spora cebula 2 -3 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż sól i pieprz do smaku, 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Sos 1 łyżka masła 3 łyżki mąki 5 ogórków kiszonych 400 ml wody z gotowania pulpetów łyżka suszonego lub świeżego koperku 100 ml wody z ogórków ½ łyżki kwaśnej(...)złoto. Mięso przekładam do miski, dodaję ostudzoną cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut. Po tym czasie wyciągam i odkładam. Przygotowuję sos: Ogórki trę na tarce o grubszych oczkach, przesmażam je na maśle, chwilkę przesmażam, poczym wlewam wodę
Takie tam pichcenieKurczaka po azjatycku z pędami bambusa można przygotować z mięsa z piersi kurczaka , ale najlepiej przygotować z mięsa z udek , ponieważ jest bardziej soczyste niż
Bazylia kontra RozmarynMleko (do namoczenia płatków, ilość taka-by przykryła płatki) Sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mielonego (niekoniecznie, ale jak kto lubi), majeranek, i wszystko to-czym lubicie przyprawiac mielone:) Sos: 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 czerwonej papryki Ok. 10cm białej części pora 1 łyżka jogurtu greckiego lub serka śmietankowego (u mnie serek wystąpił, zamiennie-bo jogurtu zabrakło :)) Kostka(...)pietruszką, pokrojonym w cienkie krążki porem, drobno posiekaną papryką. Gotujemy całość około 10 min. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety i wrzucamy je do gotujących się warzyw. Diusimy wszystko kolejne 15 min. Po tym czasie pulpety wyciągamy z sosu, zageszczamy go jogurtem/serkiem. Pulpety wracają do gotowego sosu:) U mnie standardowo do obiadku kasza
Mamuśka wraca do formytego czy są to dania łagodne czy piekielnie ostre w każdym znajdziemy harmonijne połączenie kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego. W praktyce jest to limonka, słodkie mleczko kokosowe, wszechobecny sos rybny (Tajowie nie używają soli do doprawiania potraw) i pikantne chili. Potrawy są serwowane w małych porcjach, stąd w tradycyjnej kuchni tajskiej do jedzenia używa się łyżki i widelca, czasami pałeczek(...)każdy dzień i jada się je na śniadanie, obiad, kolację oraz w między czasie :) Są to aromatyczne wywary mięsne, rybne i/lub warzywne, do których można samodzielnie skomponować dodatki (zazwyczaj bezpłatnie), takie jak grzyby, zioła, zieleninę, przyprawy, kiełki fasoli mung, sosy itp. Tajskie zupki, proste jedzenie ale niezwykle smaczne i o właściwościach leczniczych, z łatwością można wprowadzić do domowego menu. Jeśli
SzczyptaSmaQłyżeczki oleju arachidowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 małe kapusty bok choy szczypta mielonego imbiru Wykonanie Grzyby namaczamy na noc w szklance zimnej wody. Na drugi dzień grzyby gotujemy (ok 15 minut) i kroimy w paseczki. Wodę pozostałą z gotowania grzybów, dolewamy do wywaru mięsnego. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulkę(...)marchewkę pokrojoną w talarki i grzyby. Smażymy kolejną minutę. Dolewamy do garnka wywar mięsny i grzybowy. Kapustę grubo kroimy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok 2 minut .Teraz przyszła kolej na tortelini, które dodajemy do zupy, delikatnie mieszając. Całość gotujemy kolejne 2 minuty, doprawiając do smaku sosem sojowym, papryczką chilli lub pastą TomYum i imbirem. Zupę podajemy obficie posypaną szczypiorem
Kasia i jej kobiecy światCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów) Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko 1 cebula 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki garść świeżych liści(...)muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok. Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku
kulinarnyJaPo powrocie z wakacji jakos ciezko zabrac mi sie za gotowanie. Spogladam w kalendarz i widze, ze juz polowa Pomidorowego tygodnia, a ja jeszcze nic nie
Przysmaki KarolkiDzięki ponacinaniu mięsa całe danie wygląda kusząco. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Postarałam się nawet
Zasmakuj Kuchnipozostać na stole jako przekąska. Wystarczy postawić obok nich jakiś sos. Może być serowy na ciepło lub zimno lub jakiś sos na bazie jogurtu lub majonezu, np. koktajlowy, na ostro, musztardowy czy czosnkowy. Krokiety można podać do każdego mięsnego lub rybnego dania. SKŁADNIKI: 1/2 kg mączystych ziemniaków (obranych i pokrojonych w kawałki) 250 g selera (obrany i pokrojony w takie
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszne i oryginalne mięsne rolady z dodatkiem soczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku
VioletoweKucharzenieDobry wieczór. Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad, pyszne polędwiczki w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym. Składniki: mięso: 1 polędwiczka wieprzowa 3 łyżki masła 3 łyżki
Trufelkowojedzeniu posiłków na świeżym powietrzu. Mam dla Was przepis na specjalne, lekkie burgery, bo grillowanie nie oznacza jedzenia tylko tłustych, mięsnych i ciężkostrawnych dań. Jako zdrowszą i lżejszą alternatywę, proponuję pełnoziarniste pieczywo podane z zielonymi warzywami, soczystą rybą, sosem jogurtowym z ziołami oraz ketchupem Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii. Ketchup, który wykorzystałam do mojego dania, nie zawiera konserwantów oraz substancji
Mienta blogPolecam zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować
Ugotujmy CośPyszna potrawka z piersi kurczaka i cieciorki w aromatycznym sosie pomidorowym, danie doskonale smakuje z makaronem. Również możemy je podać z ryżem. Składniki: 0,5 kilograma
Bajeczna KuchniaPulpeciki,klopsiki czy kulki mięsne,zawsze to jakaś alternatywa dla mielonych kotletów. U mnie były proste pulpeciki z mięsa z indyka w sosie pomidorowym z makaronem. SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki mąki 1 łyżeczka słodkiej
Mała w garnku miesza