Pizza z ogromną ilością roszponki, zielonego ogórka i awokado? Ktoś chętny? Pyszna, powiedzmy, że lekka i zdrowa. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy * czerwona cebula * tarta mozzarella * roszponka * zielony ogórek * awokado Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę(...)Rozwałkować na cienko. Przełożyć na blachę. Wyłożyć sos oraz cebulę. Posypać serem i piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Na upieczoną pizzę wyłożyć roszponkę, plasterki ogórka oraz kawałki awokado. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie MartyZainspirowana wczorajszym przepisem koleżanki, postanowiłam zrobić niby pizzę w wersji zmodyfikowanej dla mnie. Jest naprawdę pycha :) Dużo białka, rozpuszczalnej frakcji błonnika z warzyw, bogactwo minerałów i witamin, a dzięki odpowiedniej dawce pieprzu, kurkumy i dodaniu domowego sosu pomidorowego ma genialny aromat :) Ponadto pieprz też trawienie - ze względu na zawartość kapsaicyny pobudza wydzielanie soków żołądkowych, natomiast kurkuma działa przeciwzapalnie i wspomagająco(...)jednej strony aż wierzch się zetnie Zdjąć z patelni, przełożyć na blachę, to samo zrobić z drugą połową masy Na powstałe spody pizzy wyłożyć wybrane dodatki Piec w 160 st około 15 minut Podawać z sosem pomidorowym Smacznego
pyszne zdrowościgrube, dużo dodatków (w miarę równomiernie rozłożonych) i oliwa podawana do pizzy. Mój faworyt: promocyjna ze szpinakiem lub rukolą, niebieskim serem i pomidorami. Nie polecam sosów (ogólnie nie jestem ich fanką jako dodatku do pizzy). Chocolate zucchini cake with cinnamon A delicious vegan cake from Weganon . My small changes: less sugar, more cacao and zucchini jam instead of pineapple/apricot
Qlinarnie i Qlinarniebyć też duży garnek rosołu (będzie stanowił danie samo w sobie, bazę do innych zup, a mięso i warzywa wykorzystasz do innych potraw), albo rondel sosu pomidorowego (który możesz wykorzystać do spaghetti, zup, pizzy i innych dań). Wybieraj dania, które łączą wspólne składniki i półprodukty (np. dwa dania z wykorzystaniem tego samego sosu pomidorowego), które mają podobną bazę, ale inne(...)zasiądziesz do stołu wykrój część na później ( pyszne przepisy na resztki z kurczaka znajdziesz tutaj ). Jeżeli w Twojej lodówce zalega kawałek chorizo i sera średniej świeżości – zaplanuj calzone lub pizzę – a z tych składników przygotuj do nich nadzienie. Jeśli w zamrażalniku masz potrawę, która za chwilę nie będzie dobra do jedzenia ( terminy mrożenia rekomendowane przez Amerykańską agencję ds. żywności możesz
Niedzielny kucharzPrzygotowanie: Składniki wyrabiamy na gładka elastyczna masę. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na ok 30 min w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Jeśli chcemy zrobić pizzę na grubym cieście po wyrośnięciu ciasto delikatnie rozwałkowujemy układamy na blasze smarujemy sosem i układamy składniki. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach C. Jeśli ciasto do pizzy ma być cieńsze to po wyrośnięciu zagniatamy
Między kuchnią a pokojemłyżeczki Składniki wyrabiamy na gładka elastyczna masę. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na ok 30 min w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Jeśli chcemy zrobić pizzę na grubym cieście po wyrośnięciu ciasto delikatnie rozwałkowujemy układamy na blasze smarujemy sosem i układamy składniki. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach C. Jeśli ciasto do pizzy ma być cieńsze to po wyrośnięciu zagniatamy
Między kuchnią a pokojemBardzo lubię w niedzielne popołudnie przygotować jakieś smakołyki, które w poniedziałek będziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca
Ratunku obiadBardzo lubię tę szybką wersję zamiennika pizzy z patelni, według mnie w wersji keto z dużą ilością sera smakuje wręcz obłędnie! Do środka poza sosem pomidorowym i serem możecie też dodać klasyczne składniki jak do pizzy. Jako zamiennik mąki pszennej użyłam mąki z pestek dyni, nadaje lekko zielonkawy odcień potrawom ale świetnie zastępuje zwykłą mąkę. Gorąco polecam leniuchom którym(...)zetnie a góra będzie na pół płynna, smarujemy połówkę sosem pomidorowym i posypujemy serem . Następnie delikatnie podnosimy połówkę omletu silikonową lub drewnianą szpachtułką by przykryć część omletu z farszem. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem około 3-5 minut dopóki ser się nie rozpuści. Gotowy keto omlet a’la pizza przenosimy na talerz i na końcu ozdabiamy
WegePrzepisSkładniki na ciasto: 4 dag drożdży ok. 0,5 kg mąki 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 250 ml wody Dodatki: sos pomidorowy szynka puszka ananasa ser żółty zioła prowansalskie pieprz Wykonanie (ja ciasto wyrabiam w robocie): 1. Cukier z drożdżami rozrobić w letniej wodzie. 2. Mąkę, sól, olej i rozrobione drożdże połączyć w misie(...)się już nie klei i uformować w kulę. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na blasze do pizzy (ok. 40 cm). 5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i częścią sera. Ułożyć szynkę i ananas, posypać ziołami i serem. 6. Wstawić do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piec
Pasja Smakuelastyczne jak drożdżowe, ale po upieczeniu w niczym się od niego nie różni. Przepis na błyskawiczną pizzę w 10 minut pochodzi z tasty.co Składniki: Mąka samorosnąca 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Dodatki Sos pomidorowy ( np. według tego szybkiego przepisu ) Mozzarella Łyżeczka oregano Dowolne warzywa i wędliny Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj(...)placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. Krok 4 Przełóż placek na blaszkę do pieczenia lub foremki na tartę. Posmaruj delikatnie sosem pomidorowym, połóż na wierzchu pozostałe składniki pizzy, posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika. Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika. Jeśli nastawisz piekarnik na 260 stopni i będziesz nagrzewać przez minimum 30 minut, upieczesz
Niedzielny kucharzSos czosnkowy, bez którego nie wyobrażam sobie pizzy, zapiekanek czy tostów :) Składniki: - jogurt naturalny 370g (duże opakowanie) - majonez 2 duże łyżki - czosnek granulowany niecała 1 łyżeczka - vegeta ok 1 łyżeczki - pieprz - koperek Kolejny sos, który tak naprawdę każdy doprawia jak najbardziej mu smakuje. Czosnek dodaje zawsze granulowany bo smakuje jak świeży a zapach czosnku nie utrzymuje się przez kilka
Kuchnia Vikipomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębloga Dzikowiec od kuchni i muszę przyznać że wyszło faktycznie fantastyczne. Tuńczyk miał byc w sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze będę go wykorzystywac do pizzy... Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 0,5 szklanki ciepłej wody(...)będzie zbyt rzadkie. Po około 10 minutach wyrabiania, ciasto nadaje się do rozwałkowania. Ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ja zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni. Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka
Kuchenne aromatyłyżeczki soli; Olej do smażenia. Nadzienie: 500 g pieczarek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia cebula; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Dodatkowo: 100 g startej mozzarelli; Ulubiony sos, np.: Sos hamburgerowy , jak u mnie; Sos Tzatziki ; Sos BBQ ; Sos czosnkowy; Ketchup; Majonez. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać(...)Następnie dodać pieczarki i paprykę, oprószyć solą i podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec smażenia dodać szczypiorek i doprawić przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku. Usmażone, gorące racuchy przekroić na pół. Każdą część posmarować sosem. Dolną część każdego racucha posypać mozzarellą, układać na niej ciepłe nadzienie i zamykać górną połową. Podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaDzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych oliwek(...)gram sera mozzarella, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżki octu winnego białego, 4 łyżek oliwy, 6 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu pomidorowego, który powinien wystygnąć przed posmarowaniem nim ciasta. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Kiedy tylko czosnek zaczął wydzielać intensywny zapach dodałem
Wyprawy kulinarne