szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru'; document.write(" "); Teriyaki (można przygotować wcześniej): Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sake i mirin. Dodajemy wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty(...)pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez dwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki
Poezja smakumieszamy z poszatkowaną pietruszką. Ostawiamy na minum 30 minut. Z miesa formujemy wałeczki grubości ok 2 cm i dowolnej długości (zależy jakie mamy kawałki lawaszu). Tak przygotowane mieso albo smażymy na rozgrzanym oleju albo nabijamy na szpady do szaszłyków i grillujemy aż bedzie rumiane i soczyste. Lawasz smarujemy odrobiną sosu i układamy na nim cebulkę z pietruszką, na to układamy
sierotka maRysia w kuchnikotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1 duże jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki 1-2 łyżeczki przyprawy typu vegeta olej do smażenia - opcjonalnie sos koperkowy: jogurt naturalny pęczek koperku sól(...)kaszę przełożyć do osolonego wrzątku (około 1,5 szklanki wody), gotować około 15 minut aż zmięknie, odcedzić. Paprykę oraz cebulę pokroić w niewielką kostkę, natkę pietruszki drobno poszatkować. Mięso mielone połączyć z pokrojoną papryką, cebulą, natką oraz przestudzonym pęczakiem. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, czarnuszką i przyprawą typu vegeta. Dodać jajko oraz bułkę tartą oraz 1 łyżkę zimnej wody
Moje Qulinariasałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję
Kuchnia z widokiem na ogródzdecydowalam, ze beda sie one pojawiac u mnie czesciej! Na poczatek przygotowalam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazalo sie bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednoczesnie delikatne i kremowe dzieki serkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1 jajko bulka tarta (opcjonalnie) sol, pieprz 0,5 lyzeczki slodkiej(...)beda usmazone, przelozyc do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika, ustawionego na 50-75 stopni (na gril lub gorna grzalke). W miedzyczasie ugotowac makaron i przygotowac sos. Na oleju od smazenia kotletow przesmazyc drobno posiekana cebule, gdy zmieknie i lekko zbrazowieje dodac serek Filadelfia, dokladnie ja wymieszac, aby sie rozpuscila, dodac musztarde i dolewac mleka do uzyskania pozadanej
Codzienne GotowaniePork loin with plum sauce curry. Składniki. 1 kg schab wieprzowy b/k 15 dag śliwki suszone sól pieprz 3 ząbki czosnek 1 łyżka majeranek olej do smażenia Sos. 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pokrojony imbir 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki cukier palmowy 1 puszka mleko kokosowe 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie(...)każdej strony i całość zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do mięsa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie. Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów
Kulinarny karnet Christopherasię z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki(...)kilka listków świeżej szałwii 6 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, Jamon serrano) łyżka kaparów (opcjonalnie) oliwa pieprz cytryna Przygotowanie: Piersi kurczaka umyj, oczyść, każdą pierś przekrój na pół. Ułóż mięso na desce, przykryj folią plastikową i rozbij przy pomocy tłuczka. Delikatnie posyp pieprzem (soli nie używamy, ponieważ szynka jest słona). Na każdym kawałku kurczaka ułóż po 2 listki szałwii, następnie
Chilli Czosnek i Oliwanasycić się smakiem tej włoskiej kolorowej letniej sałatki. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów(...)pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrobną kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Skrapiamy sokiem z cytryny, a kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze ok. 5 min., a następnie dodajemy śmietanę, rozprowadzoną w mleku mąkę i przyprawy. Sos zagotowujemy i jeśli jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy. Jeśli natomiast zgęstnieje za bardzo, dolewamy trochę mleka. Próbujemy(...)pewno będzie łatwiej i szybciej ;)PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem.PPPS. Warta wypróbowania jest także wersja ze zrumienioną kiełbasą jałowcową zamiast mielonego mięsa
Ratunku obiadpomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego dokładamy fileciki z pomarańczy kaszę gotujemy według informacji na opakowaniu(...)kosteczkę paprykę pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi serwujemy gorące z kaszą i sosem:) smacznego
Luźna Kuchniapolecam dzisiejszy przepis. Skladniki : schab okolo 1 kg200 g swiezych zurawingarstka zurawiny suszonejkilka orzechow wloskich2 marchewki1/2 pietruszkigruby plasterek selerakawalek porasol,pieprz,olejrozmaryn (tymianek,majeranek) 1 lyzka miodu1 lyzeczka ciemnego sosu balsamicznego250-300 ml bulionu warzywnego 2 jablka2 lyzki masla2 lyzki brazowego cukru trzcinowego3-4 gozdzikisok z 1/2 cytryny.Wykonanie:Dzien wczesniej wieczorem przygotowac marynate do schabu z ulubionych ziol,oleju,soli(...)rekawie foliowym.Mieso wyjac z naczynia i przykryc folia,by odpoczelo.Sos z pieczenia miesa z warzywami i zurawina zlac do rondelka i zblendowac.Gdy jest za gesty rozrzedzic bulionem.Wsypac odlozona zurawine i gotowac jeszcze okolo 10 minut, az zmieknie.Doprawic miodem i octem balsamicznym do smaku.Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i drobniutko pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo
SMYKWKUCHNIRoladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia. Jest ktoś kto nie lubi roladek? Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więc zdecydowałam się na Cowboya (burger wołowy z serem cheddar i bekonem). Bardzo podobało mi się, że porcja miesa i dodatków nie jest przesadnie duża, więc można go jeść rękami a nie tylko widelcem. Osobiście lubię, gdy burger ma więcej sosu barbecue, ale często źle się to kończy dla mojej sukienki, więc może lepiej w tę stronę. Do tego miałam
Ugotowane pozamiatanegładkie. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego szczypta białego pieprzu Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto kładziemy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej
Smakowity Blog Kulinarnyprzesmażamy na oleju. 2/ Gotujemy wd przepisu na opakowaniu makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. 3/ Przesmażone mięso przyprawiamy lubczykiem i majerankiem i dodajemy przecier - mieszamy dokładnie i podgotowujemy chwilkę. 4/ Wykładamy makaron na talerz, na środek dajemy mięsny sos, posypujemy twarogiem i obowiązkowo dodajemy listki melisy/(świetnie przełamuje smak) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamięsa, to dopiekam obserwując czy sok przestał "kipieć" - wówczas wyłączam piecyk Wyjąć blaszkę z piekarnika i odkroić mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce nad zlewem Można podawać w plastrach na półmisku jako przekąskę z sosami. Ja najbardziej lubię do kanapek z ogórkiem kiszonym: ) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjako dodatek do kanapek. Jest to jedno z dwóch dań mięsnych z owocami, które lubię. Drugie to kurczak w sosie słodko-kwaśnym . Kiedyś bardzo często jadałam kurczaka z ananasem, ale znudził mi się i tak naprawdę to zraziłam się do mięsa z owocami. Myślę, że taki kurczak curry może być również podany jako danie obiadowe np. z ryżem. Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniewielkim ogniu do całkowitego wygotowania bulionu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do mięsa.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam czosnkowy i koperkowy i słodki sos chili.Moje posty
Słodka Stronabrzegów,na mięsie układamy warstwę z liści kapusty i marchewkę.Wykładamy pozostałe mięso i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C na 45 minut. Zapiekanka jest gotowa. Wystarczy skropić sosem pomidorowym, do tego ogóreczki kiszone z cebulką i mniam, mniam !Smacznego
Maminek kulinarnydalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka
Zainspiruj się kuchnią