obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z makaronem, pomidory, spaghetti, szpinak, szybki obiad, włoski obiad Całkowity czas przygotowania 30 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 400 g makaronu typu spaghetti, linguine 400 g dużych krewetek 300 g pomidorów koktajlowych 250 ml wody z gotowania makaronu 150 g świeżego szpinaku(...)minuty. Wlej na patelnię śmietanę, sok z cytryny i starty parmezan. Dodaj sól i pieprz, zagotuj. Dodaj makaron i szpinak, wymieszaj. Dolej wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Dodaj krewetki, wymieszaj dokładnie. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku
Na-talerzu.plgotowe. Małże zazwyczaj jadam w restauracji ale od czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro mojej siostry. Mule w białym winie i pomidorach Składniki: na 4 porcje 1 kg małży 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duży ząbek czosnku 4 gałązki świeżej pietruszki(...)sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp
codojedzeniawyszła przepyszna, zupełnie nie czułam braku cebuli. Jutro czeka mnie kolejne kucharzenie z pieczonymi burakami – zostały mi jeszcze dwa. Myślę nad makaronem. Jakiś czas temu zrobiłam spaghetti z pesto z buraków i to było bardzo ciekawe połączenie. Nie pamiętam czemu go nie sfotografowałam, znając życie było już za ciemno. Jutro zrobię wcześniej. Tak, jutro machnę makaron z burakami(...)małej miski wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, dodajemy musztardę, sól i świeżo zmielony pieprz, dokładnie mieszamy. Na dno talerza wykładamy roszponkę, następnie układamy pokrojonego buraka. Całość polewamy sosem, posypujemy słonecznikiem, startym serem i kiełkami brokuła. Podobne przepisy: Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami Sałatka
Kardamonovyfont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Propozycja dla tych, którzy uwielbiają makaron. Składniki: 400 g makaronu spaghetti 250 g boczniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 1 duża marchew 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)grzyby mielimy na dużych oczkach. Smażymy na rozgrzanym maśle, razem ze startą na dużych oczkach, marchewką. Dodajemy białe wino, odparowujemy. Następnie wlewamy passatę, wsypujemy lubczyk. Dusimy przez kwadrans. Do sosu dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania
R'n'G Kitchenkurczakiem na sposób egzotyczny z rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju(...)imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie
Wanilia i KardamonSzparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która
Oryginalny smakteż nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne! Ale zacznijmy od początku... Obiad(...)sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7. Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8. Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9. Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11. Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12. Makaron z imbirem / Pasta with ginger
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 250 g makaronu spaghetti; 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach; 150 g pieczarek; 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami ); 3 łyżki mleka; 60 g startego parmezanu; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody(...)wsypać starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami przełożyć serek śmietankowy z mlekiem i parmezanem, kawałeczki boczku i podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać. Makaron podawać
Gospodyni Miejskamięsem mielonym to pyszne i sycące danie na obiad, które podbije wasze kubki smakowe. Jest to takie spaghetti bolognese, tylko zamiast makaronu mamy fasolkę szparagową, przez co danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Świetna alternatywa dla osób nietolerujących glutenu. Ponieważ uwielbiam zarówno spaghetti, jak i fasolkę szparagową, dla mnie jest to strzał w dziesiątkę! Danie jest bardzo smaczne zarówno(...)smażymy, aż się zrumieni. Po tym czasie wlewamy bulion i passatę pomidorową. Mieszając, dodajemy cukier, zioła i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Fasolkę można dodać bezpośrednio na patelnię z sosem i wymieszać, albo rozłożyć ją na talerzach i polać sosem. Każdą porcję posypujemy startym serem
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam proste potrawy, składające się z kilku składników. Uważam, że danie musi bronić się smakiem. Składniki powinny być wyczuwalne, dawać przyjemność jedzenia, komponować się spójnie, harmonijnie
MojaQchnia.plkaszy jaką mamy w domu - jaglana, jęczmienna a nawet z ryżem będzie dobre (prawie cała szklanka) garść ziaren słonecznika 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Kalafiora lub brokuła gotujemy. Kaszę tak samo. 2. Cebulę i czosnek siekamy na drobno(...)dobrej gospodyni Choć jesteśmy na początku drogi do odstawienia mięsa i produktów odzwierzęcych, to już kilka potraw na stałe weszło do naszego jadłospisu. Pierwszy z nich to wegetariańskie spaghetti , które robimy już od wielu lat i bardzo je polecamy
dobra gospodyni dom wesołym czyniziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki), posiekanych 50 g ciabatty, porwanej na malutkie kawałeczki 2 łyżeczki listków tymianku 250 g makaronu, najlepiej linguini lub spaghetti 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g boczku, chudego, pokrojonego w kostkę 1 mała cebulka, czerwona lub szalotka, posiekana ząbek czosnku, pokrojony w plasterki szczypta płatków chili, lub pół(...)czosnek i chili, smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy 5 minut mieszając. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wino i odparowujemy sos do 1/4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy z ziołami i sokiem cytryny. Nakładamy do miseczek, posypujemy pieprzem, serem i posypką
Dzieje kuchennej Wiewiórypostaci kiszonego ogórka. No i jak z tego zrezygnować? Na pewien czas można, ale z czasem chęć jest bardzo silna. Dlatego postanowiłem nieco odchudzić, a przede wszystkim "uzdrowić" klasyczne spaghetti. Na początek wymieniłem makaron - użyłem pełnoziarnistego, a konkretniej "świderek" gdyż tak jest wygodniej (moim zdaniem). Poza tym typ makaronu nie ma znaczenia. Kolejnym krokiem była zamiana mięsa mielonego - z wieprzowego(...)dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dorzucam ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu aż wszystko się rozgotuje. Jeżeli nie otrzymasz jednolitego sosu to możesz go zblendować. 3. W międzyczasie gotuję makaron pełnoziarnisty (ok. 10minut). 4. Gdy mam gotowy sos i mięso zabieram się za ich połączenie, jednakże tuż przed podaniem
All My Fit Lifeciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym custard . Latem znajoma przechowywała mi dzieci przez dwie godzinki. Nie puszczę przecież towarzystwa z pustymi rękami, więc upiekłam ciasto jogurtowe i zrobiłam słoik bananelli . Znajoma zaimprowizowała, kiedy okazało(...)niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do foremki i piecz przez około 40-50 minut, lub do czasu, aż wetknięty w środek patyczek/wykałaczka/nitka surowego spaghetti będzie sucha i czysta po wyjęciu. Wyjmij z foremki i zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the housemiękka, dodajemy pomidory. Po kilku minutach dodajemy paprykę i marchewkę. Całość mieszamy i przyprawiamy bazylią i oregano, solą i pieprzem do smaku. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Sos dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z makaronem. 1/4 zostawiamy do posypania dania. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego, a na wierzchu(...)drugi miejscu znajduje się Wenezuela - 12 kilogramów, a na trzecim Tunezja z podobnym wynikiem. Statystyczny Polak zjada niewiele ponad 4 kilogramy makaronu rocznie. Ponad 6 ton ważyło największe spaghetti na świecie. Przygotowali je kucharze z kalifornijskiej restauracji Buca di Beppo w 2010 roku. Niemcom udało się zrobić najdłuższą pojedynczą nitkę spaghetti, której długość wyniosła 455 metrów. Wielu Brytyjczyków
My Chcemy Jeść