bokiem pizzeria ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki
Buniabaje w kuchnipizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz. Ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml letniej wody -250 g mąki pszennej 500 MŁYN KOPYTOWA -2 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA -pół łyżeczki soli Z podanych składników wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki w zamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta na zimno. Nadzienie -sos(...)papierem do pieczenia. Rozsmaruj oliwe z oliwek i dodaj sos pomidorowy. Na wierzch wszystkie pokrojone składniki „jak popadnie”. Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch. Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza ma siedzieć około 15- 20 min. Pizza jak z prawdziwej włoskiej
Z Kuchni Do Kuchniodpowiednio grube (a raczej odpowiednio cienkie) ciasto 2. Najwyższa jakość składników, zero półśrodków, dobre włoskie produkty 3. Miła obsługa, ładny lokal, krótki czas oczekiwania Dla mnie najważniejsze jest aby pizza była typowo włoska (nie przepadam za tymi z grubym spodem, ważne są dla mnie jakościowe składniki). Miejsca te znajdują się w różnych lokalizacjach, zarówno na rynku jak i poza(...)przypadły do gustu (słabe składniki; papierowe talerze; plastikowe widelce; słabe sosy, których wcale nie powinno być), jednak zapraszam również na koniec wpisu - jeżeli nie spodoba Ci się moja lista zawsze możesz spojrzeć tam! :) 1. Al Metro Mój numer jeden na świecie, poważnie. Ta pizza jest za każdym razem idealna, niezmiennie od początku istnienia tego miejsca. Skradła już od początku moje
CzarnawisienkaPizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach pełniąc funkcje "drożdżowki na pikantnie". Pizzerinki są przepyszne, wyśmienicie smakują posmarowane masłem. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Składniki: (ok. 10 pizzerinek) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży(...)łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli) Pizzerinki - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką
Słodka Stronasmażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam borowiki) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Na patelni rozgrzać łyżkę masła(...)minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy. Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki sól, cukier i pieprz
Czerwień i błękittakiej pizzy wymaga tylko odpowiedniego rozplanowania i już :). Serdecznie zachęcam, a zobaczycie, że innego ciasta już nie będziecie robić ! Mini pizze na zaczynie poolish Składniki na 3 sztuki Zaczyn: 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant Ciasto właściwe(...)drewniane łopatki oprószone mąką. Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy oregano, delikatnie spryskujemy oliwą i odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, z uprzednio włożonym do niego kamieniem.. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Dziś kolejny sprawdzony przepis na pizze. Z tego przepisu ciasto wychodzi delikatnie chrupiące. Jest pyszne :) Składniki: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (nie gorącej) 1/2 łyżeczki cukru 250g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Przygotowanie: ROZCZYN : drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki (z podanej ilości) oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut(...)stolnicę i chwilę zagnieść. Ciasto rozciągamy rękoma na blasze lub wałkiem do pożądanej wielkości :) Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, u mnie były to na jednej połowie pieczarki, następnie starty ser, szynka, kukurydza i ponownie ser i na wierzchu zioła prowansalskie. Tak przygotowaną pizzę wkładamy nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut, pilnując by mocno się
Gotuj z MąkąZapiekanka szybka, prosta i zrobiona z tego co miałam w lodówce. Zatopiona w sosie pomidorowym który powstał z domowego przecieru. 150 g makaronu penne 2 szklanki
wesoła kuchnia400 g piersi z kurczaka 1 opak. Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr 1 kg ziemniaków 400 ml śmietany 18% 200 g startego żółtego sera 100
Świat Domowej Kuchniporównaniu do innych znanych mi produktów, nie jest kwaśny i nie trzeba dosładzać sosu cukrem. Sos możecie oczywiście przygotować dzień wcześniej. Ostatnia uwaga - do lasagni wykorzystałam mieszankę dwóch serów - tradycyjnej mozzarelli (tylko, że preferuję nie tę w kulkach, lecz taką przeznaczoną do pizzy, którą można zetrzeć na tarce) oraz sera dojrzewającego o wyrazistym, intensywnym smaku . Mozzarella świetnie się topi(...)Valfrutta 100 g orzechów włoskich bez łupinek sól, pieprz, szczypta płatków chilli 100 g sera żółtego o intensywnym smaku, np. sera Kolumb 200 g sera mozzarella (najlepsza taka do pizzy, którą można zetrzeć) 200 g śmietany 18% tłuszczu 2 pomidory świeża bazylia 12 płatów makaronu lasagne, u mnie szpinakowy Arrighi dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania Przygotowanie: Obierz cebulę i pieczarki
Chilli Czosnek i OliwaMoże tak dziś pizza? Szybka w wykonaniu na domowym ,drożdżowym spodzie z tuńczykiem Princes ? #MasterTuńczyk Jesteś na TAK? TO zapraszam i SMACZNEGO :) SKŁADNIKI NA 2 Blaszki po 20 cm : Ciasto : → 7 g drożdży instant → 1 szklanka mąki pszennej , dodatkowo do podsypania → 1/3 szklanki ciepłego mleka → 1/2 szklanki gazowanej wody →2 łyżki oleju np. rzepakowego →sól(...)kształt koła / foremki do pizzy. 5. Blachę polewam olejem i podsypuję kaszą manną. Przekłądam ciasto. 6. Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym. Posypuję solą i pieprzem. 7. Posypuję serem żółtym a nastęnie dodaję pozostałe składniki. 8. Piekę ok 15 minut -20 minut w 180 stopniach. 9. Po upieczeniu polewam ulubionym sosem i posypuję świeżą rukolą. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiciasto na papierze do pieczenia, smarujemy je sosem, układamy plastry mozzarelli, posypujemy połową posiekanego szczypiorku, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy pieprzem. 6. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. 7. Po 5 minutach wybijamy na środek jajko (jeśli chcemy to możemy użyć większej ilości jajek). Wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut. 8. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, posypujemy resztą szczypiorku i porwanymi
Gocha gotuje!Bardzo lubię brokuły, a ostatnim czasem mam na nie fazę. Mogłabym je dodawać do każdego obiadu. Kiedy zobaczyłam przepis na pizzę z nimi w roli głównej wiedziałam, że kiedyś ją przygotuję, stąd cieszy mnie Wasz wybór w akcji Gotowanie za Głosowanie. Dodatki do niej możecie dobrać wg własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pikantne salami, czerwoną cebulę i papryczki jalapeno(...)pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą, na którą układać ulubione dodatki. Ja położyłam plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę i papryczki jalapeno. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni ,aż ser zacznie topnieć. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie
Fabryka pomysłów