Ponoć 11 listopada jadamy gęsinę, cały ptak to jednak za dużo dla 2 osób o przeciętnym apetycie, więc postawiłam na pierś. Gęś ugotowałam sous vide, a
Quinoa Raz!Lato. Cudowna pora roku. Natura obdarza nas obficie w owoce i warzywa. Jak można się im oprzeć? Ja nie potrafię. Każda wizyta na targu kończy
Przysmaki KarolkiObiad dla drobiożerców, którzy to mięsko mogą zajadać w każdej postaci. Czyli krótko mówiąc obiad idealny dla mnie i mojej rodziny. A Wy lubicie drób? Często
Z Majeczką w kuchniAnanasa najczęściej spożywa się na surowo, dodaje się go do sałatek lub robi się z niego soki. Dodawany jest też do różnego rodzaju ciast, a także do dań mięsnych. I właśnie dziś proponuję danie z tym egzotycznym owocem Składniki: piersi z indyka 4 ząbki czosnku żółta pasta curry jogurt bałkański świeży ananas kasza kus kus pomidor bakłażan dymka sól,pieprz(...)już. Bardzo polecam! Zróbcie takie szaszłyki z kaszą i sami zobaczycie ,że są super. Smacznego!! Polecam również inne szaszłyki: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ
potrawyregionalneDanie, które chodziło z mną od kilku miesięcy, ale jakoś ciągle się nie składało. Całe szczęście niedawno udało się tę chęć nadrobić. :) Piersi kroimy w poprzek
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 400 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz sól 1 łyżka lnu 1 pęczek koperku
harrisazagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład(...)Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym
królestwo garówW związku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji... upiekłam pizzę :D A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że
My Culinary Arttutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy go z sosem żurawinowo-winnym, gdyż jak sama nazwa dodatki mówi, kraina Toussaint słynnie ze wspaniałych win, więc nie mogliśmy pominąć tego trunku w przepisie. Nie ukrywamy, że pasztet jest bardzo pracochłonny(...)momencie). 9. JAJKA + MIESZANIE (5 min) Białka oddzielamy od żółtek (możecie to zrobić poprzez wbicie zawartości jajka na dłoń i przepuszczenie białka palcami) – żółtka przekładamy do masy mięsnej i mieszamy, a białka przelewamy do osobnej miski. Do białek dodajemy szczypty soli i ubijamy je na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą mięsną. Sprawdzamy konsystencję masy – powinna być jednolita
Nerds KitchenBardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób nabierają lekko mięsnego charakteru, stają się aromatyczne, miękkie i lekko chrupiące. Najlepiej smakują na grzance, z dodatkiem kremowego sera i pikantnej, podsuszanej wędliny. Boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy(...)można zostawić w całości. Pietruszkę i czosnek bardzo, bardzo drobno siekamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny lub octem. Można również te składniki zblendować razem, stworzą gęsty sos. Rozgrzewamy patelnię grillową, bez tłuszczu. Wszystkie grzyby smarujemy po jednej stronie zieloną czosnkową oliwą, solimy i pieprzymy, posmarowaną stroną kładziemy grzyby w jednej warstwie na gorącą patelnię. Smarujemy grzyby oliwą
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: - 1 polędwiczka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label) - 130 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki musztardy - 1
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 1 polędwiczka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label) - 130 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki musztardy - 1
Dziś Ja gotujeNa dzisiejszy obiad polecam pyszne pieczone udka zawinięte w plastry boczku. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Udka możemy podać z frytkami i surówką.
Tradycyjna kuchnia KasiPrzez lata praktyki pieczenie kurczaków doprowadziłam do perfekcji. Teraz wydaje mi się to bardzo proste, zresztą tak jest. Często piekę od razu po 2 sztuki
Smaki Ewy