sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:136/290)

MINI PIZZE NA CUKINNI 200

Ciekawa alternatywa, dla tradycyjnej pizzy. Każdy może komponować własne mini pizze, wszystko zależy od kreatywności. A to Moja propozycja. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 pomidor Plasterki szynki Ser mozzarella  Kukurydz konserwowa Groszek konserwowy Ruccola Sos czosnkowy, keczup Krok 1.   Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Oprószamy solą, aby warzywo puściła wodę. Krok2 . Na gorącej patelni rumienimy cukinię z dwóch stron

Zdrowo i kolorowo
Pizzerinki z cukini! 156

sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy

Kuchnia Pani Wiosny
koperty naleśnikowe a'la pizza 21984

ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację.  Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z serowymi brzegami 194

przesmacznym serem Gouda od Mlekomy .  Zróbcie, a nie zakochacie się w niej tak, jak my. Składniki: (na pizzę o średnicy 32cm) CIASTO: 270g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków

Cakes By Kejt
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 210

worku do pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko

Ostra na Słodko
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 203

dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego ( Бяло сирене ) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale

Food Square
PIZZA Z SALAMI I CHORIZO IGLOTEX-u 217

Pizzę wystarczy włożyc do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 minut by cieszyć się niezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu, nie stała się sucha jak wiór, sery idealnie dobrane, pyszne salami i chorizo- bardzo aromatyczne.Smakował mi też sos z przecieranych pomidorów. Ogólnie mało używam takich dań, ale jak już po nie sięgam to własnie po produkty

Z Majeczką w kuchni
Kurczak najlepszy pod słońcem 1241

przygotowanym wcześniej sosem. Mnie i P. danie smakowało naprawdę bardzo, baaardzo. Na pewno powtórzę je jeszcze nie raz. Sos świetnie pasuje do kurczaka i pieczonych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się także do frytek. Może wydawać się to dziwne, ale pasuje także do pizzy :) Mogę go teraz wychwalać pod niebiosa i rozpływać się nad jego walorami smakowymi, ale... Myślę, że nikt

Ratunku obiad
Pide 377

powinnam napisać kilka słów wstępu o tej potrawie. Pide pochodzi z Turcji, a jego bliskim kuzynem jest włoska pizza. Można go przygotować na cienkim i grubym cieście, ale od wersji z Włoch różni się sposobem podania. Farsz do pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem.  Ponadto, ma on kształt łódki  lub okrągły w zależności

Fabryka pomysłów
Pizza na puszystym cieście 172

Sekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i puszyste.   Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody łyżeczka cukru 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli sos pomidorowy: 400g pomidorów w puszce 100g suszonych pomidorów z oliwy 70g koncentratu pomidorowego łyżka oliwy z oliwek średnia cebula(...)Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość zmiksować. Sos powinien być gesty. W miseczce przygotować rozczyn z drożdży z cukrem i wodą. Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez sito, stopniowo dodawać drożdże, oliwę oraz sól. Składniki dobrze

Pyry na Gaz
Pizza wiejska 192

Wszyscy bardzo lubimy pizzę, domowa jest oczywiście najlepsza, każdy dodaje te składniki, które lubi najbardziej. Dzisiejsza wersja powstała dość spontanicznie z produktów, które aktualnie były w lodówce. A wiejska, bo akurat mieliśmy swojskie ogórki kiszone, kiełbasę wiejską i mnóstwo cebuli.  Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki żytniej(...)pokroić). Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, uformować koło lub kwadrat, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest podsmażona należy ją przed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 388

Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki(...)mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z kurkami i marynowaną cukinią 227

mozzarella w kulkach ½ łyżeczki suszonego oregano do posypania Zacznij od przygotowania cukinii według przepisu w linku. Możesz przyrządzić dużą porcję cukinii i resztę wykorzystać do salatki lub dodatkowej pizzy. Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia. Zacznij od mniejszej ilości mleka(...)garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku. Teraz rozprowadź porcję cukinii, a na koniec powciskaj kuleczki mozzarelli. Umieść pizzę na podgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gorącym kamieniu do pizzy. Piecz

codojedzenia
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 235

pokrój w kostkę i gotuj do miękkości. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Ugotowane warzywa zblenduj z nerkowcami, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami. Makaron wymieszaj z sosem. Kolacja: Wrap z warzywami i fasolą [366 kcal/ W: 62,7 g/ B: 13 g/ T: 9 g] pełnoziarnista tortilla 30 g awokado sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)wypłukaną ciecierzycę, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Posypujemy posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem. Kolacja: Bezglutenowa pizza z batatów (porcja na dwa dni) [400 kcal/ W: 67,5 g/ B: 15,5 g/ T: 3,5 g] 1 duży batat 80 g mąki orkiszowej sos pomidorowy 200 g pieczarek papryka cebula mała cukinia garść rukoli wegański parmezan (opcjonalnie) Batata wyszoruj, przekrój

365 dni dookoła kuchni
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem 207

najedliśmy. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, które przechowałam w lodówce przez kolejne 24 godziny. Tak długo rosnące ciasto jest według mnie jeszcze smaczniejsze. Tym razem postanowiłam zrobić już nie pizzę, a prostszą focaccię wykorzystując właśnie kupione dorodne figi. Gorgonzola i owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, które wałkuję do znudzenia każdej jesieni. Lekko skarmelizowana, słodka w smaku czerwona(...)gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób: 1/2 porcji klasycznego włoskiego ciasta na pizzę 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka oliwa 4-5 fig pokrojonych

Chilli Czosnek i Oliwa