sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:42/81)

Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy 114

Pomarańcze obrałem wraz z białą skórką. Nożem wyfiletowałem pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem. Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem. Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy

R'n'G Kitchen
Dziki łosoś z salsą z mango 176

roku używam nierafinowanego oleju rzepakowego, tłoczonego przez polską firmę, której produktów nie uraczy się w marketach*) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka drobno posiekanych, świeżych liści tymianku szczypta soli szczypta pieprzy pomarańczowego (zamiennie z cytrynowym) Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polać marynatą filety z łososia (ok. 600 g filetów, podzielonych

gutfut
Marchewkowe racuszki 177

jogurtu naturalnego greckiego 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży  Dr.Oetker 1 marchewka 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego Szczypta soli Duża szczypta cynamonu 2 łyżki oleju do natłuszczenia patelni Dodatki: Bita śmietana Świeże pomarańcze Sos toffi Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, miksujemy z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy jogurt nie przerywając  miksowania, wlewamy mleko wsypujemy

Wanilia i Kardamon
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 186

sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy. Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm  Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche

SzczyptaSmaQ
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 212

smak. Składniki: 2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych pieczarek sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 50 g rukoli Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół

Czerwień i błękit
Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 183

sojowy z papryką i kuskus (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 3 duże papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 2 ząbki czosnku 1 duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy

vegetanie
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 226

Orzechy zwijamy w ściereczkę i miażdżymy je. Połową orzechów posypujemy bezę, polewamy niezgrabie połową ubitej śmietanki i połową sosu czekoladowego. Na wierzchy układamy równo większość gruszek, następnie polewamy ponownie kremówką i czekoladą, posypujemy orzechami, zdobimy puste miejsca resztą gruszek, skórką pomarańczową i świeżą żurawiną.Podajemy natychmiast. Smacznego

Słodkie Przyjemności
“Anielskie” smoothie 162

papaja.  Kulisty lub przypominający kształtem gruszkę owoc zwany też „owocem aniołów” (ze względu na jego dobroczynne właściwości)  o pomarańczowym, czasem zielonkawym kolorze i żółtym lub różowym miąższu. Owoce te mają czarne, okrągłe nasiona. Są one jadalne, choć lekko gorzkawe, nadają sosom i sałatkom ciekawy, ostry smak, dlatego warto włączyć je do kulinarnych poczynań. Papaje mogą być wykorzystywane na wiele różnych

mojewypiekiinietylko
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 205

marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo czerwona skórka, miąższ ciemno żółty do jasnopomarańczowego, kulista, z lekkim żebrowaniem. Jedna z najczęściej spotykanych w sklepach – mała (owoce o wielkości 1-2-3kg), smaczna. Nadaje się do jedzenia(...)pieczenia podzielona na pół – po upieczeniu wyskrobujemy miąższ-makaron i podajemy, np. z dowolnym sosem lub jako dodatek. DYNIA PROWANSALSKA MUSZKATOŁOWA okrągła, ciemnozielona lub brudnopomarańczowa, czasami nakrapiana jak arbuz, z wyraźnym, mocnym żebrowaniem. Mała komora z pestkami, gruby miąższ. Ma prawie tak pomarańczowy miąższ jak u dyni Hokkaido, jest jednak bardziej soczysta, wodnista, a po zmiksowaniu czuć w niej włókna

Karo in the Kitchen
Dyniowe placuszki ze śliwką 183

dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia może być fajnie podana i smaczna. 25 dkg sera twarogowego 30 dkg dyni obranej 2 jajka kardamon 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ryżowej masło klarowane(...)kardamon, cynamon, skórkę pomarańczową i miksuję blenderem. Do sera dodaję pure z dyni, mąkę i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i dodaję do masy serowo dyniowej. Delikatnie mieszam łyżką. Placuszki smażę na maśle na złoty kolor z dwóch stron. Śliwki pozbawiam pestek, dodaję cukier i przesmażam na patelni aż wytworzy się gęsty sos. Placuszki podaję ze śliwkami

wesoła kuchnia
Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim 127

dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu. Notes - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Łososia w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Wędrówki po kuchni
Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 165

SKŁADNIKI: - 4 tortille ( przepis na domowe tortille) - 4 kawałki łososia po około 100 g -1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie

SMYKWKUCHNI
Sos warzywny do słoików 182

wyszedł pyszny 😋 Zimą sos będzie można zastosować do pizzy, lasagne lub innego makaronu. Składniki (na ok. 2 litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego z liśćmi 2 łyżki oleju do smażenia 25 pomidorków koktajlowych 150 ml octu

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym 160

olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju rzepakowego - barwniki spożywcze (żółty, zielony i pomarańczowy) - sól - pieprz - papryka Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tuńczyka dokładnie odciskamy z zalewy

Kulinarne życie
Kolorowa sałatka z kurczakiem 401

kurczaka 1 sałata rzymska mini opakowanie małych kulek mozzarelli po pół papryki w dwóch kolorach (użyłam czerwonej i pomarańczowej) mały słoik zielonych oliwek pół puszki kukurydzy 3 korniszony pół małej czerwonej cebuli ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych) przyprawa do gyrosa Sos: półtorej szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu płaska łyżeczka ziół do sałatek łyżka soku z cytryny sól

Czerwień i błękit
Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy 180

Piec w piekarniku 6.Wymieszać mąkę z mlekiem i doprawić 7. Gdy sos się zagotuje dodać skórkę i sok z pomarańczy, musztardę i posiekaną natkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy Artykuł Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 301

ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy

Karo in the Kitchen
Zielona fasolka w sosie z żółtych pomidorów i papryki. "Twarz Grety di Biase" 183

sosów. Postanowiłam zatem wykorzystać jedne i drugie, by przygotować z nich aromatyczny sos do zielonej fasolki z myślą o zimowych zapasach. Składniki (na 6 słoików o pojemności 370 ml): 1 kg zielonej fasolki 2 kg żółtych, mięsistych pomidorów mała cebula 4 białe papryki papryka pomarańczowa 2 gałązki selera łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 papryczki chili gałązki cząbru (jedna na słoik(...)palnika i gotować, aż pomidory się rozpadną. Wyłączyć palnik, dodać do pulpy natkę selera, zamknąć pokrywką i odstawić do lekkiego ostudzenia. Wyjąć seler, a pulpę zmiksować np. ręcznym blenderem. Sos doprawić solą i cukrem. Do sosu dodać rozdrobnioną papryczkę chili. Fasolkę obrać i pokroić na kawałki 2-3 cm. Zagotować wodę do  obgotowania fasolki. Posolić. Na osolony wrzątek wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron po tajsku 110

wyrafinowane <3 Boskość po prostu! Składniki 400 g schabu wieprzowego 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 1 garść grzybów mun 1 por (biała część) 100 g pędów bambusa 200 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Placki twarogowe z rodzynkami 290

proszku budyniowego 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 50-80 g rodzynek sól olej lub masło klarowane do smażenia Do podania: jogurt lub śmietana serek grani sos owocowy/czekoladowy/waniliowy cukier puder dowolny dżem lub konfitura sałatka owocowa w wersji luksusowej - lody Przepis na placki twarogowe: Twaróg

Rodzinka w kuchni
Kipi kasza 265

kaszą gryczaną, serem białym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami z kaszy orkiszowej i kurczaka z sosem pieczarkowym. Na kolację burgery jaglano-buraczane albo jajecznica ze szpinakiem i grillowaną polentą. Są też desery – granola gryczana z orzechami i sokiem pomarańczowym, muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną czy lody czekoladowo-wiśniowe z kaszą manną. Szaleństwo! Kupcie sobie tutaj

GRUBY WAŁEK
PUMPKIN PIE 169

wylewamy na upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. GLAZURA POMARAŃCZOWA : W rondelku podgrzewamy dżem pomarańczowy i likier. Zagotowujemy, lekko studzimy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną i opcjonalnie domowym sosem toffee

cool and minty
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 213

obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka na pieczonych buraczkach 148

piec  w 180 stopniach C W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła". Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem. Smacznego

O kuchni z uczuciem