Włoskie chlebki piada z małżami i oliwkami 205Danie szybkie, pyszne i znikające szybciej niż je zrobimy. Polecam na obiad, kolacją czy przystawkę, zawsze dobrze smakuje. Następnym razem pokuszę się sama upiec chlebki piada
Moje Małe Czarowanie
Schab pod pierzynką 207Znowu Madziunia znalazła dla mnie ciekawą propozycję na obiad. Bardzo proste i pyszne danie. Wszyscy się zachwycają, po prostu pycha Schab lekko rozbić, doprawić slą, pieprzem
Kuchnia Pokoleń
Smażona cukinia z ziemniakami 244dnia poprzedniego i końcówki cukinii . Wszelkie smażonki , są bardzo pyszne i idealnie zgrywają się z każdym daniem mięsnym . Można ja zaserwować zamiast ziemniaków z wody , zawsze jest to ciekawsze rozwiązanie lub podać sama , tak jak ja zrobiłam w towarzystwie sosu z ogórków i jogurtu . Pyszne , proste i bardzo szybkie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróży
Szaszłyki na pożegnanie 231karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku w 190°C. Składniki na 4 porcje: Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP 3 cebule Marynata do karkówki 3 ząbki czosnku ¾-1 łyżeczki soli 1½ łyżeczki tymianku
Pełny talerz
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1786żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi uwielbiamy wszyscy
Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz - kurczak i dodatki 511Cześć! W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, ale postaram się to zmienić. Chciałabym aby mój blog stał się bardziej popularny - bo o tym marzy
Kuchnia moimi oczami
Współpraca z Primavika 207słodzone agawą -masło orzechowe z kokosem -buraczki pychotka -hummus naturalny -pasztet meksykański -pasztet warzywny z cieciorką -pulpety w sosie pomidorowym -masło orzechowe -paprykarz z kaszą jaglaną -tahini naturalne -musztarda łagodna -strogonow -sznycelki a la cielęce -gulasz Niektóre nazwy sugeruja produkt mięsny! Ale nic bardziej mylnego! Wszystkie produkty są bez zawartości mięsa.Motywem przewodnim i głównym celem prezesa Pawla Skrzypczaka
Z Kuchni Do Kuchni
Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy 161Dzień dobry! Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney. Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną. Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeść
Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach 1304weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiła także obiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto z patelni. Składniki: 4 ekologiczne jajka(...)czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (lub wsypujemy chili w płatkach). Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki (lub kartonika). Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy
Poezja smaku
Domowa Pizza Wiejska 482większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek
Słodka Strona
Botwinkowe kokardki z indykiem, warzywami i sosem serowym #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 160kokardek i botwinki. Mam nadzieje że moja propozycja przypadnie jury do gustu ;) Indyka w asyście buraczków i sosu serowego kocha chyba każdy człowiek na świecie ;). Pomimo że ten sos jest najbardziej kaloryczny raczej ciężko go sobie odmówić. Wyśmienicie smakuje do wszelkich warzyw, mięs i jest idealny jako dip. Składniki na 2-3 porcje: 500 gram filetu z indyka(...)gotującymi się buraczkami czerwonymi. dzięki temu nabiorą różowego kolorku. W rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami. Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu serowego. Składniki na sos serowy: 4 łyżeczki masła 1/4 szklanki mąki 2 szklanki zimnego mleka
Życie zaczyna się w kuchni
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 227pomóc. Wiosna i lato są bardzo dobrą porą do zmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki(...)klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne kulki ze wszystkich stron na rumiano. Kiedy już ładnie zbrązowieją dodajemy pomidory z puszki (lub posiekane świeże) oraz koncentrat pomidorowy z 3-4 łyżkami wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. (Jeśli użyliśmy pomidorów w puszce bez dodatku ziół lub świeżych, to teraz
Ratunku obiad
Rolada drobiowa z kaparami i sos pieczeniowy 209jajko, kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę mięsną, wyłożyć na folię spożywczą i zawinąć dość gruby rulon. Obwiązać nitką. Parzyć w wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić. Wywar z pod pieczeni wlać do rondelka, dodać grzyby, i zagotować, śmietanę rozmieszać z mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by śmietana nam się nie zważyła
Gotowanie jest łatwe
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 192upieczeniu przestudzić. W każdą połówkę papryki nałożyć masę mięsną. Formę do zapiekania lekko natłuścić i wyłożyć w niej nafaszerowane połówki papryki. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 -180 stopni na około 30 -40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym. Składniki sosu: niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć
Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z pulpecikami drobiowymi 228można łatwo formować kuleczki. Przyprawić masę mięsną czosnkiem, solą i pieprzem. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć pulpeciki z każdej strony. Wyjąć a na tłuszczu przesmażyć drobno pokrojony por. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pulpeciki włożyć z powrotem do rondla i zalać sosem pomidorowym, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 15 minut
Smakołyki Asi