Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym 216Danie pachnące pomidorami i curry przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak
Zasmakuj Kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 196Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja –
Zasmakuj Kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami :) 254Teraz tak sobie myślę, że to trochę przypomina leczo z mięsną wstawką 😂 Znajdziesz tu dużo warzyw, dużo małych kulek z kurczaka, a całość łączy naturalnie gęsty sos pomidorowy. To danie smakuje przepysznie! Z dodatkiem kaszy lub ziemniaków jest świetną propozycją na rodzinny, zdrowy i pełnowartościowy obiad. Składniki (3-4 porcje): 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 jajko
Zdrowie na języku :P
Kalafior zapiekany z pulpetami 234miski włożyć mięso, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Wszystko wyrobić na jednolitą masę mięsną. Formować małe kulki, obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć na oliwie z dwóch stron. Sos 1 puszka pomidorów 200 g kwaśnej śmietany (dałam 18%) 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Dodatkowo 200 g sera mozzarella
O kuchni z uczuciem
Najlepsze przepisy z blogów #6 | Przepisy na grilla 241przygotowania prawdziwie grillowej uczty! Specjalnie dla Was zebrałam ciekawe inspiracje z polskich blogów kulinarnych. Pamiętajcie, że grill to nie tylko dania mięsne, jak kiełbaska, karkówka czy kurczak, ale także różnorodne sałatki z sezonowych warzyw, grillowane warzywa czy sosy o różnych smakach! Bierzcie z tego lata jak najwięcej – miłego grillowania Ja na pewno z poniższego zestawienia skorzystam. Kofty z kurczaka
Kuchnia Bazylii
Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry 253kolejna super pyszna propozycja dla wielbicieli obiadowych kulek, nie tylko mięsnych :) Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni. Jedyne co bym w nim zmieniła to ilość sosu. Sos jest dość pikantny ale jest go zbyt mało by pokrył kaszę. A może po prostu ugotować kaszę jako pilaw by nie była sucha? dodatki są do przemyślenia. Same pulpeciki z sosem polecam
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym 174Mięsny wtorek Nadal pozostaje w klimatach arabskich i w związku z tym przygotowałam pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym wywodzące się z kuchni libańskiej. Cynamon idealnie komponuje się z pomidorami, a jego dodatek jest zarówno w klopsikach jak i w sosie. Danie jest pyszne, aromatyczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad. Składniki : Na pulpeciki : 500g mięsa mielonego
Codzienne Gotowanie
Purée ziemniaczane 209Klasyczne purée ziemniaczane to dodatek do wielu dań, zarówno mięsnych, rybnych jak i np. duszonych warzyw. Jego kremowa konsystencja doskonale pasuje do mięs duszonych w sosie czy pieczeni. Dobrze zrobione puree ziemniaczane to nie są zwykłe tłuczone ziemniaki. Purée najczęściej robi się z ziemniaków, ale inne warzywa też doskonale się do tego nadają. Można zrobić puree z marchewki , selera, bobu
Smaczna Pyza
Grillowana cukinia faszerowana wołowiną 240Małe, okrągłe cukinie na połowę przekroiłam, następnie środek wydrążyłam, farsz mięsny do nich dodałam i na grillu zapiekałam. Pod koniec ser żółty na wierzch poukładałam i sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy przygotowałam. Można ją jako przystawkę podawać, lub jako główne danie zajadać. Składniki: 300 mielonej wołowiny, ½ łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki
Moniki Smakołyki
Piersi indyka w śmietanie 282Szybki pyszny obiad, sosik smaczny. Wystarczy kilka minut i gotowe. Cebula nadaje super smaku, danie jest bardzo bardzo dobre. Można podawać z makaronem lub ryżem. Piersi
Kuchnia Pokoleń
Sałatka warzywna z kaszą kuskus 218podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski . Sos ma idealną konsystencję i ciekawy smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i potraw mięsnych. Oceniam go bardzo pozytywnie
Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie 230Schab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty. Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity
Moje Małe Czarowanie
Placki po węgiersku bez papryki. 300Masło również wlewamy do garnka zalewamy wszystko wodą, dodajemy 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego. Do smaku dodajemy kostkę mięsną oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa. Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos tyle sypiemy (uważać
Moje-pitraszenie
Bitki wołowe 196Bitki wołowe każdy z nas nazywa to inaczej, czasem po prostu mięso wołowe lub kotlety wołowe. Nigdy nie zastanawiałam się nad ich nazwą ale ostatnio słowo
Magiczny Garnek
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 227mięsem z indyka to potrawa, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Dzięki kompozycji składników farszu sajgonki są bardzo aromatyczne. Dodatek sosu jeszcze wzbogaca ich smak. Dowolność w dobieraniu składników farszu stwarza wiele możliwości. Można przygotować wersję mięsną, wegetariańską, bezglutenową (papier ryżowy jest produktem bezglutenowym). Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka appeared first on Moje
mojewypiekiinietylko
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2558Świetne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek
kgwjanczewo
Gulasz wołowy z knedlikami 225Zawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego gulaszowego 2 cebule bulion warzywny pikantny sos Bomba Calabrese 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk dodatki: knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan Mięso umyć i osuszyć papierowymi
MarciochaKucharzy
Zapiekanka makaronowa z szynką 343dużą ilością natki pietruszki lub tylko z keczupem :) Zapiekanka jest prosta, ale smaczna i pożywna. Bez sztucznych dodatków w postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych NOVE . Jest to kolejna propozycja z linii NATURA czyli wyrobów: - bez glutenu - bez dodatku fosforanów - bez dodatku glutaminianu sodu - bez sztucznych
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kabanosem i oscypkiem 262Szybka sałatka z kabanosem i oscypkiem na kolacje lub przyjęcie. Jedna z moich ulubionych sałatek na kolację. Sałatka posypana jest solonym
KuchniaWeDwoje.pl
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 186Smakowita propozycja na sobotni obiad :) . Gnocchi to dla ułatwienia 'nasze kopytka" smakują bardzo podobnie. Samo wykończenie ich wygląda trochę inaczej. Ja ułatwiłam sobie ich przygotowanie. Tradycyjne
Słodkości i nie tylko
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 271oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć
Świat Domowej Kuchni
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 214Piekę w temp. 170-180 stopni przez 40 - 50 minut. Upieczone warzywa wykładam wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Mieszam od razu z łyżką koncentratu pomidorowego. Czekam aż warzywa wystygną i przejdą pomidorowym smakiem. W tym czasie szykuję 'wkładkę mięsną". Stłuczonego kotlecika posypanego przyprawami (patrz: skład niespodzianki) smażę na odrobinie oleju z wcześniej uduszoną cebulą. Warzywa wstawiam bez przykrycia
Kuchnia po mojemu
ZAPIEKANA KIEŁBASKA Z WARZYWAMI W SOSIE 215Czasem trzeba przygotować coś na szybko...a że teraz mamy tyle warzyw już dostępnych więc dziś wykorzystam fasolkę szparagową i obiad powstanie w kilkanaście minut
Z Majeczką w kuchni
Pikantny sos pomidorowy z klopsikami i brązowym makaronem 197Użyłam do tej potrawy brązowego makaronu, zawsze się obawiałam, że smak nie taki, że popsuje potrawę. Dzisiaj już wiem jest bardzo dobry, zdrowy i nie tuczy
Kuchnia Pokoleń
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 340gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym garnku jaki mam w kuchni(...)dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula, 130-150g 4 łyżki jasnego sosu sojowego 5-6 łyżek sosu sojowego grzybowego 1 suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych ząbków czosnku
Karo in the Kitchen
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 233przez bity miesiąc. To jedyny posiłek przy grypie, który możemy przełknąć. Tak bardzo znielubiłam rosół, że gdy w końcu stanęliśmy na nogi, zamarzyły nam się hamburgery No ale mięsne są takie typowe, a w szafce na natchnienie czekała czarna fasola. W drugiej szafce piętrzyły się kilogramy mąki z płaskurki i pomimo echa w lodówce udało się coś wymodzić(...)smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery, to już inwencja własna. Ja zrobiłam sos z majonezu, musztardy dijon oraz ketchupu, dodałam sałaty, rukolę, pomidory, rzodkiewkę, pieczarki. Naprawdę dobre i zdecydowanie lżejsze od tradycyjnych, mięsnych hamburgerów. No i skoro dzieci zjadły, to wiecie… Naprawdę muszą być smaczne
gutfut