chrzanowym to pomysł na prosty, smaczny i naprawdę szybki obiad. Musimy dysponować jedynie kilkoma sztukami dobrej, białej, surowej kiełbasy. Jeśli nie jesteście amatorami sosu chrzanowego przyrządźcie klopsiki w sosie pomidorowym czy śmietanowym. Będzie równie smacznie 😉 Składniki: 4-5 szt białej surowej kiełbasy 2 ząbki czosnku 1 całe jajko liść laurowy ziele angielskie chrzan (do smaku) śmietana 18% sól pieprz
Walijskie Pichceniekostkę pomidory. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut, aż makaron uzyska pożądaną miękkość. Artykuł Jednogarnkowe spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnesmakowity podwieczorek. Przepis: Składniki na 6 zapiekanek około 20 cm. 2 bagietki pszenne 400 g pieczarek 300 g startego żółtego sera puszka kukurydzy pikantny sos pomidorowy lub pikantny ketchup. sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki myjemy i obieramy, potem drobno kroimy. Smażymy pieczarki na masełku aż się zarumienią, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem
Mój pomysł nadzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz do smaku bazylia w proszku do smaku
Tradycyjna KuchniaSos pomidorowy z fetą jest wyjątkowo aromatyczny dzięki odpowiedniemu przygotowaniu. Najpierw szklimy cebulę na maśle dodając do niej cukier, majeranek oraz 2 płaskie łyżki słodkiej papryki. Dzięki duszeniu cebuli w przyprawach i fecie zanim doda się krojone pomidory sos zyskuje delikatny cebulowo-paprykowy smak. Będzie on wyczuwalny podczas jedzenia. Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka 400 g pomidorów krojonych
Zasmakuj Kuchniszklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soli Moje dodatki: szynka pokrojona w paski garść tartego sera żółtego kilka pieczarek cebula mozzarella sól, pieprz, oregano Sos pomidorowy: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano Przygotowanie pizzy: W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży
NiePieprz.plwędzonej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz chili (opcjonalnie) Wykonanie: Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni. Do dużego garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wlewamy sos pomidorowy i dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min. Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie (oczywiście z cukinii usuwamy wcześniej gniazda nasienne; jeżeli
IMPRESJA SMAKUNasiona wspięgi wężowatej w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1,5 szklanki nasion wspięgi wężowatej lub każdej rodzaju fasoli pół czerwonej papryki 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 1,5 szklanki wody sól Przygotowanie Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić
Tureckie Przepisylubi domowe obiadki? Zapraszamy na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealny pomysł na obiad. Podać je możemy z ziemniakami jak i z kaszą. Przygotowanie proste i szybkie a całość smaczna. Dodatkowym atutem jest fakt, że pulpeciki świetnie nadają się do odgrzewania nawet następnego dnia .... Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym SKŁADNIKI: pulpety
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKażdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko
zadanie-gotowanieShakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi(...)ekologiczne jajka 2 duże ząbki czosnku 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 1 cebula 1 czerwona papryka 1 papryczka chili (lub ok. 1/2 łyżeczki chili w płatkach) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink
Poezja smakupieczenie bakłażana wydobywa z niego to co najlepsze – jego dymny smak, a pieczony z nim czosnek staje się obłędnie słodki. Do tego dużo parmezanu i najlepszy makaron z sos pomidorowy z bakłażanem gotowy do podania na obiad. Obłędnie dobry! Składniki (na 2 duże porcje): 1 średni bakłażan 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula szklanka passaty pomidorowej około 15 czarnych(...)Upieczony czosnek rozdrabniamy dobrze widelcem. Do naczynia dodajemy passatę pomidorową, miód, posiekane listki bazylii oraz przekrojone na pół oliwki. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut, już bez przykrycia. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzony wrzucamy do naczynia z sosem i dokładnie mieszamy. Gorące, danie wykładamy na talerz, obficie posypujemy
Smaczna Stronaognia i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wyłowić przyprawy, po czym dokładnie ją zmiksować na gładką pastę. Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżkę masła, dodać zmiksowany sos pomidorowy i dodać pozostałe przyprawy - garam masala, sproszkowane chilli (jeżeli używacie), kurkumę, ketchup, sól i nieco wody. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Ser pokroić w kostkę
Codzienne GotowanieCukinia faszerowana Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera SOS: 1 łyżka
Blog z Apetytemobiad, a lubicie gołąbki, to polecam te bez zawijania. Są pyszne, nie musimy ich zawijać w liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 400 g kapusty 100 g ryżu 1 cebula 1 jako
kruche babeczkiprzykład ogórek kiszony i niczego więcej nie potrzeba, pyszny obiad skompletowany. Wersji tego dania jest bez liku. Ja dzisiaj proponuję mięsko doprawione podduszonymi suszonymi pomidorami i cebulką, otulone pysznym pomidorowym sosem. Czytaj więcej
PichceniomaniaLife , czarnuszkę i troszkę chrzanu z żurawiną. Wyszły bardzo smaczne, myślałam, że będę miała obiad na dwa dni, ale niestety - zostało 5 sztuk. Widocznie smakowały. Do tego sos pomidorowy. Miłego dzionka :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance wody 2 łyżeczki czarnuszki 2 kopiate łyżeczki chrzanu z żurawiną 2 łyżki ketchupu sól
kruche babeczkipodawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaszczypior. Lekko podsmaż, dodaj pokrojone według uznania kolejne składniki, na końcu dodaj cukinie i dynie. Pomidory sparz i obierz ze skórki rozgnieć widelcem, dodaj do całości, podlej sosem pomidorowym. Może być z butelki ale lepszy będzie z kartonu, nawet ten do picia! Następnie duś pod przykryciem. Przypraw wedle uznania. Ugotuj makaron, wyłóż natychmiast na talerze i polej gotowym
Z Kuchni Do Kuchnibywa :),szybka i pyszna. Mowa o zapiekanych nachosach. Mój przepis wymaga niewielu składników a mianowicie: paczka Nachos ( ja najbardziej lubię te o smaku naturalnym) salami fasola czerwona ser żółty sos pomidorowy, salsa, ketchup Przygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś
Olikowa kuchniacukinii jest kolejnym z nich. Skoro można zrobić z cukinii ciasto czy placki to można i pizzę. Konsystencja ciasta jest podobna do tego na placki, wystarczy je zapiec, przygotować sos pomidorowy i położyć ulubione dodatki. Składniki na blachę od piekarnika Ciasto: 600g cukinii 80g mąki żytniej (można zastąpić m.in. orkiszową, pszenną pełnoziarnistą) 20g otrębów (dowolne, ja dałam mix różnych, można
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 kg karkówki 4 łyżki przyprawy do gyrosa 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 0,5 l przecieru pomidorowego (przepis tutaj ) 2 łyżki koncentratu
Qchnia po prostuzbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać zupełnie gdzie indziej. Składniki: Z podanej ilości składników powstaną 2 porcje dla mega głodnych lub 4 dania obiadowe
Niedzielny kucharzzbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać zupełnie gdzie indziej. Składniki: Z podanej ilości składników powstaną 2 porcje dla mega głodnych lub 4 dania obiadowe
Niedzielny kucharzaromat (widocznie nie każdy ma tak wyczulony węch o czym przekonałam się już nie raz). Nie to jest jednak najważniejsze. Pomówmy o jedzeniu. Zamówiliśmy: Pizza Prosciutto con funghi - sos pomidorowy, mozarella, szynka gotowana, pieczarki. Pizza obłędna. Zastanawialiśmy się czy by nie zapytać kucharza o ciasto na pizzę. Naprawdę genialna. Chcemy wrócić na kolejną. Idealne cienkie ciasto, doskonała proporcja składników
Karola gotujePana Męża i starczy jeszcze na drugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską; do zamarynowania mięsa i posmarowania w trakcie pieczenia Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć
Grunt to przepis!Genialna pizza z mnóstwem cytrynowo- ziołowego sosu na bazie ricotty, pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą, na jednym kawałku ciężko poprzestać. Pyszna alternatywna dla klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. SKŁADNIKI (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli
DefinicjaSmakuwlewać je do mąki. Zagnieść ciasto. Zagniatać przez kilka minut, uformować w kulkę, położyć w misce, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta przygotować sos pomidorowy. Połowę cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula nabrała już koloru dodać pomidory z puszki oraz doprawić
W kuchni u Monikimogłem się zdecydować, na jaki farsz do cannelloni mam ochotę. Znalazłem rozwiązanie iście salomonowe - zrobiłem oba farsze i powstało dzisiejsze danie - cannelloni w dwóch smakach z mięsnym farszem pomidorowym i farszem szpinakowym. Trochę trzeba się nad nim napracować, ale danie warte jest polecenia. Do przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul(...)wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem na przemian w posmarowanym oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy, a następnie 150 gram pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli. Posypałem około 20 kaparami i umieściłem w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 20 minut. Po wyjęciu
Wyprawy kulinarne