rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia. Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem. Składniki - wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem 400 g piersi kurczaka 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki) 4 czerwone papryczki pocięte po skosie(...)cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru i papryczki. Wszystko razem mieszamy, gotujemy 6-8 minut i zdejmujemy wok z ognia. Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis: (1 porcja) kawałek tofu (ok.100-150g) 3-4 duże łyżki pure z dyni hokkaido porządna łyżka masła orzechowego (ok.30-40g) jasny i ciemny sos sojowy słodka i ostra papryka, kminek rzymski, czosnek granulowany sól, pieprz ryż (jaśminowy) ew.brokuł/kalafior szczypiorek Tofu pokroić w kostkę, przyprawić sosem sojowym, papryką słodką i ostrą, czosnkiem, dodać kilka łyżek wody
More food, love and dreamsmięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i papryczkę drobno siekamy(...)mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego :) 1 porcja - 486 kcal: - białka - 27 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany - 43 g - błonnik - 1,8 g Zapraszam
Moje Kuchenne Rewelacjeugotować ryż z dodatkiem kurkumy (max 15 minut). W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić marchew pokrojoną w grubsze talarki i wsypać groszek. Gotować 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł podzielony na różyczki i gotować 5 minut. Odcedzić wodę. W kolejnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Następnie, energicznie mieszając, wlać szklankę mleka. Sos zagotować(...)zagotowaniu wlać jeszcze pół szklanki mleka, dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 1 minuty. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ryż, następnie rybę i warzywa. Zalać wszystko sosem i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać 25-30 minut. Smacznego
kuchnia doskismaczny obiad. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Ja tym razem zagapiłam się i ryż za bardzo rozgotował się, ale i tak było pyszne. Przepis jest na 4-5 porcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego(...)wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz. Uwaga: Jeśli planujemy zrobić to danie dobrze jest wcześniej wymieszać kurczaka z przyprawami, ponieważ ma wtedy intensywniejszy smak
talerz przyjemnościłyżeczki kurkumy - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry(...)następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Simple DishMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony(...)łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej 1 łyżeczka sezamu SKŁADNIKI - sos orzechowy 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka Srirachy ciepła woda SKŁADNIKI - do podania ugotowany na sypko ryż brązowy i dziki gotowane brokuły marchewka julienne na oleju kokosowym mieszanka sałat szczypior papryczka chili
Karo in the Kitchenryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek(...)mięsa raczej chudego ( u mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Kuchcik gotujepasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawie shoarma. Odstawić na 15-20 min. W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż i chwilę smażyć, aż się lekko zeszkli. Zalać dwoma łyżkami wody. Dodać kurkumę i sól. Gotować, aż ryż wchłonie wodę, będzie miękki i żółty od kurkumy - ok 15 -20 min. ( Można użyć
DefinicjaSmakumiała pewność, że ryby są świeże. Na razie używam tylko ryb wędzonych. Ale Ci odważniejsi mogą zastąpić wędzoną rybę surową :) Składniki: ugotowany i doprawiony ryż do sushi nori łosoś wędzony awokado szparagi marchewka sól pieprz sos sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy je na talerzu, możemy posmarować delikatnie pastą wasabi(...)strony bez ryżu. Maki sushi z marchewką i zielonymi szparagami: marchew obieramy i kroimy w słupki, ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy ok. 3 min. w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, doprawiamy pieprzem i grillujemy krótko na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Postępujemy tak samo jak w przypadku maki sushi z łososiem i awokado. Podajemy z sosem sojowym, który doprawiamy
chwile dla mnieproszku sól, pieprz 1-4 trawy cytrynowe (w zależności od grubości) duża puszka mleka kokosowego pół cebuli olej Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody. W czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka do rondla. Wlać mleko kokosowe i wrzucić trawę cytrynową. Jeśli używamy(...)podgrzewamy. Na patelni po kurczaku zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ją do kurczaka. Gotować kurczaka z sosem ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą. Sos musi być słony, bo nie solimy ryżu. Podawać potrawkę z ryżem. Zaproponowane danie jest bardzo delikatne w smaku. To był zamierzony manewr, bo po południu planowany był grill, a wiadomo, że potrawy
Weekendy w domu i ogrodziewyłowionego tuńczyka z maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pół papryki czerwonej 1 cebula 100 g kukurydzy z puszki pietruszka do przyzdobienia 2 łyżki majonezu 1 łyżka
pink envelopeporcje woreczek ugotowanego ryżu (100 g ) puszka czerwonej fasoli (400 g ) puszka pokrojonego w kostkę ananasa (400 g ) puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 1 cebula 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Ugotowany i wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy do niego odsączoną z zalewy i opłukaną fasolkę, odsączonego z soku ananasa pokrojonego w kostkę oraz odsączonego(...)sosu i rozdrobnionego tuńczyka. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie wrzucamy do sałatki, na końcu dodajemy majonez, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Artykuł Sałatka z tuńczykiem, ananasem, ryżem i fasolą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPotem do gotującej się wody włożyłam całe liście na 3-4 minuty, wyjęłam i w tej wodzie ugotowałam resztę kapusty. Wodę odcedziłam i zostawiłam do sosu. Pieczarki podsmażone na oliwie. Następnie mieszamy: ugotowany ryż + ugotowana kasza gryczana + usmażone pieczarki + czosnek w plasterki + mięso mielone podsmażone na patelni + ugotowana kapusta poszatkowana (wodę od gotowania kapusty zostawiamy do sosu) - wymieszać. Całość
Tradycyjna kuchnia inaczejŚrodkowej i Wschodniej. Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem. Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk. Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco. Składniki : większa główka białej kapusty(...)Odstawiamy do wystudzenia. Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość. Robimy gołąbki do wyczerpania
Malinowe Pocałunki