położyć łyżeczkę masła. 5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut. 6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA
Matka Żywicielkaporę: lekka, ale jednocześnie sycąca. Składniki (dla 2 osób) : 2 duże kawałki z piersi kurczaka pół pomidora pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka pół główki sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki oleju 3 łyżki wody curry, pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy
Pasja Smakupatelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę dobrze skomponowany. Śliwki i śmietanka pasują. Całe danie syci i smakuje znakomicie. Jedno zastrzeżenie - jeśli
W kuchni Karmel-itkiLekka, smaczna sałatka na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zamiast typowego sosu sałatkowego - sos czosnkowy, który fajnie podkręca smak warzyw. SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1/3 główki sałaty lodowej 1 mozzarella (lub 1 op. mini mozzarelli) 10 pomidorów koktajlowych 1/2 papryki czerwonej kilka łyżek kukurydzy kawałek czerwonej cebuli sos czosnkowy SOS CZOSNKOWY: 1/2 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka, oregano 1. Sałatę porwać, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mozarellę i paprykę pokroić, cebulę drobno posiekać. 2. Wszystkie składniki wymieszać. 3. Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku
Kto ugości moich gości?burgery. 2 bułki do hamburgerów 2 burgery wołowe lub składniki na burgery opisane [ tutaj ] 1/2 cebuli białej 1/2 pomidora 2 okrągłe sery camembert garść liści sałaty 2 plastry sera żółtego 2 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki sosu musztardowo-majonezowego Rozgrzać piekarnik do 180C. Sery camembert włożyć w sreberku na kratkę w piekarniku. Zapiekać około 10-15 minut, aż będą miękkie(...)pomidorowego. Na to wyłożyć połowę liści sałaty, a później plaster sera. Potem kolejno położyć burgera, ciepły camembert wyciągnięty ze sreberka. Kolejno pomidory z cebulą, po dwa liście sałaty. Górną połówkę bułki posmarować sosem musztardowo-majonezowym i przykryć nią całego burgera. Podawać póki mięso i ser są ciepłe. marcelina
Czerwony Gupikosób. "Kanapka": olej do smażenia 2 pszenne tortille 1 średnia pierś z kurczaka kilka porwanych liści Waszych ulubionych sałat 1 średni pomidor 1 plaster świeżego ananasa (opcjonalnie z puszki) 2 łyżki kukurydzy z puszki (odsączonej) kawałek czerwonej papryki ½ awokado ½ czerwonej cebuli Sos limonkowo - kolendrowy: gęsty jogurt naturalny (200 g) ½ limonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz(...)stron. 3. Paprykę, awokado kroimy w cienkie paseczki, ananasa w kostkę, pomidora w ósemki, czerwoną cebulę w kółeczka. 4. Układamy połówkę tortilii na talerzu, smarujemy sosem, układamy porwane listki sałaty, pokrojone warzywa i kurczaka. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką tortilii. Sos limonkowo - kolendrowy: 1. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy limonki oraz posiekaną kolendrą. Doprawiamy do smaku
W kuchni Katieczosnku 1 sos do sałatek ziołowo paprykowy ( te takie mini sosiki do rozrobienia na oleju) 4-8 plasterków balerony gotowanego, lub innej dowolnej ulubionej szynki Przygotowanie: Mix sałat mieszamy z sosem do sałatek i 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na placki do tortilli nakładamy serek do smarowania, na to dowolna kolejność układania pozostałych składników :) Zawijamy
ClauditteMissCookingzielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu – sos będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy(...)się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec dodajemy pieprz w takiej ilości, jaka dla nas da najodpowiedniejszy smak sosowi. Energicznie mieszamy. Układamy na sałacie składniki w dowolnej kolejności. Polewamy całość sosem. Najładniej sałatka będzie wyglądać, jeżeli posypiemy ją na wierzchu ziarenkami granatu. Smacznego
Sagneska - gotowanie i lifestyleteraz cukinia będzie na śniadanie, obiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki
Smaki EwyPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego ryżu(...)pieca, przekroić na pół, następnie na mniejsze kawałki. Na talerzach ułożyć garść mieszanki sałat, skropić delikatnie oliwą lub olejem rzepakowym, ułożyć na sałacie po kawałku kulebiaka. Polać sosem. 1 opakowanie miksu sałat źródło: Na podstawie przepisu Pascala. The post Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjagarstka liści szpinaku kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek suszony lub świeży kilka plasterków szynki konserwowej kawałeczek pora Garstka startego sera żółtego. 1 śmietana 12 % średnia 1 sos Francuski Knorr Wykonanie ; Sałaty umyć i odsączyć z wody . Listki sałat poszarpać ( pamiętajmy że nigdy nie kroi się sałaty nożem bo będzie gorzka ). Pomidorki umyć i pokroić na pół . Por umyć(...)pokroić w pół plasterki Szynkę pokroić w paseczki , ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę 12% przyprawić do smaku ( ja dodałam jeszcze sos sałatkowy Francuski Knorr) i wymieszać . Sałatę polać śmietanką przed podaniem. Dodać szczypiorek i wymieszać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitowarzystwie frytek, czy pieczonych ziemniaczków mamy świetny, szybki obiad. Składniki - placki pszenne tortilla 8 szt. - duża podwójna pierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis(...)drobnych oczkach. Kukurydze odsączam z zalewy. Każdy placek tortilli podgrzewam przez 10 sekund w mikrofalówce, aby zmiękł i dobrze się składał. Następnie placki smaruję sosem czosnkowym, na sos nakładam kolejno sałatę, piersi z kurczaka, paprykę,pomidory,kukurydzę, posypuję serem żółtym. Składam jak naleśniki na krokiety ( boki do środka ) i łączeniem do dołu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam
Kuchnia z widokiem na ogródDogi to jedna z popularniejszych i najprostszych dań typu fast food uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Tradycyjna, amerykańska przekąska składa się jedynie z bułki, gorącej parówki lub kiełbaski oraz sosów (majonez, ketchup). Domowe Hot-Dogi możemy wzbogacić o dodatki w postaci dowolnych, ulubionych warzyw - wtedy fast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny. Domowe(...)przepisu na domowe bułeczki do hot-dogów ) ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością mięsa) lub cienkie kiełbaski do hot-dogów dowolne warzywa: sałata pomidory, ogórki, cebula dowolne sosy: ketchup, majonez, musztarda, sos czosnkowy itp. Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania: Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki
Słodka Stronagarść sałaty karbowanej czarny pieprz Na talerzu kładziemy porwaną sałatę. Układamy na niej plasterki truskawek. Mięso z kurczaka rozdrabniamy i rozrzucamy na sałacie. Posypujemy pokrojonym serem. Skrapiamy sałatę słodkim i gęstym sosem balsamico. Doprawiamy pieprzem, gdyż pieprz doskonale podnosi walory smakowe truskawek. Smacznego. The post Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię