmażyć z cebulką i czosnkiem, przyprawić. Dodać
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Ketchup z cukinii 176Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut
Bajeczna Kuchnia
LASAGNE 221dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut. Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Można użyć pomidorów z puszki bądź koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszałam wraz z przyprawami:solą,pieprzem,bazylią,tymiankiem i oregano aż sos zgęstnieje i wyparuje z niego woda. Makaron podgotowałam w oddzielnym garnku w osolonej wodzie około 4 minuty. I teaz mając wszystkie skladniki zaczynamy
potrawyregionalne
Tajine z baraniny 223czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodać goździki, gwiazkę anyżu, laskę cynamonu i doprawić pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub białego wina. Następnie dodać morele, rodzynki i szafran, zalać pomidorami z puszki i zagotować. Dołożyć mięso, wlać
Codzienne Gotowanie
Śledzie z pieczarkami 241pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki i chwilę podsmażyć. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy ze śledziem. Wkładamy do lodówki na całą noc by przeszły smaki
magiczna kuchnia Kasi
Strogonow 172pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki. Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można zaprawić śmietaną
R'n'G Kitchen
Tuńczyk z makaronem penne 188racji tego, że dziś piątek i że lubię ryby, moja propozycja to tuńczyk z makaronem penne :) Smacznie i pachnąco ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ok 10 oliwek 2 pomidory cebula ser wędzony 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek makaron penne przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól) Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę
ChilliJemy
Zapiekanka makaronowa na szybko 150oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Tradycyjna Kuchnia
Makaron z łososiem i szpinakiem 183który kocha to co robi wynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495 kcal): około 250g świeżego szpinaku 60g makaronu błonnikowego 200g koncentratu pomidorowego ząbek czosnku kilka kropel oleju ryżowego firmy Oleofarm puszka łososia we własnym sosie (około 90g) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropek oleju, dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gołąbki inaczej 463oleju cebulkę.\ Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki. Natomiast my zaoszczędzamy zawijania. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewy
Hot dog czyli cachorro quente 218ładniki farszu:1 ząbek czosnku, kawałek papryki czerwonej, pół cebuli, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego, szczypta kuminu i cukru, solikostka knorrgarść świeżej kolendry. Składniki na farsz miksujemy i wrzucamy do garnka, dodajemy troszkę gorącej wody (kubek)i gotujemy sos. Wkładamy parówki i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu gdy woda wyparuje a sos stanie się
Smaki Brazylii
Domowe nachos 280guacamole lub/i salsą pomidorową . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Nachos można podawać zarówno ciepłe jak i zimne. Ja podałam z guacamole i salsą pomidorową , a na stole postawiłam dodatkowo obrane łodygi selera naciowego do maczania w sosach. Nachos można także po upieczeniu oprószyć i zapiec z startym, żółtym serem. Źródło przepisu: Słodkie Słone
Gospodyni Miejska
Tradycyjny bigos myśliwski 430około 1 godziny. Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu ma większe tendencje
głodny alergik
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 188środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku
Kolizje Smaków
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 275słoiczek 350 ml 2 marchewki 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżki sosu sojowego chili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażam na odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz koncentratem
W kuchni Karmel-itki
Gulasz 200koncentratu pomidorowego koperek Mięso pokroić w kostkę , obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę, wodę , koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby można zagęścić sosem
Moje domowe kucharzenie
Cukinia nieco bardziej wykwintna, czyli sposób na niedzielny obiad 276chwili farsz mięsno pieczarkowy. Łączymy dokładnie. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do łódeczek z cukinii. Cukinia gotowa do włożenia do piekarnika Obie połówki warzywa umieszczamy
Ratunku obiad
Dip pomidorowo-jogurtowy 279przede wszystkim jako sos, w którym możemy "maczać" mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego. Zaczynamy: Składniki: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu
Smaki Edyty
Zawijańce z salami 170mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów. Nadzienie : * opakowanie salami * pół słoiczka przecieru pomidorowego * łyżeczka oliwy z oliwek * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać
Magiczne Życie Marty
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 238koziołkami ", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera , konfitury z Gryszczeniówki , wspaniałe pasty z Bułgarii - bakłażanową i paprykową, aromatyczne wędliny
W kuchni Karmel-itki
Kuskus- szybki obiad ;) 456szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie: Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę". Kurczaka myjemy, kroimy
Czerwona Porzeczka
Meksykański Król Imprez – sałatka warstwowa 563przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli olej do smażenia 1 łyżka masła sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy *** Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju. Gdy się przyrumieni przyprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni, studzimy *** *** Pieczarki kroimy(...)wykładamy na dno miski. Na sałatę wykładamy pomidora i paprykę *** *** Kolejną warstwę stanowi mięso a później pieczarki. Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. W miseczce mieszamy składniki sosu *** *** Sos wykładamy na fasolę i całość posypujemy startym (na tarce o dużych oczkach) serem *** *** Wierzch sałatki tuż przed podaniem wysypujemy pokruszonymi nachosami, a wokół miski układamy pionowo całe nachosy
Blog z Apetytem
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 235ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką(...)olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kiełbasę, przecier pomidorowy i około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy. Osobno do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, by sos się ponownie zagotował i nie przypalił. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i odcedzoną fasolkę. Całość
Smakowy Raj
Palmiery Bolognese - Partyhits! 348palmiery są z dodatkiem pysznego sosu bolognese.Bajeczne smakują jedzone prosto z piekarnika,na zimno równie rewelacyjne.Nie wiem tylko,czy warto robić je z jednej porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz(...)opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie: mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju na rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie 275karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić na noc do lodówki karkówkę
Darcia w kuchni
Zupa Pomidorowa Czysta 265ogniu 5-7 minut. W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy. Przecieram pomidory. Do gotującego wywaru dodaję powstały sos z pomidorów. Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę. Dodatkowo zagęszczam domowym koncentratem pomidorowym. Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę. Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby. W wersji nie-dietetycznej proponuję dodać na koniec śmietankę. Przed podaniem
IzaGotuje