Nuggetsy 175ciasta naleśnikowego. Płatki kukurydziane rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Olej rozgrzewamy. Kawałki mięsa moczymy w cieście, następnie obtaczamy w płatkach i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia panierki. Odsączyć na papierze kuchennym. Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z pysznymi sosami Roleski . SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Kurczak z warzywami po chińsku 263Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki,przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka,mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa,zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw
Bajeczna Kuchnia
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem 194dużym, solidnym, chrupiącym brzegiem. Do pizzy nie dodałam żadnych wędlin, ani mięsa i wyszła równie pyszna. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 40g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody niegazowanej, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, Sos: 1/2 puszki pomidorów, 1/2 cebuli, oliwa, bazylia
Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki z kapusty włoskiej, kaszy bulgur, gęsiej wątróbki i kurek 271Uwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze
Moje Małe Czarowanie
Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką 263łyżki sera Grana Padano Przygotowanie: kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając dolewamy mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu, dosypujemy starty na drobnych oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie
Luźna Kuchnia
Kawa i brązowy cukier marynatą 189Ta marynata z brązowym cukrem i kawą pasuje bardzo dobrze do wołowiny. Jednak możemy ją stosować do prawie każdego mięsa, które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać
naRuszcie
Köttbullar z dorsza 206mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze.Tradycyjne szwedzkie przygotowuje się z mielonego miesa ,moje natomiest są z dorsza i na pewno nikt się im nie oprze,ze smakiem na pewno spałaszują je również najmłodsi.Są naprawdę pyszne.Podałam je bardzo tradycyjnie,z sosem pieczarkowym,puree ziemniaczanym i ćwikłą.Bardzo proste,niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!Składniki:500 g fileta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z gotowanego indyka i marchewki, czyli kolejny pomysł na wykorzystanie pozostałości z rosołu 270łyżki śmietany. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać tym mięso i marchew w kokilkach. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 15 minut. Jajko ze śmietaną powinno ściąć się i wyraźnie oddzielić od ścianek kokilek.Podawać z ulubionym sosem, posypane ziołami.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 205szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać
W Mojej Kuchni Lubię
Lasagne: 334specjalnoscia jest lasagne a la moj maz Farsz:ok 600-800 gr miesa mielonego2-3 marchewki pokrojone w kostki1 cebula200 gr pieczarek1 cukiniakoncentrat pomidorowy w tubce lub puszka pomidorow3 trojkaciki sera topionego3 zabki czosnku1 lyzeczka musztardy dijonsol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku,Sos "beszamelowy"ok 500 ml smietany1/3 szklanki makijajkosol, pieprzser pokrojony w plastrymakaronWykonanie:1. Mieso mielone wrzucic
Smaki Edyty
Pieczona szynka z kapustą 248przypraw. Wkładamy do miski lub kamionkowego garnka, przykrywamy folią do żywności i umieszczamy w lodówce na 2-3 doby w lodówce. Co ok. 24 godziny odwracamy na drugą stronę. Mięso nacieramy równomiernie ze wszystkich stron 2 łyżkami oleju rzepakowego. Umieszczamy w brytfannie, do której wlewamy dodatkowo 3-4 łyżki wody. Naczynie albo zamykamy pokrywką, albo owijamy folią aluminiową. Wkładamy(...)jabłkiem oraz sosem z pieczenia, albo jako zimną przystawkę, np. z majonezem i pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-88 {margin: auto;} #gallery-88 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-88 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-88 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mieszanka przypraw Zaprawianie mięsa Szynka gotowa do pieczenia
Kulinarna Pokusa
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 254zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula, drobno posiekana6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki250ml porto250ml bulionu z kurczaka20g masła, dodatkowo4 filety z piersi(...)drugą stronę i smażymy około 5 minut, aż mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie wystygło. W tym czasie na tłuszczu z kaczki podsmażamy cebulę, mieszamy, aż będzie szklista. Dodajemy figi, porto, bulion i gotujemy. Zmniejszamy płomień i mieszając, podgrzewamy około 5 minut, aż sos się zwiąże. Dodajemy dodatkową porcję masła, ucieramy
Smakowity Blog Kulinarny
Bitki w sosie chrzanowym 397Kawałki mięsa lekko roztłuc, opróczyć solą z pieprzem i obsmażyć na patelni na oleju z obu stron. Wodę zagotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Na wrzątek wrzucić obsmażone plastry szynki. Doprawić do smaku solą z pieprzem i dusić na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i chrzanem z odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Bitki podałam
Monia miesza i gotuje
Pieczone nuggetsy z kurczaka 233domu ? Nuggetsy można upiec w piekarniku, razem z ziemniaczkami i podać z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowo i pysznie - zapewniam. Składniki: 1 filet z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka ( klasycznej/złocistej ) 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżki oleju Wykonanie: Mięso umyć i dobrze osuszyć. Pokroić filet w nieduże kawałki. Płatki kukurydziane pognieść i wymieszać
kolorowotorcikowo
Chili con carne 189większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony
mojewypiekiinietylko
Paluchy z piersi kurczaka 235ciasta. Wodę, mąkę, jajka i odrobinę soli miksujemy.Na patelni rozgrzewamy olej.Paski mięsa moczymy w cieście i smażymydo zrumienienia. Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej.Można też dodać sos czosnkowy. Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki.Z dodatkiem sosu
Maminek kulinarny
Big Mac - domowy 356drobno posiekana, można zmielić ja w blenderze) Wszystkie składniki mieszamy w misce, z gotowego mięsa formujemy kulki i na torebce foliowej lub folii spożywczej rozwałkowujemy na bardzo cienkie kotlety 1 cm grubości. Gotowe kotlety wkładamy na foli lub torebkach do zamrażalnika na 10-15 minut. sos do Big Maca: - 2 duże łyżki majonezu ( ja użyłam dekoracyjnego "Winiary") - 1 łyżeczka musztardy
Zainspiruj się kuchnią