Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie(...)powstały grudki . Wyłączamy gaz i posypujemy posiekaną natką pietruszki . Wykładamy wszystko na talerz , ja dodałam jeszcze kalafiorka z bułką tartą i na stół … Smacznego Post Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDelikatne dyniowe naleśniki z pieczarkowym farszem to bardzo smaczna propozycja dla wegetarian. Danie wprost rozpływa się w ustach. Składniki ciasto naleśnikowe 1 szkl mleka ok. 1
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDodać sos sojowy, sos worcestershire oraz wszystkie przyprawy . Całość dokładnie wymieszać i dusić przez co najmniej 5 minut dokładnego połączenia się wszystkich smaków - kawałki pomidorów maja być w sosie nadal obecne, nie trzeba ich wysmażać na jednolitą papkę . Roladki Cukinię wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą i osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry - ok 3-5 mm , zależy jak się(...)usunąć sól, płucząc warzywo pod bieżącą wodą. Plastry cukinii osuszyć, rozłożyć na desce i nakładać łyżką mięsno-pieczarkowy farsz. Zawijać w rulony i spiąć wykałaczką, by utrzymały kształt. Następnie układać je pionowo w naczyniu do zapiekania. Roladki dookoła zalać przygotowanym sosem pomidorowym. Wierzch roladek posypać startym na dużych oczkach tarki serem mozzarella. Naczynie do zapiekania przykryć od góry
Grunt to przepis!Szybki, prosty a jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć(...)Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstawić do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 50 minut. Smacznego
Nie tylko w kuchniużywam pieczarek ale zdarza mi się także sięgać po grzyby leśne. Sałatka pieczarkowa Pieczarki możemy kupić białe lub brązowe. W smaku nie różnią się od siebie za bardzo. Osobiście wolę te ciemne ale nie wiem dlaczego Z pieczarek gotuję zupy, smażę je z jajkami, używam do sosów, robię sałatki, zapiekam. Można z nich zrobić bardzo dużo smacznych potraw. Wiem(...)prostą sałatkę. Dodałam do niej tylko kilka dodatkowych składników a całość połączyłam sosem na bazie majonezu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na sałatkę pieczarkową. 4 jajka 50 dkg pieczarek 34 dkg kukurydzy (puszka) 40 dkg szynki
mecooksbazie serka topionego i śmietanki, jest smaczny, ale to nie jest jeszcze to czego szukam. Zapraszam każdego "osobiście" do przetestowania tego sosu na swoich kubkach smakowych ;) Składniki 250 gr makaronu penne 1 cebulka 1 duży serek topiony ( użyłam pieczarkowego ) 1 duży ząbek czosnku 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka 1/2 szkl śmietany 18% 1/2 szkl śmietanki 30% 1 płaska łyżka
Gotowanie...to proste !najczęściej zupa, bo wszyscy lubimy każdą możliwą do ugotowania. Proponuję więc dzisiaj szybką i sycącą zupę pieczarkową zagęszczoną zdrową kaszą jaglaną, która w zupełności zastąpi cały obiad. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 marchewka, 4 ziemniaki ? 1 ząbek czosnku ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ? natka pietruszki ? 1/2 szklanki kaszy
To co kochamwszyscy lubimy każdą możliwą do ugotowania. Proponuję więc dzisiaj szybką i sycącą zupę pieczarkową zagęszczoną zdrową kaszą jaglaną, która w zupełności zastąpi cały obiad. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka, 4 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • natka pietruszki
To co kochamplacki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki(...)jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 250 g 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5-6 czarnych oliwek ( mozna pominać jak ktoś nie lubi) sól i pieprz
Gosia gotujeUwielbiam tą przekąskę...gorące, pieczone ziemniaczki, nafaszerowane pieczarkami i otulone ciągnącym się serkiem żółtym. Obowiązkowo polecam podawać tą przystawkę w towarzystwie sosu czosnkowego 💜 Składniki: ziemniaki średnie 24 szt, pieczarki 600 g, cebula 1 szt, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, oliwa z oliwek 6 łyżek, olej do smażenia(...)odparują wodę. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w 200 st. C aż będą miękkie. Następnie ziemniaki napełniamy pieczarkowym farszem i posypujemy startym serem żółtym, ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy aż serek się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym
kulinarne odsłony patiwczoraj ale nie udało mi się usiąść do komputera. Pożywna, sycąca, najlepsza na świeżo gdyż nie ma w sobie żadnego sosu i potem staje się sucha. Przepis poniżej to zmodyfikowana wersja jednej z receptur z książki "KipiKasza". Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 2 i 1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej
Dzieje kuchennej Wiewiórystaram się, aby pojawiała się ona na naszym stole jak najczęściej i to w różnych wersjach. Dziś wersja warzywno-pieczarkowa. Jest to syte , pyszne i miłe dla oka danie jednogarnkowe albo smaczny dodatek do sztuki mięsa w sosie, czy gulaszu. Dla mnie akurat tutaj mięsko jest zupełnie zbyteczne, bo zestawienie sypkiej kaszy i dużej ilości ulubionych warzyw
Walijskie Pichcenieskórki pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać w kostkę obsmażyć, dodać pieczarki, podusić. Doprawić solą , pieprzem. Napełnić bułki farszem pieczarkowym, posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok 180 s C przez 10 min. Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyCena za 100 g wynosi 24 CZK. Od godziny 18 do 20 jest taniej o 20%. Za pierwszym razem próbowaliśmy prawie wszystkiego w małych porcjach - springrollsy, wegański gulasz, pakorę, sos z tofu, warzywa, makaron itp. Na talerzu jest totalny misz-masz. Nabraliśmy tego na tyle dużo, że nie daliśmy rady wszystkiego zjeść. Maugo: Wybór jedzenia jest bardzo duży, wyglądem również(...)wyszliśmy najedzeni do syta :) Maugo: zamówiłam burgera portobello, który jak się okazało, zamiast tradycyjnej bułki ma dwa duże pieczarkowe kapelusze (koszt 190 CZK). W środku były świeże warzywa i dip musztardowy. Całość podawana była z grillowanymi ziemniakami i sosem śliwkowym z chili. Porcja była bardzo duża, a całość naprawdę smaczna. Ciekawe zestawienie smaków, estetyczny wygląd - wszystko to zachęcało do zjedzenia
Bananowe Poleśliwkowy – ok. 80g) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 kawałki suszonych grzybów (ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego) 2 ząbki czosnku 2 litry wody sól do smaku opcjonalnie mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bulion warzywny – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz ząbki czosnku obrać(...)koniec doprawić solą i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! Na bazie tego bulionu polecam wypróbować przepis na zupę pieczarkową Jeśli istnieje taka konieczność, bulion można przecedzić przez sito, by był klarowny. Gotowy bulion można wykorzystać jako bazę do gotowania zup, sosów, czy też do duszenia warzyw. Tak przygotowany świeży bulion można przechowywać w lodówce do 3-4 dni (dłużej
Kulinarne Przeboje