tego tygodnia śmiało mogą konkurować z naprawdę porządnie zrobioną mieloną polędwicą! To sycące i pachnące przyprawami danie wegetariańskie pokocha każdy miłośnik mięsnego hamburgera. Zobaczcie też jak zrobić warzywne spaghetti w wersji wege. Pokażemy Wam też jak można zastąpić kanapkę do pracy – pożywną sałatką z naszą ukochaną komosą . Ponieważ coraz częściej pytacie nas o przepisy wege lub wegetariańskie(...)Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo
Niedzielny kucharzporze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się(...)Kiedy kasza wchłonie cały płyn wrzuć do rondla zimne masło,pokrojone na małe kawałki i szybko wmieszaj w kaszę, żeby w połączeniu z płynem zmieniło się w aksamitny, maślany sos. Dodaj pół szklanki tartego parmezanu, wmieszaj w kaszę. Dodaj do kaszotto blanszowane warzywai cukinię. Wymieszaj i podawaj. Smacznego! Artykuł Pęczotto primavera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzporze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się(...)Kiedy kasza wchłonie cały płyn wrzuć do rondla zimne masło,pokrojone na małe kawałki i szybko wmieszaj w kaszę, żeby w połączeniu z płynem zmieniło się w aksamitny, maślany sos. Dodaj pół szklanki tartego parmezanu, wmieszaj w kaszę. Dodaj do kaszotto blanszowane warzywai cukinię. Wymieszaj i podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Pęczotto primavera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsię go tradycyjnie z korzenia rośliny o nazwie konjac. Jego popularność na przestrzeni ostatnich kilku lat wzrosła tak bardzo, że można go już dostać w wielu wersjach i kształtach: spaghetti fettucine ryż noodles Spotkałam już też nawet płaty do lasagne. Oprócz wersji czystej, z samego korzenia konjac można dostać także wersje „wzbogacone” błonnikiem owsianym . Pozostaje to bez wpływu na zawartość(...)się zawsze mieć w domu kilka paczuszek na wypadek, gdyby trzeba było zrobić jakiś szybki obiad. Używam go wtedy jako wkładkę do zupy lub zjadam w towarzystwie jakiegoś szybkiego sosu (np. w typie bolognese czy carbonara ). Makaron shirataki domowej roboty – da się? Prawie od samego początku zadawałam sobie to pytanie. Wtedy, kiedy ja wprowadzałam go do diety nie był
Modern Cave Girlwiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron(...)Chciałabym zobaczyć tego śmiałka, który zje pól kilograma makaronu. I to z dodatkami! Właśnie… dodatki. To właśnie one często sprawiają, że dania makaronowe stają kaloryczne. Oliwa i inne oleje, sosy śmietanowe, sery czy tłuste mięsa znacznie podnoszą kaloryczność smakołyków z makaronami. Jednak wszystkich dbających o linię muszę uspokoić – takie kluchy np. z sosem pomidorowym i chudym mięskiem lub rybą
Kate's Kitchenwiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron(...)Chciałabym zobaczyć tego śmiałka, który zje pól kilograma makaronu. I to z dodatkami! Właśnie… dodatki. To właśnie one często sprawiają, że dania makaronowe stają kaloryczne. Oliwa i inne oleje, sosy śmietanowe, sery czy tłuste mięsa znacznie podnoszą kaloryczność smakołyków z makaronami. Jednak wszystkich dbających o linię muszę uspokoić – takie kluchy np. z sosem pomidorowym i chudym mięskiem lub rybą
Kate's KitchenPesto to rodzaj pysznego i szybkiego sosu/pasty, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet totalny, kuchenny laik. Pesto jest o tyle fajne, że ma dużo zastosowań, a
Kolorowy Przepisownikzioła, posiekaną pieczoną paprykę oraz papryczkę chilli. Zetrzyj skórkę cytrynową i dodaj do sałatki. Sok z cytryny wyciśnij do małego słoiczka. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i wstrząśnij. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, oczyść, oprósz solą i pieprzem i skrop oliwą. Grilluj na patelni grillowej lub zwykłej aż będzie rumiany z obu stron (możesz(...)bakłażana, możesz dodać do sałatki plastry grillowanej cukinii. Rada: Jeśli chcesz zabrać sałatkę do pracy, oliwę i ocet balsamiczny zabierz osobno i polej nimi sałatkę tuż przez podaniem. Sobota - Spaghetti peperonata Kolorowy makaron zainspirowany włoską potrawą o nazwie peperonata. Do spaghetti dodajemy paprykę, natkę pietruszki, chilli, cebulę, ocet winny i trochę miodu. Pyszny i prosty obiad, do zrobienia
Chilli Czosnek i Oliważeby koszt jednego obiadu zmieścił się w granicach 10 zł. Żaden to wyczyn, wiemy, bo wielu z Was za tyle pieniędzy gotuje dla całej rodziny. Kotlet z surówką, mielony, spaghetti bolognese, rozmaite zapiekanki i milion przepisów można znaleźć na tanie gotowanie. W Niedzielnym Kucharzu staramy się jednak gotować w urozmaicony sposób, robić ciekawe przepisy, wychodząc z założenia, że jedzenie jest(...)Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 132 zł Artykuł Menu na tydzień: Obiady
Niedzielny kucharzżeby koszt jednego obiadu zmieścił się w granicach 10 zł. Żaden to wyczyn, wiemy, bo wielu z Was za tyle pieniędzy gotuje dla całej rodziny. Kotlet z surówką, mielony, spaghetti bolognese, rozmaite zapiekanki i milion przepisów można znaleźć na tanie gotowanie. W Niedzielnym Kucharzu staramy się jednak gotować w urozmaicony sposób, robić ciekawe przepisy, wychodząc z założenia, że jedzenie jest(...)Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 132 zł Artykuł Menu na tydzień: Obiady
Niedzielny kucharzWydawać by się mogło, że ugotowanie makaronu nie jest zbyt skomplikowaną czynnością, z którą wiązałyby się jakieś szczególne problemy i pułapki. A skoro tak, to może
Kulinarna Pokusa