zbiorczo umieścić w siatce w zamrażarce) – wykorzystujemy do makaronów, kopytek, klusek lub jako sos do pizzy albo dip do warzyw czy chrupkiego pieczywa Resztki albo porcje (jeśli ugotujemy więcej) sosu pieczarkowego , gulaszu mięsnego Resztki ugotowanych kasz , makaronów w małych pojemniczkach – mogą potem posłużyć jako zagęszczacz do zup albo pożywna wkładka do sałatek na ciepło Ser żółty – najlepiej zetrzeć na tarce
Dorota Smakujeskleić ciasto ziemniaczane, formując okrągłą kluskę. Kluski wrzucić na posolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minut od ponownego zawrzenia wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski podawać np. z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty czerwonej. Niewykorzystany farsz może zostać użyty jako pasta do pieczywa
Weekendy w domu i ogrodziebułki znajdziesz tutaj: Bułeczki drożdżowe z kukurydzą Chrupiące krokiety ziemniaczane to doskonały zamiennik zwykłych ziemniaków. I choć ziemniaki z szybkowara kocham miłością niezmienną, to takie krokiety podane z sosem pieczarkowym są obłędne! Jeszcze jedna potrawa z ziemniaków - kluski śląskie nadziewane białą kiełbasą , bo tej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Kluski są smaczne, miękkie i nadziane pysznym nadzieniem. Do okraszenia
MamaOskarkamiełam obawy co do smaku, ale wyszły naprawdę bardzo dobre. Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej (przed odciśnięciem) 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka
Krylowa KuchniaGołąbki bez zawijania w sosie grzybowym zostały zrobione już jakiś czas temu, gdy zastanawialiśmy się nad świątecznymi przepisami. Takie domowe gołąbki świetnie sprawdzą się jako danie
niecodziennikparytrochę mąki. Później już tylko uformowałam kotlety, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam. Wyszło pysznie. Dla mnie, to takie leniwe ruskie :) Spróbujcie, a nie pożałujecie. Fajnie pasuje do tego, sos pieczarkowy. Składniki: 300 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu) 200 g. twarogu 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka mąki Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia placków olej do smażenia Wykonanie
Agusiowe smakołykijajka, wegańskie. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym czy ze skwareczkami. PRZEPIS NA KOPYTKA GRYCZANE Składniki na kopytka gryczane: 0,5kg ziemniaków ugotowanych 1 szkl mąki gryczanej 2-3 łyżki jogurtu sojowego sól Jak zrobić kopytka gryczane: Najpierw ugotowane
Dorota SmakujeKotlety gryczane z pieczarkami i białym serem to pyszna bezmięsna alternatywa mięsnych kotletów. Podaję je w różny sposób. Czasami z kleksem śmietany, czasami jak dzisiaj z sosem pieczarkowym. Oczywiście wskazana jest również surówka. W moim domu kasza gryczana jest bardzo lubiana. Pierogi z podobnym nadzieniem robią furorę. Fakt, to wschodnia część Polski a tu kasza … Czytaj dalej Kotlety gryczane
Pieprzyć z Fantazjąpapierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podałam na ciepło. Ja najbardziej lubię je z białym serem lub serkiem wiejskim. Można je też podać same lub np. z sosem pieczarkowym. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjewyścieloną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z sosem pieczarkowym i sałatką z awokado. Smacznego Koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem Koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem Koperty z ciasta francuskiego z mięsem
Smaki Arminejest wystarczająco dużo, wtedy można zrobić kopytka z dodatkiem np. kaszy jaglanej. I takie właśnie kopytka ziemniaczano - jaglane zrobiłam dziś na obiad. Można je podać z białym serem, sosem pieczarkowym lub mięsnym, lub na słodko z masełkiem i bułką tartą, lub w jeszcze inny dowolny sposób. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g kaszy jaglanej kilka średnich ziemniaków
Waniliowe Improwizacjepieczenia. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować okrągłe placki grubości ok. 1-1,5 cm. Placki układać na blasze. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać np. z sosem pieczarkowym. Placki można też zastosować jako wkładka do wegeburgera
Weekendy w domu i ogrodzieKopytka to danie, które jest bardzo uniwersalne. Można je jeść z cebulką i skwarkami, można obsmażyć, albo polać sosem pieczarkowym i podać z surówką. Każda z tych wersji jest uwielbiana w naszym domu a przepis na tradycyjne kopytka od babci sprawdza się zawsze
Prosty przepis nakoniec wlewamy śmietankę i gotujemy aż lekko zgęstnieje możemy w tym momencie spróbować i doprawić jeszcze do smaku. 5. Foremkę smarujemy masłem. Najpierw wykładamy połowę ryżu, na to połowę sosu pieczarkowego, a następnie resztę ryżu i sou. wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 200 stop przez około 25 minut
Gotowanie...to proste !