Jeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony
Karo in the KitchenSkładniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy
My Culinary ArtUwielbiam to danie, nie mam pojęcia skąd się wywodzi, ale osobiście mogłabym je jeść w każdą sobotę SKŁADNIKI (2 porcje) 250 gr. obranych, surowych ziemniaków 1/4
Kopystką po garachGrecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty. Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym(...)bazarku, a nie supermarketu) 3 cebulki dymki (biała i zielona część) 3-4 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni (można zamienić na posiekane nerkowce lub pestki słonecznika) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita
Chilli Czosnek i OliwaNa zdjęciu: Ostryga japońska Jedni są ich smakoszami uważając je za delikates, inni robią minę typu beeeeee, gdy o nich słyszą. Nie ma grupy pomiędzy. Albo
Sztuka gotowania w/g SamiryTakie śledzie moja mama zawsze przygotowywała na Święta. Tym razem postanowiłam przygotować je sama. Wyszły pachnące i słodkie, takie jak lubię. Są idealną przekąską nie tylko
W poszukiwaniu inspiracjiJak wiadomo maj to miesiąc szparagów. W tym okresie są one najsmaczniejsze, oczywiście wybieramy te młode. Stare szparagi po gotowaniu stają się gorzkie i tych unikajmy
Smaki EwyPrawdę powiedziawszy nie miałem do tej pory zielonego pojęcia czy Japończycy znają śledzie. Sprawdziłem - znają. Czy podają je w taki sposób jak zrobiłem to ja? Mam
zadanie-gotowanieGdy potrzebuję natchnienia... Czasem wystarczy jakieś wyobrażenie, coś się przyśni. Nieraz wystarcza zdjęcie w jakiejś gazecie kulinarnej czy książce. Wielokrotnie oddziałują sugestie klientów w sklepie, gdy
W kuchni Karmel-itkicytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki do oprószenia naczynia 160g cukru 10 jajek 1l tłustego(...)krówce cały tłuszcz, wlewamy śmietanę. Sugeruję na ten czas zdjąć garnek z ognia. Dorzucamy też sól. 8 – 10 minut tężenia na małym ogniu nam wystarczy. Łyżkę lub dwie gorącego sosu wylewamy obficie na bardzo ciepły far na talerzu. Topinambur 6 sztuk topinamburu Olej do głębokiego smażenia Cynamon Cukier puder Sól Dokładnie szorujemy topinambur pod bieżącą wodą, tniemy go na przeźroczyste
karmelowyNie wiem jak Wy, ale ja uważam, że łosoś i mango to połączenie idealne. Pojawiało się na blogu nie raz, ale tym razem jest to wersja
Mienta blogPlacki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i
Symfonia smakowaPotrawa ze szpinaku stała się moją ulubioną potrawą.Jak zauważyliście, robię go na różne sposoby i każdy jest świetny w smaku.To mdłe warzywo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki:pół opakowania makaronu lasagne300g filetu z łososia450g mrożonego szpinaku1 cebula pokrojona w kostkę3 ząbki czosnkusólpieprz białyoliwaSos beszamelowy:1/4 kostki masłaczubata łyżka mąkiszklanka mlekażółtko2 łyżki śmietany
Smakowity Blog Kulinarny