sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:237/794)

Ziołowy sos pomidorowy do pizzy 86

Smaczny i naprawdę zdrowy sos pomidorowy z ziołami. Bardzo bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, C, K oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu.  Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, lasagne+6, oraz jako baza do pizzy. Wspaniały przepis na zamknięcie pomidorów w słoiczku i cieszenie

Życie zaczyna się w kuchni
Chlebek naan z kurczakiem curry 137

góra dół, wstawiam garnek z wrząca wodą, potem blaszkę. Chlebki piekę z jednej strony około 10 minut, z drugiej około 5 minut Nadzienie: 1 pierś z kurczaka 350 g sosu pomidorowego indyjskiego sól, pieprz, papryka wędzona pomidorki koktajlowe rukola Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, trzy łyżki oleju. Kurczaka smażę na rozgrzanej patelni

wesoła kuchnia
Pizza z tuńczykiem i pieczarkami 204

suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki 2 szalotki mozzarella   Sos pomidorowy : ½ puszki pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia.  W czasie, gdy ciasto wyrasta

Takie tam pichcenie
Ośmiornica prosty przepis 207

owocami morza : – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku przepis na ośmiornicę Przygotowanie : ok 1,5 h Składniki

nietylkopasta.pl
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 141

kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach.  Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę.  *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy

Moja Książka Kucharska
Pizza + sos na spód pizzy 201

ciasta powinny wyjść 2-3 mniejsze pizze o średnicy około 30 cm, ale to też zależy jak rozwałkowujecie i na jaką wielkość blachy rozwałkowujecie :). Spód rozwałkowanego ciasta smarujemy sosem pomidorowym, ja akurat robię najprostszy: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu odrobina soli, pieprzu, odrobina papryki chili dla pikantniejszego smaku zioła prowansalskie Wszystko mieszam ze sobą w miseczce, jeśli wychodzi

Gotuj z Mąką
SEBZELİ BİFTEK, czyli befsztyk z warzywami 131

Delikatny stek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy 1 duża cukinia 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 10 szt. cebuli dymki 1 średnia czerwona papryka 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody kilka gałązek natki Przygotowanie Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki

Tureckie Przepisy
Śledzie po kaszubsku 685

roku postanowiłam poszperać trochę, poszukać i posmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych. Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana.  Może skusicie się na mój przepis?:)   Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych(...)oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z sosem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Śledzie najlepsze są na drugi

Czerwona Porzeczka
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 151

patelnia). Kto smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem ale pora na obróbkę cieplną moich ulubionych składników sosu pomidorowego. Średnią kostkę selera i jedną średnią marchewką starłem na grubych oczkach na tarce. Z kolei dużą cebulę cukrową pokroiłem w kostkę (naprawdę słodziutka ;). Oczywiście całość podsmażyłem na oliwie(...)miękkości, następnie dodałem przecier pomidorowy (ok. 300 ml), poddusiłem wszystko 5-10 minut. Warzywa potraktowałem jescze 1 opakowaniem papryki słodkiej w proszku oraz taką samą ilością ziół prowansalskich. Ten ostatni mix ziół świetnie nadaje się zarówno do sosu na ciepło jak i do aromatycznego vinegrettu. Oczywiście całość próbujemy, próbujemy i jeszcze raz próbujemy. Jak tylko jesteśmy zadowoleni z naszego

Right Behind The Kitchen
Oryginalne włoskie ciasto na pizzę. 40850

cienkim to porcję ciasta dzielimy na trzy kawałki. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przygotowane ciasto wałkujemy, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym lub serowym, układamy dodatki, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do piekarnika wprost na gorącą blachę. Pieczemy około 12 minut (na grubym cieście około 15). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pizza na spodzie z kalafiora - wegetariańska i bezglutenowa 298

Następnie wyłożyć ciasto formułując, np. okrąg (warstwa kalafiorowa nie może być zbyt gruba!).  Spód ciasta piec 30-35 minut w 195°C (ciasto powinno się zarumienić).  SOS POMIDOROWY W międzyczasie 1 dużego pomidora pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie

Ugotować
Pasta rybno jajeczna. Śledzie w pomidorach Łosoś Ustka. 197

przeciąg. Została ryba w puszce, jajko i parę rzeczy w słoikach. Genialny pomysł! Pasta na kanapki ;) Moja ulubiona, smak dzieciństwa! :) Potrzebujemy: puszkę rybną, u mnie śledź w sosie pomidorowym od Łosoś Ustka  3 ugotowane jaka 1 kiszony ogórek  pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka kroimy w kosteczkę. Do miski

MamaOskarka
Leczo 206

mięsem mielonym i sosem średnio ostrym. Danie przyrządza się bardzo prosto i zawsze smakuje. Można je jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 2 średnie cukinie 3 różnokolorowe papryki 1 duża cebula 1 duża puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego kilka liści świeżej(...)opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar dodać również fasolkę szparagową, to należy ją umyć i przeciąć na pół (ewentualnie można złamać na pół, jest szybciej).  Sos pomidorowy: Do misy blendera wrzucić obrane ząbki czosnku, liście bazylii i oregano, wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować i przelać

Passions hobbies life
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 158

dodatki: ok 40 dag tartego sera żółtego 1 kulka mozarelli kilkanaście plastrów sera wędzonego dobrego gatunku (najlepiej prosto od górala) konfitura z żurawiny 1-2 laski kabanosa (opcjonalnie) pasta pomidorowa sos czosnkowy Przygotowanie: Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i solą. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą  wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę(...)posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie stało, tym bardziej bułowate i grube wyrośnie. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy żółtym serem. Rozkładamy na nim plastry sera wędzonego, na które wykładamy po małej "kuleczce" konfitury z żurawiny. Gdzieniegdzie rozkładamy pokruszoną mozzarellę. Ewentualnie kładziemy pokrojonego w plastry kabanosa. - jeśli bez mięsa

Kuchnia po mojemu
Schab z Czerwoną Fasolą 108

solą i pieprzem. 4.Cebulę obierać i pokroić w talarki. 4.W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji schabu, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy. 5.Schab pieczemy w temp. 200* około 2 godziny

Dziś Ja gotuje
Curry z ziemniaków 113

zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie....w oczekiwaniu na wiosnę cieplejszą. ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg ziemniaków 1 puszka ciecierzycy 150 g świeżego

Słodki Kompromis
Pizza z pieczarkami, cebulą i kukurydzą 155

przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż pieczarki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć pieczarki z cebulą i kukurydzę. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać 20-25 minut w 180ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu

Ugotować
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 143

podniebienia. Nic dodać, nic ująć,tylko zacząć ..próbować. Ja wzięłam na podniebienie trzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław

Z Kuchni Do Kuchni
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 119

ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru puszka pomidorów w sosie pomidorowym Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach wlać pomidory z puszki (ja miałam całe, więc je zmiksowałam

Gaździnka warzy
Fasolka po bretońsku 229

przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu warzywko. Na patelni podsmażamy kiełbasę dolewamy sos pomidorowy i odsączoną z wody fasolkę. Smażymy około 15 min pod przykryciem na średnim ogniu

NaKońcuJęzyka
Kurczak duszony w sosie z papryką 103

przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy. Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że też je polubicie - tak samo jak moja rodzina. Polecam! 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części) 1/2 łyżeczki papryki wędzonej papryka ostra w proszku(...)smaku) sól (do smaku) Dodatkowo: 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego (płaskie)  2 listki laurowe 1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml) Ponadto: olej do smażenia Umytego oraz osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego

Di gotuje
Pašticada z Chorwacji 78

jednoznacznej odpowiedzi, kto wymyślił to danie.  Choć wiele wskazuje, na aż trzy podobieństwa do różnych dań. Pochodzenie Pašticady Grecja Pastitsada z Grecji, danie z makaronu i cielęciny w sosie pomidorowym jest bardzo popularne na Korfu. Włochy Wenecka Pastissada de caval to starożytny gulasz z koniny pochodzący ze średniowiecza, który obecnie można zjeść teraz z wołowiny, czyli, Pastissada de manzo(...)dodaj resztę warzy, śliwki, wina, oczywiście pomniejszone o duży łyk, przecier pomidorowy, liście, posiekaną pietruszkę i dopraw cukrem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 120-180 minut, aż mięso będzie miękkie.  Po piątek miękkie mięso przełóż na deskę, by chwilę odpoczęło, powstały sos w rondlu, przelej oczywiście ostrożnie do blendera lub użyj ręcznego blendera

RafalCook
SZPINAKOWE GNOCCHI Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW 149

sypkich ziemniaków użyjecie, tym mniej mąki będziecie musieli dosypać Gnocchi będą bardzo dobre do odsmażania w kolejnych dniach. Można je też przełożyć do żaroodpornej formy, wysmarowanej masłem, polać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. SKŁADNIKI / 6 PORCJI 1 kg mączystych ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 roztrzepane jajko

cool and minty
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 114

Śledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa pochodząca z Kaszub, a że pochodzę z tych stron, więc śledzie w tej odsłonie co roku goszczą na moim stole wigilijnym. Bardzo często przygotowuję je też jako przekąska sylwestrowa. Receptur na ich przygotowanie jest(...)pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, dusić około 3-4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty.  Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać. Tak przygotowane danie przełożyć do miski

Zrób to smacznie
Klasyczna lasagne 143

Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane

Szalona Kuchnia Eweliny
Lasagne bolognese (bezglutenowa) 154

kukurydziany   Sos boloński: ok. 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (ja zawsze wybieram całe, z których łatwiej usunąć niedoskonałości) 500 ml sosu pomidorowego (np. 1 kartonik z Lidla) ser grana padano do starcia 1 łyżka stołowa masła sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, czerwona papryka słodka, odrobina cukru oliwa z wytłoczyn do smażenia

Kawa z mlekiem
Zupa pomidorowa z makaronem i serem 105

temat? To macie ;) Z produktów dostępnych pod ręką, powstają niesamowite, aromatyczne kompozycje. Składniki 150 g makaronu penne 100 g mini marchewek 2 łodygi selera naciowego 1 słoik sosu pomidorowego z oliwkami od Barilla 150 g sera bałkańskiego sera koziego natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy na kawałki

R'n'G Kitchen
Pizza z boczniakami, papryką i cebulą 170

przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż boczniaki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć boczniaki, paprykę i talarki czerwonej cebuli. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać ok. 15 minut w 195ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu

Ugotować
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 200

gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego parmezanu Sos  pomidorowy: puszka pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ciemnego balsamicznego czarny pieprz Wszystkie

Kuchnia Prezydentowej
Pasta alla bolognese dla dorosłych 272

wyczuwalny jednak aromat podkręca cały smak. Niby zwykły i znany sos dla większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją.  Porcja dla 4 osób. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 680 g p asty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO 50 ml koniaku 200 ml piwa pszenicznego(...)patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.   Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie

Niezły Młynek
MAKARONOWE WSTĄŻKI Z SOSEM I KIEŁBASKAMI Z SZYNKI 171

Makaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :)  Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych  składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską.  Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat(...)kiełbaski oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos  zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 225

smaku  solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam do zakładki

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania