salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki: 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 szalotka pęczek pietruszki 50ml oliwy sól 50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania: Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy
Smakowity Blog Kulinarnyminut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-) Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy duzo bazylii i... Smacznego! Muszelki MALMA spod Etny- gotowe
Z Kuchni Do KuchniJedno z najprostszych makaronowych dań, ponieważ nie wymaga gotowania sosu. Przygotowanie go wymaga dosłownie kilka chwil, a może być naprawdę smacznym i sycącym obiadem. Składniki na
wyzwania kuchenneZwykle przynajmniej moja rodzina , gołąbki jemy gotowane z sosem pomidorowym , ale można je również zapiekac ....szczerze powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne
Słodkości i nie tylkoDzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Mamuszka” a jest nim królik z czosnkiem w białym sosie. Składniki na królika: -
Kuchenne WariacjeDawno nie pisałam, oj bardzo dawno! Ostatnio jednak zatęskniłam za blogowaniem, więc podejmuję kolejną próbę. Będę się starała dodać nowy przepis 3-4 razy w miesiącu
Ratunku obiadSkrzydełka po indiańsku. Bardzo, bardzo smaczne. Pieczone w piekarniku polane sosem. Podałam z ugotowanym ryżem wymieszanym z pozostałą częścią sosu. Znikało w ekspresowym tempie. Może i Wy skusicie się na tak przygotowane skrzydełka z kurczaka. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią(...)mąki ryżowej na czubek łyżeczki pieprzu cayenne 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka garam masala 1 łyżeczka czubata kurkumy 1/2 łyżeczki soli pieprz olej Sos 1 cebula 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki słodkiego sosu chilli Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z pozostałymi
O kuchni z uczuciemJako że został mi wywar z przygotowania japońskiej zupy RAMEN , postanowiłam zrobić rosół na trawie cytrynowej. Od dziś wchodzi on na listę moich ulubionych dań! Polecam
Tajskie smakispokojnie w miseczce i naprawdę nic więcej nie trzeba było robić, jak już tylko nakładać na talerze, polewać śmietano-sosem i zajadać ze smakiem. Spostrzeżenia - robiłam kiedyś takie gołąbki bez zawijania z normalnej kapusty poszatkowanej. To było zresztą ostatnie mięsne danie jakie popełniłam w życiu... Te dzisiejsze były o wiele lepsze - jarmuż zachowuje smak kapusty ale jest o niebo lżejszy(...)można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Zresztą, cóż to za wielka robota - ugotować kaszę, podsmażyć pieczarki, poszatkować jarmuż, zmielić fasolę, wymieszać wszystko, a potem tylko formować, obtaczać, smażyć, polewać sosem i... SMACZNEGO KOCHANI
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMoi drodzy. Miałam przyjemność już jeść cannelloni w wersji z beszamelem ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi
Słodkości i nie tylkoMakaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola – to był obiad w stylu „co zostało w lodówce” więc dodaliśmy do niego jeszcze resztę
Pociąg Do KuchniBardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko
Kuchnia PokoleńDzisiaj kolej na danie mięsne, to jest coś co tygryski lubią najbardziej. Moja rodzinka wychodzi z założenia, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak nie zawsze taki może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym(...)łyżki mąki do panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany kremówki 2 łyzki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę tartą namoczoną w mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką
O kuchni z uczuciemRoladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym zawinięte w plastry suszonej szynki, cudownie doprawione ziołami – tymiankiem, rozmarynem i oregano. To takie połączenie włoskiej kuchni (mozzarella
Pociąg Do Kuchniprosto z Mexyku! Świetne, pikantne, z dowolnym nadzieniem. Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Pyszne z sosami i same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie
Mieszam w Garnku