mistrzów. Uwielbiam je, tylko smażone na maśle z czosnkiem, uwielbiam w risotto, uwielbiam w zupie tajskiej a dziś będą w sosie śmietanowym. Są pyszne polecam danie. Krewetki w sosie śmietanowo - kurkowym z makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszpecle albo po prostu kluseczki jajeczne. Nazywajcie je jak chcecie. Bez względu na nazwę są bardzo smaczne. Tym razem dodałam do nich zmiksowanego kalafiora i w połączeniu z sosem serowo kurkowym smakowały po prostu bosko! Wiosną kupiłam sobie na Orawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka , ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza
Smaczna PyzaSezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek 1 cebula 200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli są duże
Moje Kuchenne Rewelacjenastępnego dnia przygotowuję na jego bazie zupę pomidorową, na zmianę z zupą ogórkową Tym razem ugotowałam cały garnek rosołu, aby na jego bazie ugotować inne zupy, m.in zupę kurkową z mleczkiem kokosowym, ogórkową i hiszpańską, pikantną pomidorówkę. Przeważnie pomidorówkę podaję z makaronem, ale zdarzało się i z ryżem (ja nie lubię ryżu w zupie). Do tej hiszpańskiej zupy pomidorowej wykorzystałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem
OstryKęsminucie dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość dusimy około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez minutę. Powstałą masę śmietanowo-kurkową wylewamy na przygotowane ruloniki z kurczaka i szynki parmeńskiej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut co jakiś czas obracając by ruloniki zarumieniły się z każdej strony
Mango PapajaPasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny
Smaczna Pyzaczas przyrządzić z nich coś smakowitego ! Makaron cukiniowy z kurkami Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką Kasza jaglana z warzywami i kurkami Zupa jarzynowo-kurkowa po podlasku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaświeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie. Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki na zimę - mam pyszny przepis na słodko-kwaśne Kurki marynowane . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawięc przysnął tak mocno, że był dość niemrawy kiedy postanowiłam go użyć. Ale 2 dni podkarmiania i dopieszczania przywróciły go do pełnej sprawności i dał sobie radę z moim kurkowym chlebem. Wyobraźcie sobie teraz taką sytuację - stoi gliniany garnuszek z czymś w środku a nad nim stoi sobie baba, czyli Pyza, i gada czule do tego czegoś. Żarłoczek pękał
Smaczna PyzaTegoroczny sezon kurkowy uważam za otwarty. My delektowaliśmy się nimi już dwukrotnie. Cała Rodzinka uwielbia grzyby na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiejsze były w dwóch wersjach: dietetycznej (wegańskiej) i tradycyjnej. Wersja pierwsza była z podsmażoną cebulką i posypana szczypiorem, który idealnie współgra z grzybami. Druga była z boczkiem, cebulką i kwaśną śmietanką. Pychotka ! ;-) Składniki: - 500-700g kurek - 1 duża cebula
Smaczne Zdrowebotwiny, więc postanowiłam przygotować z nich gołąbki. Pozostałam przy mięsie wieprzowym, ale zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną. Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Coś nowego. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Smacznego! Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości
Pasja SmakuPropozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie, nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchwila, mój czas w kuchni. Znalazły się też kurki. Nie mogłam obojętnie przejść obok kobiety, której grzyby były piękne, dorodne i tak aromatyczne. Musiałam, nie potrafiłam się oprzeć. Sezon kurkowy bez kurek w śmietanie? Nie ma mowy! KURKI W ŚMIETANIE. / znany;/ dla 1-2 osób 300g kurek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 duża cebula sól, pieprz olej z pestek winogron
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem kurkowym to też niebo w gębie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapyszne w każdej postaci i tym razem swoimi kombinacjami także nie zdołałam ich popsuć :D Już odliczam czas do pierwszych kurek a wtedy pewnie powtórzę różowe placki z sosem kurkowym - marzenie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajednak lekki i zdrowy odpoczynek od dań mięsnych. Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 2015-05-22 11:48:10 Łatwe i szybkie w przygotowaniu, maksymalnie szpinakowo-kurkowe danie na lekki obiad lub kolację. Można przyrządzać cały rok z grzybów mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 180g zielonego tagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych(...)gałkę muszkatołową. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną wody
Kulinarna PokusaSezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecamy. Składniki: 600 g polędwiczek wieprzowych 1 łyżka mąki 3 łyżki masła ghee 1 cebula 250 g kurek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz. Mięso natarłem solą
R'n'G KitchenSzybkie i smaczne danie na kurkowy czas. Do sosu najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego lub warzywnego. Jeżeli takiego nie mamy, możemy wspomóc się kostką bulionową lub użyć po prostu wody. Podawałam mięso z grzankami z chleba i było to bardzo smaczne zestawienie. Polecam! składniki (2 porcje) ok 250 g polędwiczki wieprzowej sos 200 g kurek 1 cebula
Stare Garyzioła, mieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnią. Dopraw grzyby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron i wymieszaj z sosem ziołowo-kurkowym. Spaghetti podawaj od razu, posypane drobno startym serem
Delicious PlaceWystarczy kilka składników aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba. Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym. Przepis powstał na konkurs kreatywne gotowanie, który polega na przygotowaniu potrawy z gotowego zestawu składników. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidodać samo żółtko lub zupełnie pominąć dodatek jajka. Ugotowane kluski można odgrzewać w garnku z gorącą wodą lub podsmażać na niewielkiej ilości klarowanego masła. Można podać je z sosem pieczarkowym , szpinakowym , kurkowym lub jako dodatek do gulaszy . SKŁADNIKI / 50 sztuk 700 g ugotowanych ziemniaków 1 małe jajko / można pominąć mąka ziemniaczana sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki
cool and mintyumyte kurki. Zmniejszyć gaz, mieszać. Poddusić przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać jogurt naturalny, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić. Pity podgrzać. Dodać sałatę, na to kukurydzę i sos kurczakowo-kurkowy. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7
Corner With Recipesoraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście zwykle się nieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp. Smacznego! u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :) pyyycha
KasiekGotuje