U nas dalej rządzą makarony! Dzisiaj proponuję bezglutenowe spaghetti z komosą z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Bardzo aromatyczne, smaczne i syte danie - nie tylko dla bezglutenków
Kuchnia bezglutenowasposób przygotowania i obórki, tak aby produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również(...)szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez 4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli
SMYKWKUCHNIwięc kilogram przerobiliśmy na keczup, a 6 kg na przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy(...)szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb". I znowu: wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy
Marder&Marder Manufacturenaturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo(...)podrażniać błony śluzowe, małe dzieci oraz osoby cierpiące na problemy nerkowe, żołądkowe lub choroby jelit powinny konsumować to zioło jedynie w ograniczonych ilościach. A u nas na blogu dwa sosy z dodatkiem chrzanu! Pierwszy z nich zachwycił nas swoim eleganckim smakiem. Będzie zapewne atrakcją każdego świątecznego stołu. To nasze wielkanocne odkrycie! Drugi, to tradycyjny dodatek, który jest w naszym
Moja Mama GotujePlacki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość smakowicie
Gospodyni Miejskatakie rarytasy traktuje się z namaszczeniem, bo smak świeżej, morskiej ryby jest obłędny, nieporównywalny z kupnymi w sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie i zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić(...)gałką muszkatołową, ziołami suszonymi (idealnie mieszanka zielonych ziół), tymiankiem. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starty ser żółty i całość wylać na tartę. Jeśli używacie silikonowych form do tarty, uczulam, aby sos dodać w momencie, gdy tarta będzie już w piekarniku, bo przenoszenie wypełnionej farszem i sosem formy niekiedy wydaje się niemożliwe. Ja niestety mam talent do zapominania właśnie o tym Piec
gutfutKto nie lubi pizzy... niech się nawet nie przyznaje! Ja sama gdybym mogła jadłabym ją na śniadanie, obiad i kolację.. i wcale by mi
CzarnawisienkaUwielbiam ten czas kiedy mogę usiąść z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla każdego
Mango PapajaPRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS Z okazji urodzin postanowiłam zorganizować imprezę i zaprosić gości do domu, nie wiem po co mi to było Pojawił się standardowy
Martyna Cooks1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy
Świat Domowej KuchniNa ogół staram się unikać żywności puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle
Even Better Foodaromat migdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki (hmmm... to może być ciekawe połączenie..). Można nim polewać lody czy naleśniki. OuzoOuzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone(...)jeżeli też lubicie takie wydarzenia, koniecznie sprawdzajcie ich aktualne terminy w czasie planowania urlopu.Festiwale kulinarne na Kos: Festiwal Miodu w Antimachi - 24 sierpnia Festiwal Wina w Mastichari Festiwal Ryb "Trata" w Kefalos A Wy jakie pamiątki przywozicie z wakacji? Czy znajdą się wśród z Was tacy kulinarni maniacy jak ja?Już teraz zapowiadam Wam kolejny post
Chilli Czosnek i OliwaEfekt główkowania nad smaczną i przy tym zdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele
Eat me! Fit me!rodzinnie, wśród przyjaciół i wspólny posiłek powinien trwać nie mniej niż dwie godziny. Składać się z : antipasti (małe przystawki) il primo (pierwsze danie, pasta) il secondo (drugie danie, mięso, ryby, bądź same warzywa) insalata (sałatka) formaggi e frutta (ser i świeże owoce sezonowe) dolce (deser) Klimat podczas jedzenia, szacunek do jedzenia, używanie wyłącznie świeżych i sezonowych produktów. Włosi bazują(...)przepisu, ale zaczerpnęłam pomysł, bo ten egzemplarz to kopalnia inspiracji. To właśnie z ta książka oświeciła mnie, że Pizza Margherita to nie taka jaką spotykamy w naszych pizzeriach (sos pomidorowy i ser) tylko pokrojone w kostkę pomidory, oliwa i mozzarella! Nie macie pojęcia jakie to jest pyszne i ta oliwa! Proste, a takie pyszne! Zaskoczeniem było również to, że mój
Blondynka Gotujedieta osoby starszej powinna składać się w 60 % z węglowodanów, w 20 % z białka i w 20 % z tłuszczów. Na talerzu seniora nie może zabraknąć chudego mięsa, tłustych ryb, dobrych produktów zbożowych, nabiału, orzec hów i ziaren, warzyw i owoców oraz dużej iloś ci wody. O dietę seniora w znaczącym stopniu powinny zadbać osoby młodsze – dzieci(...)soli i zagotować. Do lekko wrzącej wody delikatnie wbić jajko i gotować ok. 2-2,5 min, następnie przełożyć do miski z zimną wodą. REDUKCJA Z OCTU DO SOSU HOLENDERSKIEGO Składniki: szalotka 200 g, dwie gałązki estragonu, 5 ziarenek pieprzu, dwa listki laurowe, 1 l białego octu winnego Sposób przygotowania: Szalotkę pokroić w plastry. Rozmaryn, ziele angielskie
SzczyptaSmaQ